Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de colinde la Aleșd

Festival de colinde la Aleșd

Colindele creștine vestesc Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului. Festivalul de colinde ajuns la ediția a XIII-a, organizat de Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd, preot paroh dr. Ovidiu Bocșan, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria orașului Aleșd, se constituie într-un veritabil promotor al sărbătorilor creștine ce marchează luna decembrie, începând cu Sfântul Ierarh Nicolae și continuând cu praznicul Nașterii Domnului. Inițiat cu 13 ani în urmă, festivalul și-a propus să revigoreze tradiția creștină, să aducă în actualitate vechile colinde care ne-au marcat copilăria multora dintre noi.

Ca și organizatori, ne bucurăm că am reușit de-a lungul celor 13 ediții să atragem cât mai mulți colindători, copii și tineri, care, alături de cei mai în vârstă, au întins un arc peste timp în lumea de poveste a satului, când ulițele răsunau de colindători în prag de sărbătoare. Alături de frumoasele colinde s-au promovat și costumele populare, unele cu o vechime ce trece de Centenar, ce au întregit o dată în plus tradiția.

S-a reușit prin acest festival, ca și prin alte manifestări asemenea, să se cultive dragostea pentru costumul popular, pentru îmbrăcarea lui la sărbători ca pe un strai de praznic.  

Devenind o manifestare de referință pentru Valea Crișului Repede, festivalul a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, întrucât și bisericile din zonă s-au implicat în crearea unor grupuri de colindători.

Festivalul a început cu un scurt cuvânt al părintelui paroh Ovidiu Bocșan, urmat de  Corul „Glasul Credinței” al bisericii  gazdă, condus de prof. Matei Șunea, care, prin cele două colinde frumos armonizate, a creat un cadru sărbătoresc.

La ediția a XIII-a, au răspuns invitației numeroase grupuri de colindători, copii de la „Moștenitorii cântecului” din Oradea, „Floare de Lotus” din Sânmartin, Parohia Valea Mare, Parohia Lugașu de Sus, de la școlile din Beznea, Aștileu și Roșia, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, „Cantus Roman” Aleșd și de la grupul vocal „Onix”. Acestora li sau alăturat corul bisericii din Vadu Crișului și grupul de colindători adulți din Peștiș. Peste 200 de colindători copii au încântat sutele de spectatori prezenți cu vocile lor cristaline și inocente, care, conform tradiției, au fost răsplătiți cu pachete (mere, nuci, dulciuri), prin bunăvoința unor credincioși: Filip Claudia (Fildenis), sponsor permanent al festivalului, alături de familiile Todoca Ioan, Todoș Ioan, Avram Lup, Ardelean Cristian, Marușca Petru și a membrilor Consiliului Parohial.

De un real succes s-a bucurat grupul de colindători din Hotar, „Dobașii”, care împreună cu Ansamblul folcloric „Datina” coordonați de prof. Cristian Strugar, păstrează nealterat obiceiul colindului străvechi. Colindele din satul Hotar, denumite de localnici „corinzi”, reprezintă un reper important al folclorului bihorean prin autenticitatea acestora, respectiv prin modul special în care se mergea la colindat folosind unul din instrumentele arhaice, anume „dobele”, motiv pentru care colindătorii adulți au fost numiți „Dobașii” din Hotar. Alte două grupuri de colindători adulți au fost cele din Luncșoara, coordonator Botici Nicolae și cea din Borod coordonator Nicu Gârz. Au impresionat prin autenticitatea, vechimea și interpretarea colindelor cât și prin costumația purtată de colindători, care poartă patina vremii. Costumele bărbătești ale colindătorilor din Borod s-au confecționat având ca model elemente foarte vechi găsite pe la bătrâni.

Festivalul a avut ca invitați: „Moștenitorii cântecului” de la Palatul copiilor din Oradea, grup de 35 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, coordonator Anamaria Turc Gal, care sau remarcat prin acuratețea interpretării unor colinde vechi prelucrate. Bucuria sărbătorească a fost sporită de prezența doamnei Florica Bradu, nume emblematic în lumea interpreților de folclor, și a grupului Aușana, care ne-au încântat cu frumoase colinde. Încununarea festivalului s-a săvârșit cum nu se putea mai frumos, prin cântul unui mare cor ad-hoc al celor prezenți în biserică, care au cântat colindat împreună.

Pr. Ovidiu Bocșan