Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul „Bihorul Colindă” în Protopopiatul Tinca

Festivalul „Bihorul Colindă” în Protopopiatul Tinca

În contextul marcării Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în tot cuprinsul Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Biblioteca Județeană ”Gheorge Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al județului Bihor și Primăria Municipiului Salonta, a organizat în data de 12 decembrie 2023, la Casa de Cultură a municipiului Salonta, festivalul de colinde Noi umblăm a colinda, ajuns, la nivel județean, la ediția XVII-a, iar din acest an, extins în cadrul  programului ”Bihorul Colindă” și în orașele și comunele importante ale județului Bihor. La festival au fost invitați să participe grupuri de elevi din unități școlare și parohiale din cuprinsul Protopopiatului Ortodox Tinca.

Cu foarte mult entuziasm, atât din partea organizatorilor, cât și a participanților, festivalul de colinde și-a desfășurat activitatea într-o atmosferă de aleasă bucurie, lucru dovedit prin numărul mare al participanților, astfel că sala Casei de Cultură s-a dovedit a fi neîncăpătoare.

Spre bucuria organizatorilor, s-au înscris foarte mulți elevi, în număr de 432, care au fost însoțiți de profesorii care i-au pregătit, de preoții parohi, de însoțitori și părinți ai acestora, astfel că în sală, la acest eveniment, au fost peste 600 de oaspeți.

În prezidiu, din partea organizatorilor, au fost prezenți: domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor; doamna Inspector Mihaela Biriș din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu-Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox ”Roman Ciorogariu” din Oradea, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei; Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, din partea Protopopiatului Ortodox Tinca. De asemenea, ca invitat special, la eveniment a fost prezent și Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopop onorar de Tinca, iar  partea Consiliului local al municipiului Salonta, a fost prezent domnul primar Laszlo Torok.

Înainte de începerea propriu-zisă a festivalului, s-a rostit rugăciunea domnească ”Tatăl nostru” de către toți cei din sală, după care Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, a transmis un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor înscriși în cadrul festivalului precum și profesorilor și preoților care s-au ostenit în acest sens.  

După rostirea rugăciunii domnești, a luat cuvântul Preacucernicul Părinte vicar Radu-Valer Rus, care a transmis cuvânt de binecuvântare și recunoștință din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, precum și un cuvânt de mulțumire tuturor celor implicați în desfășurarea acestui festival.

Din partea Consiliului Județean Bihor, a luat cuvântul domnul Vicepreședinte al Consiliului Județean, domnul Mircea Mălan, care în alocuțiunea domniei sale, a reiterat importanța implicării tuturor instituțiilor care pot promova pe mai departe frumoasele tradiții strămoșești ale poporului nostru, unice prin portul popular și straiele frumos brodate.

Pe scenă a urcat apoi, doamna inspector școlar Mihaela Biriș, care a transmis un mesaj felicitare din partea Inspectoratului Școlar Județean, adresat tuturor copiilor și îndrumătorilor acestora, urându-le tuturor participanților succes și multă putere de muncă pe mai departe.

După rostirea acestor alocuțiuni, festivalul a fost prezentat de către doamna Rozalia Foghiș, care a anunțat că anul acesta s-au înscris 31 de grupuri corale, însumând un număr de 432 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal din parohiile protopopiatului.

 În continuare, au urcat pe scenă următoarele grupuri:

