Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” – ediția a VI-a

Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” – ediția a VI-a

În contextul marcării Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei și Parohia Ortodoxă Română cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a organizat marți, 28 martie 2023, la Oradea, ediția a VI-a a Festivalului de pricesne „La umbra Crucii Tale”. 

Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual și cultural local.

Acesta se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ/eparhie, indiferent de ciclul de învăţământ. La această manifestare participă grupuri constituite din 10 - 15 copii/elevi. Repertoriul cuprinde un număr de 3 pricesne cu tematică specifică perioadei liturgice în care se desfășoară festivalul.

Evenimentul de la Catedrala cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil Oradea a fost onorat de prezența părintelui profesor Radu Rus, vicar eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a părintelui  Aurel-Simion Goga, protopopul ortodox al Oradiei, a domnului Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a domnului prof. dr. Horea Florian Abrudan, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a domnului profesor universitar dr. Sorin Curilă, președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie-filiala Bihor, a domnișoarelor și doamnelor inspectori școlari, Felicia Ianța, Dume Daniela, Liana Moruț și Simona Ardelean, directori, profesori părinți și credincioși.

În debutul festivalului, părintele vicar a transmis cuvântul de binecuvântare și prețuire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  participanților,  elevi,  profesori și preoți, organizatorilor și celor tuturor prezenți. A fost evidențiată, cu acest prilej, importanța acestui eveniment la nivelul Eparhiei Oradiei, care aduce de fiecare data Școala și Biserica împreună cu sprijinul familiei și comunității. De asemenea, au fost felicitate grupurile pentru popularizarea costumelor românești autentice, ce pun în valoare identitatea culturală și spirituală a localităților reprezentate și nu numai, întregul demers fiind un popas duhovnicesc în răstimpul Sfântului și Marelui Post.

În continuare, domnul Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și-a exprimat bucuria de a fi prezent alături de copii, tineri și dacăli. Acesta a vorbit despre modul în care copiii reușesc cu adevărat să ne reamintească, prin port traditional și cântări bisericești, cine suntem și ce înseamnă să ne bucurăm de lucrurile simple, dar profunde din viață. Totodată, a făcut referire la aceste tipuri de manifestări, care sunt necesare și importante, și, în acest sens, s-a dezvoltat un parteneriat solid la nivel județean între Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. 

Înainte de interpretarea pricesnelor, prin cuvântul său, domnul inspector școlar general, prof. dr. Horea Florian Abrudan, cuprins de emoție, s-a adresat participanților cu cuvinte de apreciere, mărturisind deopotrivă bucuria de a fi în perioada copilăriei și adolescenței parte a acestei comunități religioase. Au fost felicitați participanții și îndrumătorii acestora pentru disponibiltatea implicării în astfel de programe complementare procesului instructiv-educativ.

În organizarea acestui eveniment, gazdelor de la  Parohia Ortodoxă Velența 1, respectiv preoților slujitori, Nicolae Pop și Florin Negruțiu, li s-au alăturat Grădinița cu Program Prelungit  nr. 25 Oradea, prin doamna director  prof. Lucia Balaș,  cu colectivul grădiniței, Grădinița nr. 45 din Oradea, prin doamna director prof. Caba Sanda, respectiv Restaurantul ROSECAS, astfel încât toți cei prezenți să se bucure cu adevărat de prezența la festival. Doamnele profesor Deliman Alina, Socolan Florentina și Camelia Chiș s-au asigurat că toții participanții au fost prezenți și la agapa pregătită cu acest prilej.

Au fost prezenți la festivalul de pricesne: Grupul vocal „Corinteii” de la Liceul de Arte Oradea, care a interpretat  pricesnele: „Când era Iisus pe Cruce”, „Cu Crucea-n spate”, avându-I  coordonatori pe prof. Bonțu Aurica și Bonțu Lucian Florin și preotul Florin Neguțiu; Grupul de la Școala Gimnazială nr.1 Hidișelu de Sus a interpretat pricesnele: „O, vai, Ierusalime”, „Vorbea Iisus de pe colină”, coordonatori fiind prof. Călinescu Anca, preot Toma Raul; de la Palatul Copiilor din Oradea, Miclăuș Maria a interpretat priceasna „Te-am laudat din buze Doamne”, coordonator profesor Anamaria Turc-Gal; Grupul de la Școala Gimnazială nr. 1 Cheresig a interpretat pricesnele: „Iisuse, noi copiii”, „Vorbea Iisus de pe colină”, coordonatori: prof. Colar Alina Maria și Diacon. prof. Paina Sorin; de la Palatul Copiilor din Oradea, Tomuța Sofia, a interpretat priceasna „Ce folos, ce folos”,  coordonator profesor Anamaria Turc-Gal; Grupul de la Școala Gimnazială Oltea Doamna” Oradea a interpretat pricesnele „Sub o salcie pletoasă”, „La umbra Crucii Tale”- coordonatori: prof. Jula Mihai, prof. Socolan Florentina, preotul Sotoc Aurelian; Grupul de la Liceul Teoretic `Onisifor Ghibu” Oradea a interpretat pricesnele: „Numai cei cu gând curat”, „Iisus cel răstignit”, coordonatori: profesor Marian Rodica și preotul Mihai Brie; de la Palatul Copiilor din Oradea Sîrb Anamaria, a interpretat priceasna „Drumul Crucii”, coordonator profesor Anamaria Turc-Gal; Grupul de la Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir” Oradea a interpretat pricesnele „Când era Iisus pe cruce”, „Un singur dor mai am și eu”, coordonatori: prof. Doina Lung și preot profesor Florin Negruțiu și preot Nicolae Pop; Grupul de la Școala Gimnazială nr. 1 Săcădat a interpretat pricesnele: „Sub cruce cad Iisuse iar”, „Nu-i singur Iuda vinovat”,  coordonatori prof. Sime Maria și  preot Oros Mihai; Grupul de la Colegiul Național „Iosif Vulcan Oradea”, a interpretat pricesnele: „Colind de Florii”, „Ce folos, ce folos”, coordonatori prof. Vidican Alina, Prof. Dem Irina, preot Balint Ciprian.

Doamnele educatoare Sanda Caba, director al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 45 Oradea și Ancuța Dume de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 25 Oradea, prezente la toate programele educative ale parohiei, au asigurat de această data prezentarea momentelor din cadrul festivalului.

În final, părintele Aurel-Simion Goga, protopopul ortodox al Oradiei s-a adresat celor prezenți și în mod special participanților, pe care i-a felicitat pentru calitatea interpretării, diversitatea repertoriului și frumușețea costumelor. În plus, a subliniat importanța parteneriatului dintre instituțiile reprezentate. Invitații au primit diplome și câte o icoană din partea organizatorilor.

În perioada următoare, festivalul se va desfășura și la nivelul celorlalte protopopiate, după următorul program:

1.   Tinca: joi, 30 martie 2023 – Căminul Cultural Tinca - ora 16:00;

2.  Aleșd: duminică, 02 aprilie 2023 – Biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” – ora 15:00

3. Roșia: duminică 02 aprilie 2023 – Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, ora 12:00;

4. Diosig: duminică, 02 aprilie 2023 - Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”(Parohia Mihai Viteazu) - ora 15:00.                                                                     

Festivalul de pricesne La umbra Crucii Tale” ediția a VI-a este cuprins în Calendarul concursurilor județene al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Pr. Florin Negruțiu