Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Fapte bune de mărţişor în parohia Petrani

Fapte bune de mărţişor în parohia Petrani

Anul 2015, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost declarat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. În cadrul acestor manifestări, sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române organizează concursul naţional de mini proiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse către lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”.

Parohia Petrani, Protopopiatul Beiuş, Episcopia Oradiei, păstorită de părintele Dumitru Straca, a organizat, cu prilejul sosirii primăverii proiectul „Fapte bune de mărţişor”. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect au fost atât cei 20 de copii din grupa de cateheză „Hristos împărtăşit copiilor”, prin participarea lor la activităţile stabilite în cadrul proiectului, dar şi un copil bolnav de autism şi femeile creştine care sunt internate în Spitalul Municipal Beiuş, precum şi întreaga comunitate din Petrani.

Proiectul propus tinde să contribuie la soluţionarea unor probleme cu care se confruntă societatea actuală, integrarea copiilor şi tinerilor în misiunea parohiei, o mai bună dinamizare a comunităţii parohiale şi implicarea acesteia în cazurile sociale.

Cu sprijinul consiliului şi comitetului parohial şi al comitetului de femei au fost organizate mai multe întâlniri în cadrul cărora, pe lângă rostirea de rugăciuni şi ascultarea de cateheze, aceştia au intonat şi ascultat cântece religioase. În cadrul atelierelor de creaţie, copiii implicaţi în proiect au confecţionat mărţişoare din diferite materiale, ce au fost ulterior oferite credincioşilor din parohiile Petrani şi Pocola. În data de 1 martie, după terminarea Sfintei Liturghii, copiii au oferit în dar mamelor, bunicilor şi întregii comunităţi mărţişoare, iar munca lor a fost recompensată.

Sumele pentru achiziţionarea mărţişoarelor nu au fost fixe, ci au reprezentat contribuţii benevole. În urma acestei acţiuni, suma de bani care s-a primit a fost oferită unui copil bolnav de autism, terapiile lui fiind foarte costisitoare, aproximativ 2.200 lei lunar, familia făcând faţă cu dificultate cheltuielilor. O mică parte din bani a fost folosită pentru a aduce o bucurie creştinelor ce sunt internate la Spitalul Municipal din oraşul Beiuş în data de 8 Martie, Ziua Mamei, acesta fiind al doilea an în care Parohia Ortodoxă Petrani organizează această activitate.

Copiii şi-au manifestat dorinţa ca în perioada premergătoare sărbătorii Învierii Domnului să facă vizite împreună cu părintele paroh la persoanele în vârstă şi singure din comunitate, aşa cum au obişnuit să facă şi în anii precedenţi, realizându-se o punte între generaţii. Este bine pentru copii să fie implicaţi, este bine şi pentru bătrâni să simtă că nu au fost înlăturaţi din comunitate. Menţionăm faptul că, din darul primit de aceşti copii în urma colindului din preajma sărbătorii Naşterii Domnului din anul trecut, în luna ianuarie a anului curent au făcut o bucurie persoanelor vârstnice de la Centrul pentru persoane vârstnice Băiţa, colindându-i şi oferindu-le un mic dar.