  1. Grupul  elevilor de la Școala Gimnazială  Avram  Iancu, Parohia  Ortodoxă Avram  Iancu,  îndrumați  de doamna  profesor Liliana Irimeș, și Preacucernicul  Părinte  Paroh  Nicolae Sabău,  care au interpretat colinda ”Leruita cea mare”.
  2. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Batăr, îndrumați de domnul profesor Daniel Ardelean și de Preacucernicul Părinte Paroh Adrian-Florin Baicu, care care au interpretat colinda ,,La tătă casa-i lumină”.
  3. Grupul elevilor de la Parohia Bicaci, îndrumați de doamna profesor Elena Mihoc, doamna profesor Liana Lobonț și de Preacucernicul Părinte Ioan-Mihael Trip, care care au interpretat colinda ,, O ce veste minunată”.
  4. Grupul elevilor de la Parohia Brătești îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Ilie-Octavian Balint, care care au interpretat colinda ,,Sus boieri nu mai dormiți”.
  5. Grupul elevilor de la  Parohia  Ortodoxă Călacea  îndrumați de doamna învățătoare Pop Adina  și de Preacucernicul Părinte Radu-Petru Crișan, care care au interpretat colinda ”Sara bună de Crăciun”.
  6. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Cărănzel îndrumați de Preacucernicul Părinte Nicolae-Alin Cudur, care care au interpretat colinda ,,Bună sara lu Crăciunu”.
  7. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 din Cefa,  Parohia Ortodoxă Cefa, îndrumați de către doamna director Alexandra Roman, de domnul profesor Florin Matiu și de Preacucernicul Părinte Ionel-Cosmin Popa, care care au interpretat colinda ,,Sub fereastră la om bun”.
  8. Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ciumeghiu, Parohia Ortodoxă Ciumeghiu, îndrumați de doamna profesor Butișcă Loredana și Preacucernicul Părinte Paroh Florin-Marius Buștea, care care au interpretat colinda ”Noi umlăm a colinda”.
  9. Grupul elevilor de la Școala Generală Cociuba Mare îndrumați de doamna director Florica-Felicia Trif și Preacucernicul Părinte Paroh Alin-Dorin Iancu care care au interpretat colinda ”Asta-i seara de Crăciun”.

10.Parohia Ortodoxă Gepiș, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh, Dan Marcel Iluța, care care au interpretat colinda ” O ce bucurie mare”.

11.Parohia Ortodoxă Gepiu, îndrumați de doamna profesor Timea Katalin Urda, doamna director profesor Mirela Octavia Pleș și de Preacucernicul Părinte Protopop Călin-Ovidiu Popa, care care au interpretat colinda ” Sub fereastră la om bun”.

12.Parohia Ortodoxă Gepiu Colonie, îndrumați de doamna profesor Alexandra-Gabriela Silaghi și de Preacucernicul Părinte Cristian Hârca, care care au interpretat colinda ,,Zurgălăi”.

13.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Ghiorac, Parohia Ortodoxă Ghiorac, îndrumați de Profesori Ion Ianoș și Ileana Heredea și Preacucernicul Părinte Paroh Remus Iga, care care au interpretat colinda ,,Altfel de colind”.

14.Grupul  elevilor de la Parohia Ortodoxă  Girișul Negru,  îndrumați de Preacucernicul  Părinte  Paroh Florin Voropciuc,  care care au interpretat colinda ”Azi  e miercuri, mâine-i joi”.

15.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Gurbediu îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Florentin Dagău, care care au interpretat colinda ‘‘De la răsărit colo”.

16.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Holod îndrumați de  doamna învățătoare Anca Mangra și de Preacucernicul Părinte Paroh Andrei-Ionuț Laza, care care au interpretat colinda ‘‘Trei crai de la răsărit”.

17.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Parohia Ortodoxă Husasău de Tinca, îndrumați de domnul profesor Cosmin Costaș și Preacucernicul Părinte Paroh Lucian-Mihael Vancea, care care au interpretat colinda ”Viflaime, viflaime”.

18.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Ianoșda,  îndrumați de doamna profesor Delia Bughiu și de către Preacucernicul Părinte Paroh Ioan Mance și, care care au interpretat colinda ,,Cerul și pămâtul”.

19.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Inand, îndrumați de doamna Simona Șușman și de Preacucernicul Părinte Paroh Alexandru-Crăciun Borz, care care au interpretat colinda ,, Iată vin colindătorii”.

