Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Etapa eparhială a Concursului-spectacol „Bucuria de a fi creştin”

Etapa eparhială a Concursului-spectacol „Bucuria de a fi creştin”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în a treia zi a Sfintelor Paşti, 7 mai 2013, de la ora 14, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, s-a desfăşurat etapa eparhială a Concursului-spectacol intitulat „Bucuria de a fi creştin”, organizat în întreaga Patriarhie Română cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Acesta cuprinde trei secţiuni: „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”, „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” şi „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză”.

Concursul „Bucuria de a fi creştin” este organizat ca o continuare a programului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ al Patriarhiei Române, program ce se desfăşoară cu mult succes şi în Eparhia Oradiei. Acest concurs are ca scop promovarea şi întărirea tradiţiilor creştine, dar şi a credinţei ortodoxe în sufletele copiilor.

La etapa eparhială a competiţiei au participat un număr de 36 de copii, din diferite parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, premianţi ai etapelor din cadrul celor patru protopopiate ale eparhiei. Ei au venit împreună cu preoţii de la parohiile din care provin, dar şi cu profesorii lor de religie şi cu părinţii. Copiii participanţi au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare, specifice zonele din care provin.

Concursul a fost deschis prin cântarea, de către toţi cei prezenţi, a imnului pascal „Hristos a înviat!”, după care, Preacucernicul Părinte Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, gazda concursului, a rostit un cuvânt de bun venit.

Preacucernicul Părinte Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis cuvântul de binecuvântare şi felicitările Preasfinţitului Părinte Sofronie al Oradiei pentru toţi participanţii la concurs, dar şi pentru preoţii şi cadrele didactice care i-au îndrumat şi pregătit.

După frumoasele interpretări de cântece, recitări de poezii şi interpretări de texte, juriul concursului, format din PC Pr. Prof. Florin Negruţiu, inspector şcolar de Religie, PC Pr. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei şi PC Pr. Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a deliberat şi a desemnat câştigătorii şi premianţii la fiecare secţiune în parte.

La secţiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular” elevii premiaţi au fost: locul I – Lavinia Chifor, din parohia Nojorid II, locul II – Roxana Mihalca, din parohia Sânmartin II-ANL, iar locul III – eleva Gabriela Sabău, din parohia Tria.

Cei care s-au evidenţiat la secţiunea „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” au fost: locul I – eleva Andreea Ciuhandu, de la parohia Roşia, locul II – eleva Larisa Maghiar, din parohia Cuzap şi locul III – elevul Cristian Balog, din parohia Ciuhoi.

La secţiunea „Interpretarea unui text literar popular sau cu caracter religios, în proză” au fost premiaţi următorii copii: locul I – eleva Ozana Moisa, din parohia Sârbi, locul II – eleva Oana Mara, din parohia Rohani şi locul III – eleva Lavinia Noje, din parohia Bratca.

La finalul concursului, juriul a premiat pe toţi elevii participanţi, oferindu-le, din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, un exemplar din Scrisoarea Pastorală la praznicul Învierii Domnului din anul 2013 a Preasfinţiei Sale, şi un exemplar din Noul Testament cu Psalmi. Apoi, premianţii la fiecare secţiune în parte au primit diplome, icoane, cărţi cu conţinut didactic, catehetic şi istoric, dar şi ultimele două numere din revista eparhială „Legea Românească” a Episcopiei Oradiei, oferite cu generozitate de Chiriarhul Oradiei.

Cei trei elevi bihoreni, ocupanţi ai locului întâi de la ficare secţiune vor participa, în perioada 20-21 mai 2013, la Bucureşti, la Sfânta Patriarhie, la etapa finală a concursului-spectacol „Bucuria de a fi creştin”, cea pe Patriarhie.