Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Excursie pentru copiii și tinerii din parohiile bihorene Bratca și Lorău

Excursie pentru copiii și tinerii din parohiile bihorene Bratca și Lorău

Patruzeci și doi de copii și tineri din parohiile Bratca și Lorău, Protopopiatul Oradea, au fost în excursie în județele Alba, Sibiu, Brașov și Prahova.

Excursia celor treizeci de copii și tineri din Bratca a fost o răsplată pentru implicarea lor în activitățile catehetice ale parohiei. A fost realizată în proporție de 60% prin mijloace dobândite de ei înșiși în urma activităților catehetice (serbări, scenete) și din fondurile proprii ale parohiei.

Însoțirea de către cei doisprezece copii și tineri din parohia Lorău a celor din Bratca reprezintă un imbold pe care părintele paroh Gavril Chiș vre să îl dea acestora în vederea implicării lor în activitățile catehetice și în viața parohială din frumosul sat de munte de pe Valea Crișului Repede.

Copiii și tinerii din cele două parohii, însoțiți de preacucernicii părinți, au vizitat în perioada 8-11august, orașe, catedrale, biserici, muzee, castele și s-au bucurat de peisaje naturale deosebite.

În prima zi, la Alba Iulia, copiii și tinerii s-au închinat în Catedrala Reîntregirii, apoi au vizitat cetatea și biserica catolică în care își doarme somnul de veci Iancu de Hunedoara, atragându-le apoi atenția și Sala Unirii la subsolul căreia au vizitat muzeul și expoziția de acolo. După Alba Iulia, a urmat vizita orașului Sibiu, unde ei s-au închinat mai întâi la moaștele Sfântului Andrei Șaguna din Catedrala Mitropolitană, apoi au vizitat Academia Teologică. Punctele turistice din Piața Mică și Piața Mare le-au atras în mod deosebit atenția. De la Sibiu, grupul de excurioniști din Bratca și Lorău a vizitat în zona Avrig ,,Casa Întoarsă”, cu parcul de distracții aferent, iar apoi în localitatea Porumbacu -,,Povestea Calendarului”-. Cea dintâi zi a excursiei s-a încheiat la Bran, în județul Brașov.

A doua zi, copiii au mers pe Valea Prahovei. Primele obiective vizitate au fost Babele și Sfinxul, de pe munții Bucegi. De aici, cu telecabina, excursioniștii au ajuns la Bușteni, apoi, la Sinaia, unde au vizitat frumosul castel Peleș. Spre seară, s-au întors la Bușteni, unde au făcut un popas la Castelul Cantacuzino.

A treia zi a excursiei a început cu vizitarea Castelului Bran, după care, grupul de excursioniști a ajuns la Brașov. Primul obiectiv vizitat aici a fost Muzeul de Etnografie unde copiii și tinerii au aflat despre mai multe tehnici de prelucrare a textilelor, fiindu-le prezentat chiar un război de țesut industrial de la începutul secolului al XX-lea. După o vizită în Piața Sfatului și la Biserica Neagră, grupul de excursioniști a vizitat Biserica Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului și cea mai veche școala românească ce se află în proximitatea acesteia.

În a patra zi a excursiei, grupul a vizitat și s-a închinat în Biserica Sfinților Apostoli Petru și Pavel din orașul Ghimbav. De la Brașov, excursia a continuat în drumul de întoarcere înspre casă, prin orașul Sighișoara. Ca punct de atracție aici a fost Cetatea medievală, unde copiii și tinerii au întâlnit oameni îmbrăcați în costume din epoca medievală care au adus în fața turiștilor farmecul și timpurile de mult apuse.

În cele patru zile ptrecute împreună, copiii din cele două parohii au fost ca o familie, comuniunea reprezentând o caracteristică definitorie. Au cântat, s-au rugat, au luat masa împreună, au avut activități recreative, toate acestea nefăcând altceva decît să îi facă să se cunoască mai bine și să transmită și altora emoțiile și experiențele acumulate.

Scopul excursiei a fost unul educativ, fiind și un imbold pentru alți copii și tineri să participe la viața parohiei.

 Pr. Radu Marian