Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Expoziție de icoane pictate pe sticlă la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Expoziție de icoane pictate pe sticlă la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Icoane minunate izvorâte din suflete candide de copii...

La sărbătoarea Înălţării Domnului, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu,,din Oradea a fost gazda unei expoziţii de icoane pe sticlă, pictate cu pricepere de câţva copii talentaţi din clasele a V-a și a VI-a, membrii ai cercului de pictură pe sticlă al şcolii, aflaţi sub coordonarea doamnei profesor Camelia Sanda Chiș.

Micii artisti au fost inițiați în tainele acestui meșteșug, exprimându-și apoi interesul și dorința de a realiza lucrări deosebite, dovedind faptul că dorința, dăruirea și sufletul curat pot sta la baza unei astfel de îndeletniciri, chiar dacă îndemânarea și talentul nu s-au format încă. Cu multă răbdare, trudă și voință, copiii au realizat icoane tradiționale românești, fiecare fiind unică în felul ei, deoarece este conturată cu mână și credință din suflet de copil.

Scopul principal al cercului de pictură pe sticlă este ca elevii să înţeleagă semnificațiile, importanța istorică și culturală a picturii iconografice pe sticlă, așa cum o regăsim în tradiția satului românesc transilvănean.

Exercițiul practic are ca scop recunoașterea de către tinerii iconari a simbolurilor religioase și populare din pictura tradițională pe sticlă, însușirea corectă a tehnicii picturii pe sticlă și aplicarea cunoştinţelor dobândite în pictarea unor icoane cu tematică dată.

Astfel, într-o atmosferă caldă, micii artiști au așternut cu grijă culorile pentru a realiza icoane deosebite.

Cu siguranță, activitatea desfășurată în cadrul atelierului de pictură pe sticlă va rămâne la loc de cinste în sufletul copiilor, iar icoana realizată cu multă trudă, dar și cu bucurie sfântă, va sta la loc de cinste în casa fiecăruia.

Acest mic atelier îşi propune să dea posibilitatea tuturor celor interesaţi să guste puţin din spiritualitatea acestei arte, care implicit va duce la o şi mai mare apropiere de credinţa ortodoxă.

 Prof. Camelia Sanda Chiş