Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Expoziție pascală în cetatea Oradea

Expoziție pascală în cetatea Oradea

Muzeul Cetății și Orașului Oradea găzduiește, începând de luni, 10 aprilie 2017, o expoziție dedicată Sfântului și Marelui Post al Paștilor și marelui praznic al Învierii Domnului, în organizarea căreia s-au implicat șase dintre confesiunile creștine din județul Bihor, respectiv Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Comunitatea Evanghelică Lutherană din Oradea, Comunitatea Unitariană din Oradea și Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea.

Sub genericul „Paștele”, expoziția pune în valoare tradițiile religioase și liturgice proprii fiecărei confesiuni, respectiv patrimoniul muzeal legat de Sfântul și Marele Post al Paștilor și de marea sărbătoare a întregii creștinătăți, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Vernisajul expoziției a avut loc luni, 10 aprilie 2017, în cele patru săli amenajate de la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, gazda evenimentului fiind Doamna director Angela Lupșea. La eveniment au fost prezenți conducători și reprezentanți ai confesiunilor creștine organizatoare ale expoziției: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Ortodox Român al Oradiei, Excelența Sa László Böcskei, Episcopul Romano-Catolic de Oradea, Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea, pastorul Mátyás Attila din partea comunității evanghelice lutherane, Molnár Imola din partea comunității unitariene şi rabinul David Nagy din partea comunității evreilor mesianici.

Moderatorul vernisajului, Domnul Lakatos Attila a vorbit despre organizarea acestei expoziții, ce arată deschiderea și buna colaborare existentă pe plan local între confesiunile creștine și a oferit cuvântul conducătorilor și reprezentanților cultelor creștine participante.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a subliniat că „sărbătorirea praznicului Învierii Domnului din acest an la aceeași dată de către toți creștinii este un semn al speranței, dar nu data sărbătoririi Paștilor este cea mai importantă, ci credința oamenilor în Înviere, deoarece antidotul cel mai puternic pentru secularizarea care vrea să cuprindă lumea din care facem parte este credinţa în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți”.

Expoziţia este împărţită în patru săli. Prima sală cuprinde, pe panouri foto-documentare, un text comun al comunităţilor creştine locale organizatoare, un mesaj al conducătorilor acestora, respectiv ilustrarea unui lăcaș de cult reprezentativ. Cea de-a doua sală este dedicată Postului Mare, până la Duminica Floriilor, unde se prezintă semnificația postului pentru fiecare comunitate. A treia sală este dedicată Duminicii Floriilor și Săptămânii Mari, fiind subliniate Intrarea Domnului în Ierusalim și Patimile Domnului ce au culminat cu răstignirea pe Cruce, moartea și punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. În cea de-a patra sală sunt prezentate, pe panouri explicative, semnificația Sâmbetei celei Mari și a Duminicii Învierii Domnului, fiind ilustrată și venirea Sfintei Lumini la Ierusalim și primirea ei la București de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, de unde este răspândită în întreaga țară.

De asemenea, în cele patru săli, pe lângă panourile informative şi ilustrative, au fost expuse şi diverse obiecte liturgice, veșminte liturgice, cărți de cult și icoane cu tematică adecvată perioadei Postului Mare și praznicului Învierii Domnului.

Expoziţia „Paştele” va putea fi vizitată de către cei doritori până la praznicul Rusaliilor, respectiv 4 iunie 2017.