Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Europarlamentarul Emilian Pavel la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

Europarlamentarul Emilian Pavel la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”

Liceului Orotodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea i-a fost desemnat, în luna octombrie 2018, titlul de Școală Ambasador a Parlamentului European (EPAS), obținut în urma întrunirii condițiilor programului, mai specific în urma organizării și derulării unor multiple activități cu specific european. Pentru a fi menținută această titulatură, liceul și-a luat angajamentul ca, an de an, să continue programul educativ la care participă deopotrivă elevii, cadrele didactice și părinții. Cu toții sunt ajutați să descopere rolul pe care îl joacă Uniunea Europeană în viața lor de zi cu zi. Proiectul, derulat în toate țările Uniunii Europene, urmărește creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la Uniunea Europeană, în special cu privire la puterea democratică de decizie a Parlamentului European, oferindu-le mijloace active de învățare.

Odată cu selectarea liceului pentru a intra în programul EPAS, elevii și cadrele didactice voluntare au desfășurat diverse activități cu impact la nivelul comunității orădene în scopul conștientizării faptului că suntem cu toții cetățeni europeni. Pe lângă cursurile despre cultura, valorile, instituțiile și drepturile europene, elevii au mers în alte unități școlare și au popularizat proiectul din care școala lor face parte, au invitat avocați, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, au organizat târguri culinare cu specific european. O activitate deosebită a fost Flash Mob-ul organziat cu ocazia Zilei Europei, 9 Mai, de către corul liceului, care a cântat orădenilor în mai multe locații din oraș imnul UE – Oda bucuriei, autor Ludwig van Beethoven.

În cadrul proiectului EPAS, vineri, 15 februarie 2019, domnul europarlamentar Emilian Pavel a avut amabilitatea să participe la o întâlnire cu elevii din ciclul liceal. Au fost abordate teme referitoare la Uniunea Europeană: președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, rolul și importanța României aflată pentru 6 luni la președinție, drepturile europene ale angajatorilor și angajaților, alegerile parlamentare europene din 2019, statistici parlamentare europene, procesul decizional la nivel european.

Atmosfera a fost una interactivă, elevii și cadrele didactice au pus întrebări și au fost  lămurite în diverse aspecte referitoare la spațiul Schengen, dublul standard al alimentelor aplicat de unele țări UE, de unde vin fondurile structurale etc.

La finalul îmtâlnirii, în cadru festiv, domnul europarlamentar a înmânat echipei de implementare a proiectului, formate din cadre didactice – ambasadori seniori și elevi / ambasadori juniori, diplomele oferite de către Biroul de Informare a Parlamentului European în România.