Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne în Protopopiatul Marghita

Festival de pricesne în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  Duminică, 2 aprilie 2023,  la căminul cultural din localitatea Diosig, s-a desfășurat  ediția a VI-a a Festivalului de pricesne „La umbra crucii Tale”, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, în contextul marcării Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

            Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual şi cultural local.

            S-au înscris și au evoluat în această etapă 14 grupuri din cuprinsul Protopopiatului Marghita, constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ.

Repertoriul a cuprins câte două pricesne cu tematică specifică acestei perioade liturgice.

Grupurile vocale au fost coordonate de un cadru didactic și preotul din parohia de care aparține unitatea de învățământ.

La evenimentul din acest an au luat parte părintele Laurențiu Lazăr, consilier eparhial din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie și doamna inspector Felicia Ianța.

În cuvântul de deschidere, după rostirea rugăciunii Tatăl nostru, părintele Lazăr Laurențiu a rostit un cuvânt de mulțumire tuturor grupurilor vocale, cadrelor didactice, preoților și tuturor credincioșilor prezenți la acest eveniment deosebit care a adunat mai bine de 230 de copii participanți.

La festival au evoluat grupurile care au reprezentat Parohia Mihai Viteazu (Diosig), Școala Generală Diosig, Colegiul Naţional ,,Octavian Goga” din Marghita în colaborare cu Parohia Marghita I, Școala Gimnazială „Mihai Bravu” în colaborare cu Parohia Mihai Bravu, Parohia Sălard, Școala generală nr.1 Balc, Parohia Ciuhoi, Parohia Abram, Parohia Chiribiș, Școala Gimnazială Burzuc în colaborare cu Parohia Burzuc, Parohia Almașu Mic de Balc, Școala Gimnazială Brusturi în colaborare cu Parohia Brusturi, Școala Generală Curtuișeni, Liceul Tehnologic nr.1 Popești în colaborare cu Parohia Popeşti.

În încheiere Pc. Pr. Călin-Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei, a evidențiat importanța festivalului de pricesne în consolidarea parteneriatului dintre Școală, Biserică și Familie, precum și contribuția acestuia la identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Cu această ocazie a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului, cadrelor didactice, preoților, elevilor și familiilor acestora, gazdelor festivalului, aducând cuvânt de binecuvântare, apreciere, felicitare și mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Pr. Sorin Nistor