Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sâmbătă, 3 martie 2018, la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea s-a desfăşurat etapa județeană a olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie care reunit elevi de la 37 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, calificați în această etapă după susținerea unei probe în cadrul etapei locale, organizate în 17 februarie 2018, în cinci centre metodice: Oradea, Ștei, Salonta, Aleșd și Marghita.
La această etapă a competiției s-au calificat 120 de elevi din clasele V-XII, care au obținut cel puțin 85 de puncte la etapa locală, din care s-au prezentat un număr de 108 elevi.
Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis elevilor participanţi un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, felicitându-i pentru participarea la olimpiadă, care se doreşte a fi cea mai apropiată de sufletul copiilor şi tinerilor. În fiecare sală de concurs, proba scrisă a fost precedată de un moment de rugăciune.
Pentru această etapă, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate la nivel național, în raport cu programa școlară și tematica stabilită pentru această etapă, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.
Elevii participanţi s-au dovedit a fi motivați, foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări de foarte bună calitate, complexe, dovadă a unei pregătiri temeinice, realizate sub coordonarea profesorilor de la clasă.
Pentru clasele VII-XII, primul clasat la fiecare nivel, va participa la etapa națională a olimpiadei, care se va desfășura la Iași, în perioada 12-15 aprilie 2018.
Participarea elevilor la olimpiada de religie, în contextul desfășurării în aceeași perioadă a celorlalte olimpiade și concursuri, demonstrează interesul acestora pentru această disciplină, pentru o competiție care le pune în valoare, dincolo de cantitatea și calitatea achizițiilor, experiența religioasă dobândită în familie, completată în școală și desăvârșită în biserică.
Ora de religie facilitează, astfel, pe de o parte dezvoltarea unor programe educative, implicarea elevilor în viața comunității școlare, religioase și locale și oferă oportunități pentru cei interesați să performeze în cadrul unor competiții specifice. Cercurile catehetice de la nivelul parohiilor, programele desfășurate cu grupele de copii și tineri, completează educația religioasă oferită elevilor prin intermediul orei de religie.
Un alt factor care contribuie la motivația elevilor îl reprezintă parteneriatul dintre comunitatea parohială și comunitatea școlară, concretizat inclusiv în sprijin acordat de către parohie școlii organizatoare, pentru desfășurarea în condiții optime a concursului. În multe situații elevii sunt premiați pentru rezultatele obținute și la nivelul parohiei din care fac parte, fiind astfel încurajați să participe atât la olimpiada de Religie, cât și la alte concursuri organizate la nivel local, județean sau național.
Elevii cu rezultate deosebite la această etapă, respectiv la etapa națională, urmează să fie premiați, în cadru festiv de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, în cadrul unui eveniment care a devenit deja tradiție în Eparhia Oradiei.
De asemenea, o parte dintre elevii premianți vor beneficia de o tabără gratuită organizată de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care se adaugă anual parteneri locali, voluntari care sprijină organizarea taberei.