Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Excursie pentru elevi din județul Bihor cu rezultate școlare excepționale

Excursie pentru elevi din județul Bihor cu rezultate școlare excepționale

Asociația Părinți pentru Ora de Religie, filiala Bihor şi Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, au organizat, pentru o parte din elevii olimpici din școlile Bihorului, absolvenți ai anului școlar 2014-2015 cu media generală 10, o excursie cu durata de trei zile, ca recompensă pentru rezultatele deosebite în pregătirea școlară și performanțele obținute la olimpiadele județene și naționale. La efortul financiar al organizatorilor au contribuit și membrii din conducerea APOR Bihor, filiale locale și alți sponsori. De selecția copiilor din școlile din Bihor s-a ocupat într-un mod foarte obiectiv Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul  Oradiei, cei 42 de elevi, însoțiți de profesori de religie, coordonați de preotul Călin Ovidiu Popa reprezentantul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și a doamnei prof. Alina Buzle, secretar al APOR Bihor, în perioada 31 august – 2 septembrie 2015, au beneficiat de un itinerar ce și-a lăsat o amprentă deosebită asupra excursioniștilor. Primul obiectiv vizitat a fost Mănăstirea Dumbrava din județul Alba, un sfânt locaș de cult nou construit care se remarcă printr-o arhitectură și pictură în stil neobizantin, ce imprimă vizitatorilor momente de pioșenie și meditație. Prezentarea istoriei acestui complex monahal și legendele legate de el, au fost receptate cu multă atenție și interes de elevi.

Periplul urmat de excursioniști, le-a oferit apoi vizitarea Cetății și obiectivele istorice de la Alba Iulia, Mănăstirea Cozia, ctitoria lui Mircea cel Bătrân și Complexul istoric de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Toate aceste vestigii ale trecutului nostru, transformate în adevărate ore de istorie, au rămas imortalizate în memoria lor și în imaginile înregistrate pe aparatele foto.

După o noapte petrecută la Pitești, ziua de marți le-a oferit excursioniștilor câteva surprize. În București, la sediul redacției posturilor de radio „Magic FM” și „Kiss FM” tinerii au fost întâmpinați de doamna Liana Stanciu, președintele APOR România și îndrăgitul muzician și actor Horia Brenciu, care, cu charisma-i binecunoscută, a creat o bună dispoziție în rândul elevilor, aceștia „sufocându-l” cu solicitări de poze și autografe.

A urmat vizitarea ansamblului Patriarhiei Române, unde elevii au vizitat catedrala patriarhală, s-au închinat la sfintele moaște și s-au bucurat de informațiile interesante și elevate primite de la ghidul Sfintei Patriarhii.

Căldura dogoritoare și oboseala acumulată și-a lăsat amprenta asupra copiilor, fapt pentru care pauza de masă și relaxare le-au „încărcat bateriile”, creând energia necesară continuării periplului prin muzeele bucureștene: „Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa” și „Muzeul Național al Țăranului Român”. Ultimele ore ale serii le-au petrecut în marele complex comercial AFI Palace Cotroceni, unde elevii și-au diminuat sursele financiare cu tot felul de cumpărături și amintiri.

În seara zilei de luni, reprezentanții APOR Bihor, au avut o întrevedere cu doamna Liana Stanciu, președintele APOR pe țară, unde s-au discutat principalele obiective și proiecte pe care APOR dorește să la implementeze. Cu același prilej, reprezentanții APOR Bihor, au prezentat proiectele inițiate în trecut și cele ce sunt în desfășurare în filiala județeană. Astfel prin proiectul „Ajută un elev să meargă la școală”, fiecare parohie din Eparhia Ortodoxă Română a Oradiei, la începutul anului școlar, va ajuta cu toate cele necesare școlarizării, un copil sau mai mulți, cu insuficiente posibilități materiale. Un alt proiect  se referă la un parteneriat între școală și biserică pentru înființarea de grupuri corale formate din elevi, cu repertoriu religios, care să activeze în biserici cu diferite ocazii și sărbători și să participe la festivaluri și alte manifestări organizate pe plan județean.

Așteptată cu mult interes, vizita la Parlamentul României, ultimul obiectiv vizitat, a prilejuit uimire pe tot parcursul itinerariului urmat prin sălile grandioasei construcții. Arhitectura impresionantă, imensitatea și decorarea sălilor, completate de informațiile ghidului au creat o imagine  care cu siguranță va rămâne în memoria copiilor. Bucuria copiilor s-a amplificat când au fost întâmpinați de 5 deputați bihoreni: Sorin Ioan Roman, Gheorghe Dănuț Bogdan, Lucia Varga, Gheorghe Costin și Liviu Laza Matiuța, care i-au însoțit pe tot parcursul vizitei, au relaționat și s-au fotografiat cu ei. După o masă copioasă, servită la restaurantul parlamentului, grupul de elevi bihoreni, au părăsit capitala încărcați cu amintiri deosebite și energie, pentru un nou început în care să continue calea spre marea performanță.