Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne „La umbra Crucii Tale” la Husasău de Criș

Festival de pricesne „La umbra Crucii Tale” la Husasău de Criș

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în după-amiaza zilei de Duminică, 19 martie 2017, duminica a treia din Postul Mare, Parohia Husasău de Criş, Protopopiatul Oradea, în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea şi Păstrarea Culturii Tradiționale Bihor și Centrul de Etică și Strategii din București, au organizat cea de-a șasea ediţie a festivalului de pricesne intitulat „La umbra Crucii Tale”.

Festivalul, desfășurat în biserica parohială, s-a bucurat de prezența Corului de copii al parohiei Husasău de Criş, coordonat de către preotul paroh Ioan-Mircea Ghitea și de doamna Anca Pavel-Ciuciu, cor alcătuit din următorii copii: Diana Gheran, Antonia Avram, Bianca Tocai, Bianca Garai, Mihaela Bucur, Anamaria Bohuș, Camelia Drugaş, Loredana Bughiu și Mădălina Moldova), Apoi, au interpretat pricesne și tinerele voci de muzică populară Andreea Drugaş, Lorena Ianța, Maria-Alexandra Secan, Elena Mihuța, Andrada Oros, Gabriela Sabău și Aurica Vaida, toți participanții care au cântat fiind îmbrăcați în frumoase costume populare tradiționale din Bihor.

Priceasna este o cântare prin care sufletul omului se aproprie de Dumnezeu, prin care își spune bucuriile, supărările, nevoile şi, nu în ultimul rând, mulțumirile pentru ajutorul primit. Priceasna aduce mângâiere şi bucurie sufletului credincios.

La finalul festivalului, Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, invitat de părintele paroh la manifestare, a rostit un cuvânt duhovnicesc despre perioada Postului Mare și Duminica Sfintei Cruci, felicitând pe copiii parohiei și pe artiștii populari pentru frumusețea și măiestria interpretării minunatelor pricesne.