Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei

Etapa judeţeană a Olimpiadei de religie ortodoxă în Episcopia Oradiei

Sâmbătă, 18 martie 2023, la Colegiul Național ”Emanuil Gojdu” din Oradea, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat etapa județeană a olimpiadei de Religie Ortodoxă, competiţie care a reunit elevi de la 45 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, calificați în această etapă după susținerea unei probe în cadrul etapei pe școală.

La această etapă a  competiției au participat 166 de elevi din clasele V-XII.

Cuvântul de binecuvântare din partea Preasfinţitului Părinte Sofronie, a fost transmis în acest an elevilor participanți, prin părintele profesor Radu Rus, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, care le-a și oferit copiilor iconițe ca dar din partea Chiriarhului locului. În fiecare sală de concurs proba scrisă a fost precedată de un moment de rugăciune. De asemenea prin sprijinul unor parteneri toți elevii participanți la competiție au primit dulciuri.

Pentru această etapă, conform metodologiei specifice, subiectele au fost elaborate la nivel național în raport cu programa școlară și tematica stabilită pentru această etapă, fiind apreciate de către elevi ca având un grad mediu de dificultate.

Elevii participanţi s-au dovedit a fi motivați, foarte bine pregătiţi, elaborând lucrări de foarte bună calitate, complexe, dovadă a unei pregătiri temeinice realizată sub coordonarea profesorilor de la clasă. S-a evidențiat bucuria de a participa la o competiție apreciată ca specială pentru ei.

Pentru etapa națională a Olimpiadei de religie - cultul ortodox, clasele V-XII se atribuie câte un loc pentru fiecare an de studiu fiecărui inspectorat școlar județean și fiecărui sector al Municipiului București. Punctajul minim obținut la etapa județeană/sectoarelor municipiului București este de 80 de puncte (nota minimă obținută - 8,00).

 La etapa națională a olimpiadei, pentru fiecare nivel de clasă, în baza prevederilor art. 15 alin. (4) din cadrul Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, se atribuie un număr de 23 de locuri suplimentare, în ordinea descrescătoare a punctajelor (notelor) obținute, conform clasamentului național realizat după finalizarea etapei județene/a sectoarelor municipiului București și calificarea participanților pe locurile prevăzute la art. 15 alin. (3) din cadrul Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.

Pentru clasele V-VIII olimpiada națională se va desfășura în perioada 19-23 aprilie 2023 la Deva, iar pentru clasele IX-XII, în aceeași perioadă, la Arad.

Participarea elevilor la olimpiada de religie în contextul desfășurării în aceeași zi a mai multor competiții, demonstrează și în acest an interesul acestora pentru disciplină, pentru o olimpiadă care le pune în valoare, dincolo de cantitatea și calitatea achizițiilor, experiența religioasă dobândită în familie, completată în școală și desăvârșită în biserică. Ora de religie este completată de implementarea unor programe educative, care facilitează implicarea elevilor în viața comunității școlare, religioase și locale și oferă oportunități pentru cei interesați să performeze în cadrul unor competiții specifice. Profesorii de religie sunt prezenți la cercurile catehetice de la nivelul parohiilor, sprijinind preoții în desfășurarea unor programe cu grupele de copii și tineri.  În continuare un alt factor care contribuie la motivația elevilor îl reprezintă parteneriatul dintre comunitatea parohială și comunitatea școlară concretizat inclusiv în sprijin acordat de către parohii în organizarera unor competiții sau premierea elevilor care au obținut rezultate la diferite etape ale olimpiadei.

Elevii cu rezultate deosebite la această etapă, respectiv la etapa națională, urmează să fie premiați, în cadru festiv  de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, în cadrul unui eveniment care a devenit deja tradiție în Eparhia Oradiei. De asemenea, ca și în anii precedenți, o parte dintre elevii premianți vor beneficia de o tabără gratuită organizată de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, la care se adaugă anual parteneri locali, voluntari care sprijină organizarea taberei. 

Pr. Prof. Florin Negruțiu