Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne „La Umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Tinca

Festival de pricesne „La Umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Tinca

 

La inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și în colaborare cu Primăria Comunei Tinca, a organizat Festivalul de pricesne „La Umbra Crucii Tale”, care în acest an a ajuns la cea de-a V-a ediție.

Întrerupt vreme de doi ani, datorită perioadei pandemice, festivalul de pricesne și-a reluat activitatea cu o ardoare sporită, atât din partea organizatorilor, cât și din partea participanților.

Anul acesta evenimentul a avut loc pe data de 14 aprilie la Căminul Cultural din Tinca, unde au participat elevi de la toate unitățile de învățământ din cuprinsul Protopopiatului Tinca. Spre bucuria organizatorilor, s-au înscris un număr de peste 300 de elevi, însoțiți de profesorii care i-au pregătit și de părinții parohi, astfel că în sală, la acest eveniment, au fost în jur de 400 de oaspeți.

La masa prezidiului, din partea organizatorilor au luat parte: Preacucernicul Părinte Inspector, Profesor Florin Negruțiu din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor;Doamna Profesor Felicia Ianța, Inspector Școlar de Specialitate pentru Învățământul Primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor; din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea; din partea Protopopiatului Ortodox Tinca, Preacucernicul Părinte Protopop Călin Ovidiu Popa; din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, domnul profesor Sorin Curilă - președinte și doamna avocat Alina Bonchiș - vicepreședinte; din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei doamna președinte Viorica Cherteș; de asemenea, ca invitat special, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopop onorar de Tinca; din partea Consiliului local al comunei Tinca a fost prezent domnul primar Teodor Coste.

Înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, s-a rostit rugăciunea domnească „Tatăl nostru” de către toți cei din sală, după care Preacucernicul Părinte Protopop Călin Ovidiu Popa a transmis un cuvânt de recunoștință Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru inițiativa și binecuvântarea desfășurării festivalului. Totodată Părintele Protopop a rostit un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului precum și profesorilor și preoților care s-au ostenit în acest sens.

După rostirea rugăciunii și după cuvântul Părintelui Protopop, festivalul a fost prezentat de către doamna Anca Banda, director al Casei de Cultură din Beiuș,care a anunțat că anul acesta s-au înscris 27 de grupuri corale de elevi însumând un număr de peste300 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.

În deschiderea festivalului, Corala preoților din Protopopiatul Tinca, a oferit un moment plin de emoție, interpretând două pricesne specifice perioadei Postului Mare: ,,La umbra crucii Tale” și ,,Cruce sfântă părăsită”.

În continuare, au urcat pe scenă 27 de grupuri de elevi:

