Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei Sesiunea de primăvară 2019

Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei Sesiunea de primăvară 2019

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de 27, 28 și 29 martie 2019, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a avut loc examenul de Capacitate preoţească, sesiunea de primăvară, din anul 2019.

La acest examen s-au înscris un număr de 15 candidaţi, care au susţinut trei probe. Cea dintâi probă, eliminatorie, s-a desfășurat miercuri, 27 martie, în paraclisul de la demisolul Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, din comisia de examinare prezidată de Chiriarhul Oradiei făcând parte Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și Protos. Irineu Bighe, eclesiarhul Catedralei Episcopale. Proba a constat în verificarea aptitudinilor muzicale și a competențelor legate de practica și slujirea liturgică.

Joi, 28 martie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a avut loc proba scrisă, ce a constat în testarea cunoștințelor de liturgică, drept canonic și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor, prezidată de Ierarh, a fost alcătuită din: Pr. Conf. Univ. Dr. Miron Erdei, respectiv Pr. Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, și Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Vineri, 29 martie, candidații au participat la proba orală a examenului de capacitate preoțească, desfășurată la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, fiind examinaţi potrivit temelor de examen şi bibliografiei aferente din „Îndrumătorul administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii”, ediţia a III-a, carte tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în anul 2017. Comisia de examinare, prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, a fost compusă din membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Potrivit metodologiei specifice, media de promovare a examenului de capacitate preoțească este de minim 7. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între 7 și 9, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste 9, valabilitatea examenului este de doi ani.

 

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei