Eveniment cultural la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei
Miercuri, 8 martie 2017, paraclisul închinat Sfinților Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan de la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a găzduit, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, un eveniment cultural, respectiv lansarea volumului aniversar „Amintiri din călătorie - Misiunea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei reflectată prin Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române, la 10 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie în istoricul tron vlădicesc orădean”.
În deschiderea manifestării, corul Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Ștefan Lakatos, a interpretat trei piese în cinstea Maicii Domnului: Apărătoare Doamnă, condac, glasul VIII, Vrednică ești! de Ieromonah Varlaam și De Tine se bucură, de Alexandru Podoleanu.
Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Octavian Rus, consilier cultural și relații mass-media, a făcut prezentarea cărții, împărțită în trei mari capitole, Biserica, Școala și Filantropia, cuprinzând cele mai importante evenimente și activități pastoral-misionare și liturgice, cultural-educaționale și filantropice, materiale publicistice redactate de ostenitorii și colaboratorii Biroului de Presă al Episcopiei Oradiei de la protopopiate, de la școlile teologice din eparhie și de la Inspectoratul școlar județean Bihor, și transmise, prin Biroul de Presă eparhial, către canalele de comunicare media ale Patriarhiei Române, respectiv părțile componente ale Centrului de Presă Basilica, vreme de trei ani, 2014-2016.
„Pentru Episcopia Oradiei este o carte de referință, cu siguranță cea mai importantă realizare editorială din anul 1990 și până în prezent, și cu certitudine între cele mai de seamă lucrări de istorie bisericească locală, pentru că acest volum este deja o pagină de istorie ecleziastică ortodoxă bihoreană recentă”, a subliniat părintele consilier.
Cartea a văzut lumina tiparului în acest an, în Editura Episcop Nicolae Popovici a Episcopiei Oradiei, la inițiativa și prin părinteasca dragoste și purtare de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în format de album A4, însumând 930 de pagini, fiind tipărită la Tipografia Arhidiecezană a Arhiepiscopiei Timișoarei. Cartea vine în continuarea primelor două volume din aceeași serie, apărute în anul 2015, care au cuprins cele mai semnificative evenimente și activități pastoral-misionare și liturgice, cultural-educaționale și filantropice din primii șapte ani ai arhipăstoririi Preasfințitului Părinte Sofronie în ținutul binecuvântat al Bihorului (2007-2013).
În cuvântul rostit la final, Chiriarhul Oradiei a adresat mulțumiri și felicitări tuturor celor care s-au ostenit la realizarea volumului:
„Am ales să așezăm pe coperta întâi a cărții cea mai cunoscută și mai frumoasă icoană a Preasfintei Treimi, pictată de Sfântul Cuvios Andrei Rubliov, pentru că Sfânta Treime guvernează viața lumii și viața oamenilor, călătoria noastră fiind o călătorie de iubire către comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi, dar și pentru că ne aflăm în Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești. Iar pe ultima copertă am așezat chivotul Catedralei Mântuirii Neamului, care a fost oferit în dar de Episcopia Oradiei, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, la aniversarea a șapte ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ca cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.”
„Volumul cuprinde o înșiruire de evenimente bisericești, liturgice, cultural-educaționale și filantropice, o carte de memorii a Bisericii dreptmăritoare din Bihor, o lucrare de memorialistică, evenimente care de-acum au devenit amintiri din călătoria noastră spre veșnicie. Cartea pe care o lansăm acum este o istorie a dragostei față de aproapele, a dragostei reciproce, a dragostei dintre oameni, dintre păstori și păstoriți, o carte izvorâtă din comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi, o carte care se citește cu plăcere și se răsfoiește cu drag, o carte frumoasă, plină de emoții și amintiri, impregnată de harul lui Dumnezeu.”
„Este o carte cu multe fotografii, care sunt și icoane propriu-zise, dar și icoane în care apar oamenii ca și chipuri zugrăvite după chipul lui Dumnezeu. Așadar, cartea este o pledoarie pentru icoană și pentru Ortodoxie, o pledoarie pentru a vedea în fratele nostru, în sora noastră, chipul lui Dumnezeu, icoana care trebuie să devenim fiecare dintre noi la sfârșitul călătoriei pământești. Până atunci, călătorim adunând în suflet amintiri frumoase, strângând în inimă și în minte cât mai multe icoane ale slavei lui Dumnezeu, cât mai multe chipuri luminoase.”
În încheierea evenimentului, corul Liceului Ortodox a interpretat cunoscuta melodie închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Agni Parthene”, ale cărei versuri au fost scrise de Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina. Apoi, toți cei prezenți, membrii Permanenței Consiliului Eparhial, părinții protopopi de la protopopiatele eparhiei, părintele decan și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman”, părintele director și profesori de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, părintele inspector școlar de religie, distinse doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), elevi și studenți teologi, au avut posibilitatea să răsfoiască și să achiziționeze volumul proaspăt lansat.