Festivalul de colinde ”Noi umblăm a colinda” la maturitate – ediția a XVIII-a
Miercuri, 4 decembrie 2024, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Judetului Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea cu sprijinul ERA Park, CG&GC HiTech Solutions SRL și Asociația Cele Trei Crișuri a organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea ediția a XVIII-a a Festivalului de colinde ”Noi umblăm a colinda” în cadrul proiectului județean ”Bihorul colindă”.
Manifestarea a fost precedată de o paradă a costumelor populare începând cu ora 11:00 pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală , strada Vasile Alecsandri până Catedrala Episcopală ”Învierea Domnului” din Oradea. Aici au fost primiți de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei care le-a transmis un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat rolul tinerilor în promovarea valorilor, ei fiind cei care fac transferul între generații. De asemenea a făcut aprecieri cu privire la preocuparea acestora de a identifica și promova colindul autentic fiind adevărați mărturisitori prin întreg demersul lor. Au fost responsabilizați în legătură cu libertatea de a se exprima liber, o valoare câștigată cu multă jertfă. Au fost felicitați și apreciați cei care îndrumă și au grijă de copii și tineri, părinți, dascăli, precum și părinții din comunitățile parohiale.
Cei selectați pentru ediția din acest an au urcat pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, începând cu ora 14:30.
În debutul festivalului au adresat cuvântări de bun venit domnul prof. dr. Alin-Serafim Ștefănuț, inspector școlar general și domnul prof. dr. Horea-Florian Abrudan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.
De asemenea, în acest context festiv, a fost acordată o plachetă aniversară doamnei Doina Lung, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Oradea, pentru contribuția la identificarea și promovarea colindului autentic. Doamna profesor a participat cu consecvență la toate cele 18 ediții ale festivalului.
Colindele interpretate de cele 47 de formații au fost evaluate de un juriu care a avut următoarea componență: Preşedinte: Liviu Buțiu, manager al Centrului de cultură al Județului Bihor, căruia i s-au alăturat în calitate de membri: Părintele prof. Radu-Valer Rus – vicar eparhial, Părintele prof. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dr. Vasile Coman” Oradea, prof. Felicia Ianța - inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Aurica Bonțu - Liceul de Arte Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă - Președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, prof. Marius-Constantin Marcu, directorul Palatul Copiilor din Oradea, Prof. Anamaria Gal Turc - Palatul Copiilor din Oradea, ec.Viorica Cherteș - președintă a Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.
Printre criteriile de jurizare s-au numărat autenticitatea portului popular și a repertoriului gradul de dificultate al acestuia și calitatea interpretării colindului în dialect.
Au fost acordate premii pe fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal. S-au acordat de asemenea premii speciale: la categoria învățământ primar, Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Oradea; la categoria învățământ gimnazial, Școlii Gimnaziale Nr. 1 Roșia; iar la categoria învățământ liceal, Colegiului Tehnic ”Traian Vuia” Oradea. Trofeul festivalului a fost obținut, anul acesta, de Liceul Tehnologic ”Maria Livia Gego” Dobrești, care a participat la această ediție cu patru formațiuni din tot atâtea structuri școlare.
În cadrul evenimentului, până la deliberarea juriului, au susținut microrecitaluri Corul ”Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, condus de către Părintele profesor Ștefan Lakatos, Grupul ”Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de doamna prof. Anamaria Gal-Turc și Grupul Vocal ”Coriteii” al Liceului de Arte Oradea, coordonați de prof. Aurica Bonțu.
Prețuire și recunoștință celor care și la această ediție ne-au fost alături în calitate de parteneri și sponsori, studenților, profesorilor și inspectorilor școlari voluntari, dascălilor și preoților, comunităților locale care au sprijinit participarea grupurilor de colindători, copiilor și tinerilor care recunosc și promovează, deopotrivă, autenticele valori sprirituale și culturale.
pr. prof. Florin Negruțiu