20.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Leș îndrumați de doamna profesor Dorina Gabor și de Preacucernicul Părinte Paroh Mircea Vesea, care au interpretat colinda ,,A dubelor”.

21.Grupul elevilor de la Școala Gimnazială Nr. 1 Mădăras, Parohia Ortodoxă Mădăras, îndrumați de doamna director Nicoleta Balaj și  Preacucernicul Părinte Ciprian-Petruț Matei, care care au interpretat colinda ,,O stea strălucitoare”.

22.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Oșand, îndrumați de doamna educatoare Mălina Pojega, de doamna învățătoare Maria Nistor și de Preacucernicul Părinte George-Marian Pojega, care care au interpretat colinda ,, La Vifleem colo-n jos”.

23. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Râpa, îndrumați de Preacucernicul Părinte Paroh Cristian Avram, care care au interpretat colinda ”Tânărul crai”.

24. Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Salonta I îndrumați de doamna profesor Victoria-Maria Chira și de către Preacucernicul Părinte Paroh Ionel Chira, care care au interpretat colinda ”Colindăm Domnului”.

25.Grupul elevilor de la Colegiul Național ”Teodor Neș” – Salonta, Parohia Ortodoxă Salonta II, îndrumați de doamna profesor Gabriela Buda, doamna profesor Nagy Judit și Preacucernicul Părinte Paroh Mircea Vinter, care care au interpretat colinda ”Haideți, haideți boieri mari”.

26.Grupul elevilor de la  Parohia Ortodoxă Săldăbagiu Mic, îndrumați de Doamna Zbârce Marcela și Preacucernicul Părinte Paroh Ioan Tirpe, care care au interpretat colinda ”Vino Iisuse în inima mea” .

27.Grupul elevilor de la Școala Generală Talpoș, Parohia Ortodoxă Talpoș, îndrumați de domnul profesor Daniel Ardelean, și Preacucernicul Părinte Paroh Daniel Roșan, care care au interpretat colinda ”Legănelul lui Iisus”.

28.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Tăut, îndrumați de către domnul profesor Daniel Ardelean și de către Preacucernicul Părinte Paroh Petru-Pavel Pele, care care au interpretat colinda ,,Din cer senin”.

29.Grupul elevilor de la Liceul Teoretic ”Nicolae Jiga” – Tinca, Parohia Ortodoxă Tinca, îndrumați de doamna profesor Marioara Balogh și Preacucernicul Părinte Paroh Mihai-Ninel Iancu care care au interpretat colinda: ”Dumnezău de la-nceput”.

30.Parohia Ortodoxă Tulca, îndrumați de doamna profesor Gabriela Buda și Preacucernicul Părinte Paroh Dorin Buda, care care au interpretat colinda ”Bună sara, bună sara”.

31.Grupul elevilor de la Parohia Ortodoxă Vintere, îndrumați de doamna profesor Andreea Popa și de către Preacucernicul Părinte Emanuel Juncu, care care au interpretat colinda ,,Bună sara gazdă aleasă”.

Tuturor participanților li s-au oferit la finalul interpretării, pachete cu cadouri special pregătite pentru fiecare participant, din partea Coniliului Județean Bihor, iar la ieșirea de pe scenă fiecare copil a fost invitat să servească bunătăți special pregătite de Protopopiatul Ortodox Tinca.

Diplome de participare au primit, din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, din partea Consiliului Județean Bihor și din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor, fiecare grup de colindători care au urcat pe scena Casei de Cultură.

Un element cu totul aparte l-a constituit prezența pe scenă a frumosului port popular, autentic românesc, purtat cu atâta bucurie de fiecare grup de colindători participant la acest eveniment.

În încheierea programului, Preacucernicul Părinte Protopop, Călin-Ovidiu Popa a încheiat mulțumind, încă o dată, tuturor celor prezenți, celor implicați și celor care au conlucrat la reușita festivalului.

 Pr. Andrei-Ionuț Laza