Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” în cetatea Oradiei
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 15 decembrie 2015, în sala de festivități a centrului comercial Era Shopping Park din Oradea s-a desfăşurat ediţia a XI-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda” organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, Palatul Copiilor din Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park.
Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sate) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie, accentuând importanța parteneriatului dintre Biserică și Școală.
Un astfel de festival, care a devenit un eveniment important în peisajul cultural bihorean și orădean în luna decembrie, s-a dovedit a fi necesar nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 12 în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii și s-a încheiat la Catedrala Episcopală Învierea Domnuluiși Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, unde cei peste 600 de copii și tineri prezenți la eveniment au fost primiți de Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrală, ce a răsunat de glasul colindelor.
Cele 33 de grupuri de colidători din toate zonele județului, însoțiți de dascăli, preoți și rapsozi au primit cu emoție cuvântul de binecuvântare al Preasfinției Sale, un adevărat program catehetic, o autentică lecție de religie, care a adus în actualitate rolul tinerilor în Biserică și în societate, în păstrarea și valorificarea patrimoniului spiritual pe care l-au primit ca moștenire și pe care trebuie să-l păstreze și să-l transmită nealterat:
„Dragi copii și tineri, bine ați venit la Catedrala Episcopală a Învierii Domnului, Soarele Dreptății, noua Catedrală Ortodoxă din Oradea. Gazda voastră în această frumoasă biserică, în catedrala monumentală potrivită cu demnitatea poporului lui Dumnezeu din Oradea, este Domnul nostru Iisus Hristos, Soarele Dreptății. El nevăzut vă îmbrățișează pe toți. Pe voi, dragi copii, pe dascălii voștri, pe părinții voștri, familiile voastre. Bine ați venit în Casa Domnului Iisus Hristos, în Betleemul cel Sfânt și duhovnicesc, care este și casa voastră. Pentru voi am ridicat-o, veniți și moșteniți-o. În anii ce vin o vom împodobi și în interior, pentru ca peste ani și ani, când vă veți trimite și voi copiii la colindat să fie gata împodobită și primitoare ca o casă cerească pe pământ. Primiți-o și-o moșteniți, pentru voi s-a înălțat, pentru voi și pentru copiii voștri. Iar noi, cei care încetul cu încetul călătorim spre veșnicie, așa cum și acum vă primim cu drag, dincolo de orizontul veșniciei împreună cu Domnul Iisus Hristos și cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Precistă, vă vom primi și privi cu și mai mare drag, aici la voi acasă, în casa pe care am ridicat-o pentru ca voi să o moșteniți. Deci, bine ați venit acasă la voi. Domnul Iisus Hristos, gazda voastră, vă primește cu brațele deschise și vă mulțumește pentru colindul vostru frumos și bun din bătrâni pe care îl păstrați, îl cântați, și îl transmiteți mai departe.”
„Voi sunteți florile dalbe, voi toți sunteți uriașul buchet de flori dalbe pe care Biserica lui Dumnezeu din Bihor îl oferă Domnului Iisus Hristos și Maicii Domnului la ieslea din Betleem. Voi sunteți florile dalbe de măr ale curăției, ale bucuriei, ale sărbătorii. Bucurați-vă și vă veseliți! Clipele de-acum nu le veți uita niciodată.”
Preasfinţia Sa a subliniat, de asemenea, privilegiul libertății pe care astăzi tinerii pot să o valorifice în manifestarea credinței și dragostei de Biserică și neam:
„Cel care vă vorbește acum, bucuros că vă vede, are în sufletul lui, în inimă, un mare gol. Când era de vârsta voastră, așa au fost vremurile, n-a putut să meargă, așa cum mergeți voi, așa de mulți, așa de frumoși, așa de cuminți, în biserică, în grup. Mergeam la biserică împreună cu părinții și mergeam să ascult colindele, dar nu era îngăduit să mergem în grupuri, copiii de la școală, la biserică, ci doar în particular, cu familiile. Așteptam cu emoție sfântă în fiecare an, duminica dinainte de Crăciun, duminica dinaintea Nașterii Domnului, să merg cu mama la catedrala veche din Arad să ascult concertul de colinde al corului catedralei. Zăream în mulțime și colegi de-ai mei de la școală, stăteam cu toții ascunși pe după cotloane să nu fim văzuți și să ne fie notate numerele matricole, pentru ca, apoi, să fim rușinați la școală că am îndrăznit să mergem la biserică. Ascultam, apoi, acasă la casetofon o înregistrare cu colindele cântate de Corul Madrigal. An de an de abia așteptam să vină perioada binecuvântată dinaintea Nașterii Domnului să ascult din nou colindele Madrigalului.”
