Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de colinde și tradiții creștine la Aleșd, Eparhia Oradiei

Festival de colinde și tradiții creștine la Aleșd, Eparhia Oradiei

Datinile și credința, lirica și muzica, meșteșugurile și arta populară, constituie patrimoniul spiritual inegalabil care oglindește forța creatoare a românilor. Prin tradiție înțelegem o sumă de valori de la care plecăm, o experiență a comunității în care ne naștem. Biserica, Familia și Școala, sunt spații de păstrare a valorilor românești. Sărbătorile importante ale anului, sunt dovezi ale împletirii dintre credință și cultură, a modului în care cultura înfrumusețează formele credinței, iar credința dă sens în veșnicie operelor culturale.

Colindele, aceste minunate creații populare, s-au păstrat din generație în generație și au răsunat în fiecare an, fără întrerupere, în casele creștinilor, în noaptea  sfântă a Nașterii Domnului. Ca parte integrantă a folclorului religios, colindele reprezintă o valoare neprețuită  prin originea, prin vechimea lor prin bogatele idei morale și sociale pe care le exprimă. Ele reprezintă cântecul nostru strămoșesc și una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios. Ele au și marele rol de a uni generațiile între ele și de a întări sentimentul comuniunii cu strămoșii noștri.

Acest obiectiv l-au avut în vedere și organizatorii festivalului de colinde tradiționale desfășurat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la parohia Aleșd II, prin grija Părintelui paroh Ovidiu Bocșan. S-a încercat promovarea celor mai autentice grupuri de colindători, colinde și tradiții din arealul Crișului Repede, din satele în care se mai păstrează parfumul sărbătorilor religioase împodobite cu obiceiuri și tradiții, și interpretate de tinerii satelor îmbrăcați în frumoase straie populare.

Modalitățile prin care sunt exprimate diferite aspecte și evenimente legate de principalele sărbători religioase sunt foarte numeroase și folosesc un limbaj arhaic și o linie melodică specifică, mărturie a vechimii acestora. Din noianul acestor forme de exprimare se desprind colindele care redau cu măiestrie teologia ortodoxă, fiind o dovadă incontestabilă a nașterii și evoluției poporului român în credința creștin-ortodoxă. Textul acestor „corinzi” expun clar învățăturile cu privire la Nașterea Fiului din Fecioara Maria, Botezul Domnului Hristos, Patimile, Răstignirea, Învierea și Înălțarea Domnului la cer, rolul Bisericii și al preotului în viața credincioșilor, faptele bune, etc. Obiceiul de Crăciun „corindatul” este cel mai bine păstrat, fapt dovedit de interpretarea autentică într-un registru arhaic, a versurile ce compun minunatele colinde.

Diversitatea conținutului acestora este direct legată de trăirile, sentimentele și ocupațiile oamenilor. Această varietate de colinde, cu interpretări specifice, au putut fi auzite de către sute de spectatori în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din orașul Aleșd, Eparhia Oradiei, duminică 4 decembrie, în cadrul acestui grandios festival. Prin glasurile pure și inocente a celor 250 copii, organizați în 11 grupuri de colindători, s-au transmis scene și evenimente de referință a sărbătorii Crăciunului, precum și urări de sănătate, prosperitate și belșug gazdelor care primesc colindătorii.

Concertul a fost structurat pe două secțiuni, a copiilor și a adulților. După cuvântul de bun venit rostit de preotul paroh Ovidiu Bocșan, introducerea în festival i-a revenit corului „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, dirijată de prof. Matei Șunea. Au evoluat în ordine, colindătorii: Grădinița „Holcim” Aleșd, „Cununa de pe Criș” din Tilecuș, Fundația „Copiii Dragostei”, Școala gimnazială din Călățea, Parohia Supiatră, Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, Școala Peștiș, Parohia Ortiteag, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, Școala Lugașul de Sus, „Floare de Colț” din Vadu Crișului. La secțiunea adulți au „corindat” grupurile: Parohia Tinăud, Parohia Bratca, Luncșoara, Peștiș, Hotar, un grup de studenți teologi, precum și vestitele grupuri de colindători din Borod și Bucea, a căror interpretare, repertoriu și costumație autentice i-au făcut cunoscuți în țară și peste hotare, obținând numeroase  premii și trofee.

Au onorat festivalul cu vocile lor, tinerii soliști: Radu Ile, Corina Florina Buciu, Denisa Filip, Anastasia Bădilă și cunoscuta și îndrăgita solistă Viorica Marc Bulzan. Prezentatoarea festivalului a fost tânăra solistă Nicoleta Ștef. „O ce veste minunată”, cântată de grupurile de colindători și spectatorii prezenți au încheiat apoteotic ediția a VII-a a Festivalului.