Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de Colinde şi Tradiții Creștine la Aleșd

Festival de Colinde şi Tradiții Creștine la Aleșd

Duminică, 7 decembrie 2014, cu binecuvâtarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleşd s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a Festivalului de Colinde și Tradiții Creștine. Evenimentul s-a desfşurat în colaborare cu Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Bihor şi Primăria orașului Aleșd.

Scopul acestui festival este de a reînvia și promova străvechile tradiții şi datini creştine legate de praznicul Naşterii Domnului. „Colindele au fost și au rămas mijloacele populare cele mai eficiente pentru apărarea ortodoxiei strămoșești, pe întreg cuprinsul patriei. Din nefericire, în decursul istoriei, cu precădere în epoca contemporană, unele colinde creștine s-au laicizat, la fel ca tradiţiile vechi, care fie au fost uitate, fie au îmbrăcat mai mult haine comerciale.” a declarat părintele paroh Ovidiu Bocşan, organizatorul evenimentului.

La festival au participat mai multe grupuri de colindători, copii și adulți, din comunele de pe valea Crișului Repede. Astfel, au răspuns invitației 14 grupuri de colindători și 7 soliști vocali al căror repertoriu a încântat inimile credincioşilor care au umplut până la refuz sfântul lăcaş. Mireasma sfintelor sărbători a fost adusă de cei 400 de colindători, dintre care peste 200 au fost copii, care prin colindele străbune au creat o frumoasă atmosferă creştinească şi românească. Festivalul a debutat cu două frumoase colinde în interpretarea corului bisericii gazdă, „Glasul Credinței” dirijor prof. Matei Șunea, care s-a remarcat prin acuratețe și sensibilitate artistică. Apoi, și-au etalat repertoriul, într-un maraton de 3 ore, grupurile de colindători din: Bălnaca, Luncșoara, Tilecuș, Hotar, Subpiatră, Bulz, Vadu Crișului, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, Școala Peștiș, Fundația „Copiii Dragostei”, Colegiul Tehnic Bratca şi Școala din Lugașul de Sus.

Cunoscuţii interpreţi de folcor, Lele Ionescu, Violeta Gherman, Nicoleta Ștef, Mădălina Ile, Adelina Teușdea și Radu Ile din Lugașul de Sus au dat un plus de valoare întregului festival.

Originalitatea, interpretarea, dar și costumația au fost criteriile de apreciere și evidențiere pentru evoluția grupurilor și soliștilor.

La final, toți cei prezenți în biserică au colindat, interpretând colindul „Sus la poarta cerului”. Toți participanții au fost răsplătiți cu colaci și fructe, după datina străbună, dar și diplome de participate, iar Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Bihor a oferit și premii în bani.