Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” din Episcopia Oradiei la a XIV-a ediție în An Centenar
Creştinii români, oriunde s-ar afla la un moment dat în timpul existenţei lor pământeşti, cu prioritate Îl laudă pe Dumnezeu în preajma sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, pe tot parcursul postului care precede marea sărbătoare a creştinătăţii, interpretând colinde.
Minunea de la Betleem a marcat întreaga omenire, evenimentul naşterii lui Iisus Hristos însemnând manifestarea dragostei Lui faţă de oameni, speranţa renaşterii noastre.
Fiecare comunitate este înzestrată cu un tezaur inestimabil de colinde care se particularizează prin datini, credinţe, realizări artistice literare, muzicale, coregrafice etc, dar şi conţinut în funcţie de regiunea geografică, de moştenire şi de graiul locului.
Există vetre româneşti de spiritualitate unde oamenii şi locurile se păstreză în relaţie ca un liant, unde portul popular şi graiul, biserica şi ţarina, moralitatea şi ospitalitatea sunt pretexte de mândrie creştină, nepăcătoasă, un prilej de bucurie şi de mulţumire. Aici, oamenii respectă sărbătorile, colindul şi dragostea de rudenie şi neam, copiii sunt crescuţi în frică de Dumnezeu, învăţaţi să respecte valorile şi oamenii.
Astfel, în timp s-a constituit un adevărat tezaur al colindelor, pe care Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Protopoăpiatul Ortodox Român Oradea, Era Shopping Park Oradea, Consiliul Județean Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Liceul Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Palatul Copiilor Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei prin demersul lor de 14 ani, cu consecvență insistă să-l redescopere şi să-l valorifice în cadrul unui festival- concurs structurat în două secţiuni: colind autentic şi colind de largă circulaţie. Pentru prima secţiune participarea a fost precedată de o etapă de selecţie în care grupurile trebuiau să identifice un colind inedit pe care să-l interpreteze un rapsod popular. La cele treisprezece ediții de până acum ale festivalului au participat peste 75 de școli, însumând anual o medie de peste 350 de elevi și un număr total de peste 3700 de copii, reprezentând toate zonele județului și toate tipurile de unități de învățământ: grădinițe, școli gimnaziale, colegii naționale, licee teoretice, colegii tehnice, licee tehnologice și școli speciale din mediul rural și urban. La ediția din acest an la care s-au înscris 37 de grupuri de colindători, au participat 34 de formații însumând peste 600 de elevi.
Înainte de desfășurarea propriu-zisă a festivalului a avut loc o paradă a costumelor populare intitulată sugestiv „Marșul Centenarului”, etapă încheiată în mod solemn în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, unde Preasfințitul Părinte Sofronie, așa cum s-a îndătinat, a primit grupurile de colindători îmbrăcați în costume populare specifice zonelor de proveniență, cu steaguri tricolore, purtate de elevi, dascăli sau preoți care au însoțit colidătorii.
Înterpretând colindul „O, ce veste minunată”, copiii îmbujorați au pătruns cu sfială în incinta catedralei episcopale, umplând spațiul liturgic cu chipurile pline de lumină și diversitatea portului popular.
În cuvântul de binecuvântare Preasfințitul Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, a evidențiat misiunea de apostolat a dascălilor și elevilor, precum și dragostea acestora pentru tradiție și portul popular, felicitându-i deopotrivă pe cei prezenți, dar și pe părinții elevilor pentru modul în care insuflă acestora valorile creștine:
„Vreau să încep prin a vă spune bine ați venit în Catedrala Episcopală, care, așa cum vedeți, se înalță majestuos spre cer, adunând rugăciunile noastre ale tuturor către Bunul Dumnezeu. Pe măsură ce anii trec, ea se înfrumusețează tot mai mult.
Cei care ați venit pentru prima, bine ați venit și să vă bucurați pentru că această catedrală este a voastră. Voi o să o moșteniți și o să o duceți mai de parte, la fel ca întreaga zestre a neamului nostru.
Din zestea neamului nostru fac parte bisericile noastre. Din zestrea neamului nostru fac parte tradițiile noastre. Din lada de zestre a poporului nostru au ieșit costumele frumoase pe care le purtați și pentru care vă felicit. Sunt așa de frumoase, pentru că le purtați voi și sunt împlinite pentru că stau pe voi, iar voi, îmbrăcați în ele, arătați ca un câmp de flori. Voi arătați ca niște flori și toți împreună sunteți buchetul de flori pe care neamul nostru îl aduce înaintea lui Dumnezeu. Și tot din lada de zestre a poporului nostru ies și colindele și frumoasele obiceiuri de Crăciun. Voi acum, ați pornit să colindați, așa cum îi stă bine românului înainte de Nașterea Domnului și bine ați făcut și vă îndemnăm să păstrați cu scumpătate aceste tradiții frumoase în sufletul vostru. Și colinda și portul tradițional și obiceiurile de Crăciun și sufletele voastre, care și ele sunt zestrea cea mai importantă a poporului din care facem parte.