  1. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Vintere, îndrumați de către doamna profesor Andreea Popa și Preacucernicul Părinte Emanuel Juncu, care au interpretat priceasna ,, Iisuse, noi copiii”.
  2. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială „Nestor Porumb” Tulca, Parohia Ortodoxă Tulca, îndrumați de Profesor Gabriela Buda și Preacucernicul Părinte Paroh Dorin Buda, care au interpretat priceasna „Doi ochi senini au plâns sub cruce”.
  3. Grupul elevilor de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” – Tinca, Parohia Ortodoxă Tinca, îndrumați de Profesor Marioara Balogh și Preacucernicul Părinte Paroh Mihai Ninel Iancu care au interpretat priceasna: „Nu-i Iuda singur vinovat”.
  4. Grupul elevilor de la Școala Generală Talpoș, Parohia Ortodoxă Talpoș, îndrumați de doamna Director Sofia Grațiela Pop, de Profesor Daniel Ardelean și Preacucernicul Părinte Paroh Daniel Roșan, care au interpretat priceasna „La umbra crucii Tale”.
  5. Grupul elevilor de la  Parohia Ortodoxă Săldăbagiu Mic, îndrumați de Doamna Zbârce Marcela și Preacucernicul Părinte Paroh Ioan Tirpe, care au interpretat priceana „Pământul s-a cutremurat” .
  6. Grupul elevilor de la Colegiul Național „Teodor Neș” – Salonta, Parohia Ortodoxă Salonta II, îndrumați de Profesor Gabriela Buda și Preacucernicul Părinte Paroh Mircea Vinter, care au interpretat priceasna „Iisuse blând în fața Ta”.
  7. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Salonta I îndrumați de doamna Profesor Tatiana Chira și Preacucernicul Părinte Paroh Ionel Chira, care au interpretat priceasna „Să faci o Iisuse din inima mea” .
  8. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Râpa, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Cristian Avram, care au interpretat priceasna „Cruce sfântă părăsită”.
  9. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras, Parohia Ortodoxă Mădăras, îndrumați de Profesor Nicoleta Botiș și Preacucernicul Părinte Ciprian Petruț Matei, care au interpretat priceasna ,,Sub o salcie pletoasă”.
  10. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Oșand, Parohia Ortodoxă Oșand, îndrumați de Profesor Maria Dana Nistor și Preacucernicul Părinte Paroh Radu Emanuel Petrean, care au interpretat priceasna „Calea crucii lui Iisus”.
  11.  Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Olcea, îndrumați de domnul Raul Haș și Preacucernicul Părinte Paroh Mircea Pavel, care au interpretat o priceasnă specifică Deniei celor 12 Evanghelii.
  12. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Parohia Ortodoxă Husasău de Tinca, îndrumați de Profesor Cosmin Costaș și Preacucernicul Părinte Paroh Lucian Mihael Vancea, care au interpretat priceasna „Să faci o Iisuse din inima mea”.
  13. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Holod, Parohia Ortodoxă Holod, îndrumați de Doamna Director Anca Banda și Preacucernicul Părinte Paroh Andrei Ionuț Laza, care au interpretat priceasna „În grădina cu măslini.”
  14. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Gurbediu îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Florentin Dagău, care au interpretat priceasna „Când și când la ușa sufletului meu”.
  15. Grupul  elevilor de la Parohia Ortodoxă  Girișul Negru,  îndrumați de Preacucernicul  Părinte  Paroh Florin Voropciuc,  care au interpretat priceasna „E noapte de vrajă și taină”.
  16. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ghiorac, Parohia Ortodoxă Ghiorac, îndrumați de Profesori Ion Ianoș și Ileana Heredea și Preacucernicul Părinte Paroh Remus Iga, care au interpretat priceasna „Am venit măicuță”.
  17. Grupul elevilor de la Școala Generală Cociuba Mare îndrumați de Doamna Director  Florica Felicia Trif, de Profesor Mirela Codruța Matei, de Învățător  Crina Marton și Preacucernicul Părinte Alin Iancu care au interpretat priceasna „Din mormântu-ntunecat”.
  18. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ciumeghiu, Parohia Ortodoxă Ciumeghiu, îndrumați de Profesor Dana Butisca și Preacucernicul Părinte Paroh Florin Marius Buștea, care au interpretat priceasna „Naintea Ta Iisus iubit”.
  19. Grupul elevilor de Parohia Ortodoxă Chișirid, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Adrian Arvai, care au interpretat priceasna „Profetul din Nazaret”.
  20. Grațian Boroș de la Parohia Ortodoxă Cheșa, îndrumat de Preacucernicul Părinte Paroh Florin Bondre și care au interpretat priceasna „Sub o salcie pletoasă”.
  21. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Cefa,  Parohia Ortodoxă Cefa, îndrumați de către Profesor Vesa Cătălin și Preacucernicul Părinte Ionel Cosmin Popa, care au interpretat priceasna ,,Iată Domnul iar s-a răstignit”.
  22. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Cărănzel îndrumați de Preacucernicul Părinte Nicolae Alin Cudur care au interpretat priceasna ,,Când era Iisus pe cruce” și ,,Trandafir de pe Golgota”.
  23. Dobra Ioana de la Parohia Ortodoxă Căpâlna îndrumată de către Preacucernicul Părinte Vasile Marius Dobra, care au interpretat priceasna ,,Pe muntele Golgota-n sus”.
  24. Grupul elevilor de la  Parohia  Ortodoxă Călacea  îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Radu-Petru Crișan, care au interpretat priceasna „Domnul Iisus a întrebat”.
  25. Grupul elevilor de la Parohia Brătești îndrumați de Preacucernicului Părinte Paroh Balint Ilie Octavian, care au interpretat priceasna „Veniți cu toții frați creștini”.
  26. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Batăr, îndrumați de Profesor Daniel Ardelean, Preacucernicul Părinte Paroh Adrian Florin Baicu, care au interpretat priceasna „Era odată o tainică grădină”.
  27. Grupul  elevilor de la Școala Gimnazială  Avram  Iancu, Parohia  Ortodoxă Avram  Iancu,  îndrumați  de Doamna  Profesor Liliana Irimeș, de domnul Alexandru Condoroș și Preacucernicul  Părinte  Paroh  Nicolae Sabău,  care au interpretat priceasna „Plânge  Măicuța la cruce”.

 

Tuturor participanților li s-au oferit, la finalul interpretării, pachete cu cadouri special pregătite pentru fiecare participant din partea Protopopiatului Tinca, pachete ce au conținut o carte de rugăciuni și dulciuri.

Diplome de onoare au primit, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor, pentru implicarea în realizarea acestui eveniment și a altor proiecte de acest fel: domnul inginer Teodor Coste, primar al comunei Tinca, domnul Iuliu Orban,director al  Căminului Cultural din Tinca, doamna Anca Banda,director al Căminului Cultural din Beiuș, preacucernicul părinte protoiereu Vasile Popa, preacucernicul părinte Călin Ovidiu Popa, protopop de Tinca și preacucernicul părinte Andrei Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca.

În încheierea programului, Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus a transmis un cuvânt de binecuvântare și de felicitare din partea Preasfințitului Sofronie al Oradiei, pentru organizatori și pentru toți cei prezenți la frumosul eveniment.

Preacucernicul Părinte Inspector Florin Negruțiu a adresat organizatorilor un cuvânt de mulțumire și de felicitare pentru implicarea în desfășurarea festivalului.

La final, toți copiii au fost invitați la o mică gustare de post pregătită pentru ei de către ostenitorii Protopopiatul Tinca.

 Pr. Andrei Ionuț Laza