Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne „La Umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Tinca, ediția a VI-a

Festival de pricesne „La Umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Tinca, ediția a VI-a

La inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și în colaborare cu Primăria Comunei Tinca, a organizat Festivalul de pricesne ” La Umbra Crucii Tale”, care în acest an a ajuns la cea de-a VI-a ediție.

Cu multă ardoare și cu o adână bucurie, atât din partea organizatorilor, cât și a participanților, festivalul de pricesne și-a desfășurat activitatea și în acest an cu mai mult entuziasm, lucru probat prin numărul mai mare al participanților, anul acesta înscriindu-se cei mai mulți participanți de la debutul festivalului.

În acest an evenimentul a avut loc pe data de 30 Martie, la Centrul Cultural din Tinca, unde au participat elevi de la toate unitățile de învățământ din cuprinsul Protopopiatului Tinca. Spre bucuria organizatorilor, s-au înscris un număr de 320 de elevi, care au fost însoțiți de profesorii care i-au pregătit și de părinții parohi, astfel că în sală, la acest eveniment, au fost peste 400 de oaspeți.

La masa prezidiului, din partea organizatorilor, au fost prezenți: Domnul Inspector Școlar General Horea Abrudan și Preacucernicul Părinte Inspector Profesor Florin Negruțiu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor; din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu-Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox ”Roman Ciorogariu” din Oradea; din partea Protopopiatului Ortodox Tinca, Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, iar din partea Asociației Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, domnul profesor Sorin Curilă – președinte. De asemenea, ca invitat special, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopop onorar de Tinca, iar  partea Consiliului local al comunei Tinca a fost prezent domnul primar Teodor Coste.

Înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, s-a rostit rugăciunea domnească ”Tatăl nostru” de către toți cei din sală, după care Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, a transmis un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului precum și profesorilor și preoților care s-au ostenit în acest sens.  

După rostirea rugăciunii domnești, a luat cuvântul Preacucernicul Părinte vicar Radu-Valer Rus, care a transmis cuvânt de binecuvântare și recunoștință din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, precum și un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în desfășurarea acestui festival.

Pe scenă a urcat apoi, domnul inspector școlar general Horea Abrudan, care a adus la rându-i un cuvânt de apreciere față de toți factorii implicați în realizarea acestui festival, urându-le tuturor participanților succes și multă putere de muncă pe mai departe.

După rostirea acestor alocuțiuni, festivalul a fost prezentat de către doamna Anca Banda, Referent 1A al Casei de Cultură din Beiuș, care a anunțat că anul acesta s-au înscris 28 de grupuri corale de elevi însumând un număr de 320 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.

 În continuare, au urcat pe scenă următoarele grupuri:

  1. Nicolle Mândru de la Parohia Ortodoxă Petid, îndrumată de către Preacucernicul Părinte Paroh Romi-Nicolae Abrudan și care a interpretat priceasna ,,Nu-i singur Iuda vinovat”.
  2. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Batăr, îndrumați de Profesor Daniel Ardelean, Preacucernicul Părinte Paroh Adrian-Florin Baicu, care a interpretat priceasna ’’ Străin-a fost viața mea”.
  3. Grupul elevilor de la Parohia Brătești, îndrumați de Preacucernicului Părinte Paroh Ilie-Octavian Balint, care au interpretat priceasna’’ Era odată o tainică grădină”.
  4. Grațian Boroș de la Parohia Ortodoxă Cheșa, îndrumat de Preacucernicul Părinte Paroh Florin Bondre și care a interpretat priceasna’’ Oile mele”.
  5. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială ”Nestor Porumb” Tulca, Parohia Ortodoxă Tulca, îndrumați de Profesor Gabriela Buda și Preacucernicul Părinte Paroh Dorin Buda, care au interpretat priceasna ”Doi ochi senini au plâns sub cruce”.
  6. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ciumeghiu, Parohia Ortodoxă Ciumeghiu, îndrumați de Profesor Dana Butisca și Preacucernicul Părinte Paroh Florin-Marius Buștea, care au interpretat priceasna ”În grădina Ghetsimani”.
  7. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Salonta I, îndrumați de Preacucernicul Părinte Profesor - Paroh Ionel Chira, care au interpretat priceasna ” Străin-a fost viața mea”.
  8. Grupul elevilor de la  Parohia  Ortodoxă Călacea,  îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Radu-Petru Crișan, care au interpretat ”Psalmul 50”.
  9. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Cărănzel, îndrumați de Preacucernicul Părinte Nicolae-Alin Cudur care au interpretat priceasna  ,,Domnul Iisus a întrebat”.

10.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Râpa, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Cristian Avram, care au interpretat priceasna ”Sub o salcie pletoasă”.

11.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Gurbediu, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Florentin Dagău, care au interpretat priceasna ‘‘Sub cruce vin Iisuse iar”.

12.Dobra Ioana de la Parohia Ortodoxă Căpâlna, îndrumată de către Preacucernicul Părinte Vasile-Marius Dobra și acompaniată de către tânărul Ianis Vedinaș, care a interpretat priceasna ,,Tinere, te cheamă Domnul”.

13.Grupul elevilor de la Școala Generală Cociuba Mare, îndrumați de către Preacucernicul Părinte Profesor Sergiu Lăzuran și de către Preacucernicul Părinte Paroh Alin Iancu care au interpretat priceasna ”Cruce sfântă părăsită”.

14.Grupul elevilor de la Liceul Teoretic ”Nicolae Jiga” – Tinca, Parohia Ortodoxă Tinca, îndrumați de Profesor Marioara Balogh și Preacucernicul Părinte Paroh Mihai-Ninel Iancu care au interpretat priceasna: ”Pentru Tine Doamne”.