„Acasă pe ascuns, la biserică pe furiș, nici într-un caz în public. Acesta este golul din inima mea, pe care voi acum îl umpleți. Când mă uit la voi, plânge sufletul meu de bucurie, pentru că dacă generația mea a fost lipsită de ceea voi aveți acum, văzându-vă pe voi, mă bucur și ne bucurăm toți cei de o vârstă cu mine pentru că umpleți golul din inimile noastre pe care un regim fără Dumnezeu, ateist, militant împotriva lui Hristos, a Bisericii Sale, l-a pus în sufletele noastre. Frigul de acolo, din inimi, pe care comunismul și ateismul și secularizarea l-a lăsat în inimile celor din generația mea, acum se încălzește la focul dragostei voastre. Și vă mulțumesc și în numele generației mele, care nu a apucat să facă Religie la școală. În numele generației mele lipsită de prezența lui Hristos în școală, în lume și în societate, vă mulțumesc vouă și vă binecuvintez pe voi, pe profesorii, pe dascălii și pe părinții voștri.”
„Țineți minte aceste cuvinte și apărați tot ceea ce voi ați primit, transmiteți mai departe și nu uitați că frumoasele noastre tradiții strămoșești au fost cele care n-au putut fi ucise, mai mult decât atât, în taină, în secret, au subminat autoritatea celor fără Dumnezeu, astfel încât la Crăciunul anului 1989, pentru prima oară în libertate, după zeci de ani, au putut din nou răsuna slobod colindele strămoșești. Din nou s-a auzit cuvântul lui Dumnezeu, la televiziune, la radio, și în presă. Din nou slujbele dumnezeiești au intrat în casele românilor și bisericile s-au deschis pentru a primi cetele de colindători de peste tot. Sigur că la țară a fost mai ușor, dar în orașele mari a fost greu până atunci. Îi mulțumim lui Dumnezeu că acum, în libertate, putem să-L lăudăm și să ne bucurăm împreună. Dragi copii, să vă bucurați de sărbătorile acestea frumoase, pe care din bătrâni le sărbătorim. Din adânc de istorie le avem cu noi împreună și nimeni nu a reușit, nicio forță în lumea aceasta nu a reușit să le distrugă, să le scoată din sufletul românului. Au rămas acolo pentru că acolo au fost dintotdeauna. Iar dacă în inimile noastre înainte a fost un gol mare, acum voi îl umpleți cu energia, cu bucuria voastră de a trăi, cu entuziasmul vostru de a colinda.”
„Bine ați venit acasă, bine ați venit în biserica lui Hristos, bine ați venit în casa voastră, care pentru voi s-a ridicat în vremuri de libertate, pentru că înainte nu ne era îngăduit să construim biserici noi, iar noi, românii ortodocși din Oradea, n-am apucat să avem o catedrală, nici în timpul stăpânirilor străine, nici după aceea, pentru că au fost altele prioritățile. Acum, din mila lui Dumnezeu, cu multe sacrificii s-a ridicat, pentru voi. E casa voastră, dragi copii și tineri, florile dalbe de măr ale Bisericii și ale neamului nostru. Dumnezeu să vă binecuvinteze, pe voi și familiile voastre, pe voi și pe dascălii voștri, pe părinții și pe bunicii voștri, pe frații voștri, pe toți cei de aproape și de departe ai voștri. Să vă binecuvinteze Domnul și să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, ani mulți și binecuvântați. Să creșteți mari, sănătoși și frumoși în sufletele voastre, bucurându-vă de tot ceea ce Dumnezeu vă dăruiește. Să fiți lumină, mângâiere, toiag de spijinire pentru bătrânețile și căruntețile părinților voștri.”