Pentru mine, personal, voi sunteți un izvor permanent de bucurie, de mângâiere duhovnicească și de speranță. Voi, cu tinerețea voastră, cu frumusețea de pe chipuri, care o reflectă pe cea din inimă, ne aduceți multă mângâiere duhovnicească și speranță, pentru că sunteți chipul speranței. Speranță pentru viitorul poporului nostru, pentru viitorul țării, pentru viitorul Bisericii.
Speranță care ne arată că nu lucrăm în zadar, nu lucrăm în van, nici slujitorii sfintelor altare și nici slujitorii cărții, dascălii voștri care vă pregătesc cu atât de mult devotament, cu dăruire, cu generozitate, cu bunătate încât în fiecare dintre voi se regăsește o parte din sufletul dascălilor voștri. Speranță, pentru că frumoasa lucrare de apostolat pe care atât slujitorii sfintelor altare, cât și dascălii o săvârșesc aduce fructe îmbelșugate și arată zorile continuității. Adică tot ce am moștenit și am primit de la părinții noștri, părinții noștri duhovnicești și dascălii noștri, trece mai departe în voi. Prin voi către copiii voștri, atunci când Dumnezeu va rândui să vă întemeiați propria familie.
Nu în ultimul rând, doresc să rostesc un cuvânt de apreciere pentru părinții voștri, pentru bunicii voștri, străbunicii voștri, pentru moșii și strămoșii noștri, pentru familile în care v-ați născut, ați fost educați și ați crescut, pentru că v-au sădit în suflet dragostea pentru ceea ce este frumos și bun, netrecător și valoros. Iar tot ceea ce este frumos și bun, netrecător și valoros sunteți voi, dragi copii și tineri.
Dumnezeu să vă binecuvinteze pe voi și pe părinții voștri, pe bunicii voștri, pe dascălii voștri, învățători și învățătoare, profesori și profesoare. Să aveți parte doar de bucurii în viață și să ne ajute Bunul Dumnezeu să ne întâlnim cât mai des și în special în anotimpul frumos al colindatului, când la fel ca și cei de dinaintea voastră și voi porniți la drum, an de an pentru a duce vestea cea bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos în cât mai multe locuri, în cât mai multe case. Iar aici, în catedrală, e cel mai potrivit loc pentru a duce această veste bună a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
Vreau să vă felicit dragi copii! Vreau să-i felicit pe dascălii voștri, pe părinții voștri și să aveți convingerea că tot ceea ce faceți aduce bucurie și în cer și vă va aduce și vouă mare satisfacție aici pe pământ și în viitor. Și fie ca această tradiție a colindatului și a venirii la Oradea din toate părțile județului să continuie ani mulți și îndelungați de acum încolo, până când voi veți ajunge în locul nostru, până când voi veți fi cu tâmplele ninse și veți primi la rândul vostru pe copiii colindători.
La mulți ani! Sărbători fericite și binecuvântate!”
După acest moment emoționant pe care l-au trăit deopotrivă dascălii și copiii, în glas de colind au ieșit din catedrală și s-au îndreptat spre locul de desfășurare a festivalului.
Festivalul a debutat cu cuvântul de salut și apreciere al domnului inspector şcolar general Prof. Alin Florin Novac-Iuhas, transmis de către doamna inspector general adjunct prof. Codruța Maria Bogdan, în care a fost invocată munca dascălilor, interesul elevilor, calitatea şi continuitatea acestei manifestări.
Cele 34 de grupuri au intrat pe scenă și au interpretat câte două colinde apreciate de un juriu constituit din: Pr. Prof. Radu Rus – consilier Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei; Conf. Univ. Dr. Popa Viorel. - cadru didactic și director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr Vasile Coman” Oradea, Prof. Adrian Miescu - dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist ”Crișana” Oradea; Prof. Daniela Sopota, Prof. Raluca Șereș, Prof. Elena Moțoc-Chivari, Prof. Felicia Ianța, inspectori școlari în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor; Av. Claudia Hasan, secretar Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor; Doamna Viorica Cherteș – Președinte Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei; Prof. Elena Pavel – profesor învățământ primar, Școala Gimnazială ”Oltea Doamna” Oradea; Prof. Valeria Bunica - profesor învățământ primar Liceul de Arte din Oradea; Prof. Dan Peter - director Palatul Copiilor și Elevilor Oradea și prezidat de Domnul Leontin Ciucur - Director Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” Oradea.
Juriul a acordat premii pe secțiuni/cicluri de învățământ: primar, gimnaziu, liceu apreciind calitatea costumelor, autenticitatea repertoriului și acuratețea interpretării.
În momentul deliberării juriului a fost susținut un microrecital de către Corul ”Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox ”Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, condus de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos și grupul ”Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonați de doamna Prof. Anamaria Gal-Turc.