15.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ghiorac, Parohia Ortodoxă Ghiorac, îndrumați de Profesori Ion Ianoș și Ileana Heredea și Preacucernicul Părinte Paroh Remus Iga, care au interpretat priceasna ”Îți mulțumesc Iisuse”.

16.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Vintere, îndrumați de Profesor Andreea Popa și de către Preacucernicul Părinte Emanuel Juncu, care au interpretat priceasna ,, Să faci, o, Iisuse din inima mea”.

17.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Holod, îndrumați de Doamna interpret de muzică populară Felicia Costin și Preacucernicul Părinte Paroh Andrei Ionuț Laza, care au interpretat priceasna ”Sus în cer avem un Tată.”

18.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras, Parohia Ortodoxă Mădăras, îndrumați de Profesor Nicoleta Botiș și  Preacucernicul Părinte Ciprian-Petruț Matei, care au interpretat priceasna ,,Sub o salcie pletoasă”.

19.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Tăut, îndrumați de către Profesor Daniel Ardelean și de către Preacucernicul Părinte Petru-Pavel Pele, care au interpretat priceasna ,,Câte daruri minunate”.

20.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Oșand, Parohia Ortodoxă Oșand, îndrumați de Profesor Maria-Dana Nistor și Preacucernicul Părinte Paroh Radu-Emanuel Petrean, care au interpretat priceasna ”Primăvară dulce”.

21.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Cefa,  Parohia Ortodoxă Cefa, îndrumați de către Doamna Director Alexandra Roman, Profesor Vesa Cătălin și Preacucernicul Părinte Ionel-Cosmin Popa, care au interpretat priceasna ,,Să faci, o, Iisuse din inima mea”.

22.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Gepiu, Parohia Ortodoxă Gepiu, îndrumați de către Profesori Mirela Pleș și Cătălin Vesa și de către  Preacucernicul Părinte Protopop și Paroh Călin-Ovidiu Popa, care au interpretat priceasna ,,La umbra crucii Tale”.

23.Grupul elevilor de la Școala Generală Talpoș, Parohia Ortodoxă Talpoș, îndrumați de Doamna Director Grațiela-Sofia Pop, Profesor Daniel Ardelean, și Preacucernicul Părinte Paroh Daniel Roșan, care au interpretat priceasna ”Duminica la Florii”.

24.Grupul elevilor de la  Parohia Ortodoxă Săldăbagiu Mic, îndrumați de Doamna Zbârce Marcela și Preacucernicul Părinte Paroh Ioan Tirpe, care au interpretat priceasna ”Dacă-n viață ai vreo durere” .

25.Grupul  elevilor de la Școala Gimnazială  Avram  Iancu, Parohia  Ortodoxă Avram  Iancu,  îndrumați  de Doamna  Profesor Liliana Irimeș, de domnul Alexandru Condoroș și Preacucernicul  Părinte  Paroh  Nicolae Sabău,  care au interpretat priceasna ”Plânge  Măicuța la cruce”.

26.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Parohia Ortodoxă Husasău de Tinca, îndrumați de Profesor Cosmin Costaș și Preacucernicul Părinte Paroh Lucian-Mihael-Constantin Vancea, care au interpretat priceasna ”Să faci o Iisuse din inima mea”.

27.Grupul elevilor de la Colegiul Național ”Teodor Neș” – Salonta, Parohia Ortodoxă Salonta II, îndrumați de Profesor Gabriela Buda și Preacucernicul Părinte Paroh Mircea Vinter, care au interpretat priceasna ”Iisuse blând în fața Ta”.

28.Grupul  elevilor de la Parohia Ortodoxă  Girișul Negru,  îndrumați de Preacucernicul  Părinte  Paroh Florin Voropciuc,  care au interpretat priceasna ”E noapte de vrajă și taină”.

 

În cadrul festivalului a mai urcat pe scenă domnul interpret de muzică populară, Sandu Condoroș, care a interpretat priceasna ,,Mergeai cu crucea-n spate”. De asemenea, multă emoție a transmis și tânărul George Jidoi de la Secția canto-popular Beiuș, clasa Profesor Anca Banda, a Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea, care a interpretat priceasna ,,Privighetoarea oarbă”.

Tuturor participanților li s-au oferit la finalul interpretării, pachete cu cadouri special pregătite pentru fiecare participant, din partea Protopopiatului Tinca, pachete ce au conținut, printre altele, carți de rugăciuni.

Diplome de onoare au primit, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor, pentru implicarea în realizarea acestui eveniment și a altor proiecte de acest fel: domnul inginer Teodor Coste, primar al comunei Tinca, domnul Iuliu Orban, referent al  Centrului Cultural Tinca, doamna Anca Banda, director al Căminului Cultural din Beiuș, preacucernicul părinte protoiereu Vasile Popa, preacucernicul părinte Călin-Ovidiu Popa, protopop de Tinca și preacucernicul părinte Andrei-Ionuț Laza, secretar al Protopopiatului Tinca.

În încheierea programului, Preacucernicul Părinte Părinte Inspector Florin Negruțiu a adresat un cuvânt de apreciere, pentru organizatori și pentru toți cei prezenți la frumosul eveniment, iar Preacucernicul Părinte Protopop, Călin-Ovidiu Popa a încheiat mulțumind la rândul său, încă o data, tuturor celor prezenți, celor implicați și celor care au conlucrat la reușita festivalului.

La final, toți copiii au fost invitați la o mică gustare de post pregătită pentru ei de către ostenitorii Protopopiatul Tinca.

Pr. Andrei-Ionuț Laza