Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” – ediția a XVI-a

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” – ediția a XVI-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 15 decembrie 2022, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Era Shopping Park Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu sprijinul CG&GC HiTech Solutions SRL,  a organizat la Era Shopping Park ediția a XVI-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”.

Festivalul devenit o frumoasă tradiție a orașului Oradea are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către copiii și elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare. Repertoriul colindătorilor s-a structurat în două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese din diverse zone folclorice) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, colinde de notorietate, întregul eveniment punând în lumină parteneriatul indisolubil care trebuie să existe între Biserică-Şcoală-Familie-Comunitate.

Îndătinatul festival de colinde a debutat cu parada costumelor populare începând cu ora 11:00, în centrul cartierului istoric Olosig al Oradiei, sub îndrumarea Părintelui vicar Radu-Valer Rus, responsabil și de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, și a Părintelui Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie și coordonatorul principal al acestui proiect, fiind întâmpinați de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în dreptul Reședinței Episcopale, din același cartier istoric orădean, traseul continuând pe „Corso” și prin Piața Regele Ferdinand, pe lângă statuia Reginei Maria, pe Podul Regele Vladislav de peste Crișul Repede, prin Piața Unirii, pe lângă statuia ecvestră a Regelui Întregitor de Neam și Țară, până la catedrala istorică a Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, faimoasa „biserică cu lună”,  unde au fost așteptați de preoții slujitori ai lăcașului de închinare.

În deschiderea părții de început a festivalului, Ierarhul cetății Oradiei a ținut o alocuțiune festivă, în cadrul căreia i-a felicitat pe organizatori, pe profesorii coordonatori și pe tinerii colindători pentru efortul și dragostea investite în trăirea cu demnitate, entuziasm și bucurie sfântă a frumoaselor tradiții creștine românești, moștenite de la înaintașii neamului nostru, din moși-strămoși, care se vădesc nu doar prin splendidele „corinde” cu parfumul unic al textului lor arhaic și al atmosferei sărbătorești pe care o transmit, cât și prin straiele populare centenare, înveșmântate cu mult drag de cei care sunt urmașii străbunilor de demult:

„Cu rânduiala purtării de grijă a lui Dumnezeu, voi, cele patruzeci de cete de colindători, ați pornit din toate colțurile Eparhiei noastre, din întregul județ, de la munte și de la șes, spre Oradea, pentru a aduce în inima spirituală și culturală a Bihorului vestea cea bună și sfântă, tot atât de nouă pe cât de veche este, a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Este nevoie, mai ales în vremurile de rătăcire pe care le trăim, de a aduce aminte tuturor oamenilor că Dumnezeu este mereu Viu și dorește neîncetat să petreacă împreună cu noi, așteptându-ne și pe noi ca să fim împreună cu El. Și da, suntem împreună cu El, în frumoasa biserică cu lună. Aici au slujit, s-au rugat, s-au închinat și L-au lăudat pe Dumnezeu înaintașii noștri, cler și popor, în frunte cu episcopii, preoții și fruntașii comunității, de la vlădică până la opincă, bucurându-se cu toții, la fel ca și noi, astăzi, de apropierea sărbătorilor, dar mai ales de petrecerea necontenită și nelimitată a lui Dumnezeu cu noi, oamenii, prin Sfânta Sa Biserică. Așadar, nu doar din punct de vedere istoric, ci și spiritual, vă întâmpinăm nu doar cei de astăzi, care slujim și ne închinăm, ci vă întâmpină în mod special și nevăzut și cetele celor de dinainte de noi, strămoșii din neamul nostru, care prin cumințenie, prin răbdare și îndelungă-răbdare, nepotrivindu-se răutăților lumii și provocărilor vremii, au reușit să străbată stăpânirile străine, umilințele, obidirile de tot felul și astfel ne-au transmis nouă tezaurul inestimabil pe care-l purtăm în suflete și din care fac parte și colindele, cântecele de stea și tradițiile de Crăciun. Toate acestea sunt nemuritoare, căci nu le-au putut ucide nici săbiile străine, nici războaiele dușmănoase cu vărsare de sânge sau prin ideologii străine de Dumnezeu. Tot așa și de acum înainte, nu vor reuși niciunele din forțele întunericului să zădărnicească frumusețea tradițiilor noastre! Vă doresc sărbători fericite, cu pace, cu liniște, la mulți ani, multă bucurie și cât mai multă seninătate și liniște în suflet, în viața voastră, în familiile voastre, în țară și în lume!”.

La finalul popasului de la vechea catedrală a Oradiei, toți participanții au primit dulciuri și daruri.

În cele ce au urmat, cele patruzeci de grupuri înscrise în competiție, mai bine de cinci sute de copii și tineri din întreg cuprinsul județului Bihor, au urcat pe scena amenajată sub cupola de la Era Shopping Park Oradea, începând cu ora 14:30, când domnul Prof. Horea Abrudan, inspector școlar general, a ținut un discurs inaugural, transmițând un gând bun și o urare de suflet tuturor celor care au luat parte la festivalul de colinde.

Un loc special în cadrul evenimentului l-au avut Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea,  condus de Arhidiacon Ștefan Lakatos, Grupul „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de doamna Prof. Anamaria Gal-Turc,  grupul vocal al Parohiei Ortodoxe Române Ciuhoi, coordonat de preoteasa Prof. Ioana Roman și Grupul Vocal „Corinteii” al Liceului de Arte Oradea, coordonat de doamna Prof. Aurica Bonțu, care au susținut momente muzicale mai ample.

Criteriile de jurizare au vizat autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și interpretarea propriu-zisă a colindului în dialectul specific. Juriul a fost constituit din reprezentanți ai partenerilor festivalului, cadre didactice, interpreți de muzică populară, sub președinția doamnei Prof. Antonia Nica, viceprimarul Municipiului Oradea.

Festivalul de colind „Noi umblăm a colinda”, ajuns la a șaisprezecea ediție, s-a constituit și anul acesta nu doar într-o serie de deosebite prestații muzicale, ci mai ales într-un veritabil moment de conștientizare și propovăduire a adevăratului sens al sărbătorii dumnezeiești a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, a cărei prăznuiri autentice se poate realiza pe deplin numai în proximitatea valorilor spirituale și culturale cu care ne identificăm ca popor, pe care profesorii, copiii și tinerii colindători bihoreni au arătat că au dorința și puterea de a le conserva și promova cu scumpătate, păstrând și oferind pe mai departe bogata predanie a neamului nostru, zestrea de rugăciuni, cântece, tradiţii şi obiceiuri.

La finalul festivalului, toți participanții dimpreună cu coordonatorii lor au primit dulciuri și daruri din partea organizatorilor și partenerilor.

Pr. Andi-Constantin Bacter