„Aduceți-vă aminte că, atunci când Dumnezeu vă va da să creșteți mari și să întemeiați și voi, la rândul vostru, familii și să aveți copii, să-i deprindeți și pe ei dragostea ce vă stăpânește pe voi acum, bucuria de a colinda, colindul sfânt și bun din moși strămoși și așa neamul nostru va dăinui, va merge mai de parte prin istorie, sfidând toate greutățile, trecând peste toate obstacolele, peste toate piedicile, peste ură, peste vrăjmășie, peste neputință, peste boli, peste suferințe, peste necazuri, pentru ca dragostea lui Dumnezeu pentru oameni să biruiască și în viitorul neamului nostru românesc și în viitorul țării și al pământului strămoșesc pe care călcăm, plin de osemintele înaintașilor noștri, ale căror suflete acum în ceruri, dincolo de neguri, dincolo de vederea noastră, se bucură uitându-se la voi. Strămoșii și moșii noștri, străbunicii voștri care nu mai sunt printre noi, de dincolo privesc la voi cu drag, vă zâmbesc, vă îmbrățișează și sunt mulțumiți că duceți mai departe zestrea din străbuni, comoara neamului nostru românesc. Iar în lada de zestre a neamului sunt și tradițiile de Crăciun, este și colindul sfânt și bun.”
„Dumnezeu să vă aibă în pază, să vă împlinească toate rugăciunile și dorințele și nu uitați, întotdeauna când veniți la Oradea, fiți bineveniți aici în Casa Domnului care este și casa voastră. Bine ați venit și bine sunteți veniți ori de câte ori vă întoarceți acasă și poposiți aici, în Casa lui Hristos și casa voastră, casa neamului nostru. Sărbători fericite și binecuvântate! La mulți ani fericiți, mulți și buni, plini de har și de tot ceea ce vă doriți ca Dumnezeu să vă dăruiască. Amin!”
Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 33 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita, Liceul Tehnologic Nr.1 din Dobrești, Școala Gimnazială nr. 1 din Hidișel, Școala Gimnazială Nr. 3 din Topa de Sus, Școala Gimnazială Nr. 2 din Luncasprie, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea, Liceul Tehnologic din Suplacu de Barcău, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea, Liceul Teoretic din Bratca, Școala Gimnazială din Beznea, Palatul Copiilor din Oradea, Grupul vocal „Florile Bihorului”, Școala Gimnazială „Alexandru Roman” din Luncșoara, Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei, Școala Gimnazială „Nicolae Bogdan” din Vașcău, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, Școala Gimnazială Nr. 1 din Balc, Școala Gimnazială Nr. 1 din Balc - Structura Almașu Mic, Școala Gimnazială Nr. 1 din Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 din Budureasa, Școala Gimnazială Nr. 1 din Buntești, Școala Gimnazială Nr. 1 din Căbești, Școala Gimnazială Nr. 1 din Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 din Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 din Hidișelul de Sus, Școala Gimnazială Nr. 1 din Hotar, Școala Gimnazială Nr. 1 din Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 din Roșia, Școala Gimnazială Nr. 1 din Sălard, Școala Gimnazială Nr.1 din Husasău de Tinca și Școala Gimnazială Nr.1 din Pietroasa.
În deschiderea festivalului, colindătorilor mai mici li s-au adăugat un grup de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea. În cadrul programului, Corul Diacon Nicolae Firu al Liceului OrtodoxEpiscop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos şi Grupul vocal „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de Doamna Anamaria Gal, au susţinut câte un minirecital de colinde.
Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Doamna Zorica Pitic – folclorist, preşedintele juriului; Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei; Pr. Călin Popa, membru în Comitetul de conducere APOR - filiala Bihor, Doamna Prof. Daniela Duma- inspector școlar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor; Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Popa – director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea; Pr. Simion Goga - inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei, Doamna Viorica Cherteş – preşedinte A.F.O.R.E.O, Prof. Dan Nicolae Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.
Pentru prestația din cadrul festivalului, s-au acordat grupurilor premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, respectiv secțiunea arte, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.
S-a evidențiat vocația și calitatea profesională a dascălilor, implicarea preoților, dragostea elevilor față de valorile spirituale locale și, nu în ultimul rând, sprijinul comunităților locale. Costumele populare, interpretarea colindelor în dialect, prezența rapsozilor la festival au contribuit la particularizarea acestei manifestări între programele similare prezentate în această perioadă.