Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de Pricesne „La umbra Crucii Tale” - Aleșd, 2023

Festivalul de Pricesne „La umbra Crucii Tale” - Aleșd, 2023

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cea de-a cincea Duminică a Postului Mare, numită și Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 2 aprilie 2023, în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd, a avut loc un eveniment cu o mare încărcătură duhovnicească.

Într-o zi frumoasă de primăvară, rânduită, parcă, de Dumnezeu pentru această sărbătoare, sfânta biserică din Aleșd s-a dovedit din nou neîncăpătoare pentru sutele de credincioși veniți să se bucure de frumoasele cântări, aparținând folclorului religios ortodox românesc.

În acest an, numit în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”,a avut loc la biserica din Aleșd, a opta ediție a festivalului de pricesne „La umbra crucii tale”.

Conținutul acestor pricesne înobilează sufletul credincioșilor,ne descoperă o bogăție duhovnicească deosebită și întotdeauna ne duce cu gândul la cele mai importante chipuri din istoria mântuirii neamului omenesc, Mântuitorul Hristos și Maica Sa Preacurată. De această încărcătură duhovnicească s-au bucurat toți credincioșii prezenți pe parcursul celor trei ore.

Festivalul a adunat aproape o sută de copii, reprezentând biserici și școli de pe Valea Crișului Repede. Lor li s-au adăugat soliști vocali, a căror prestație a încântat auditoriul credincios.

Deschiderea festivalului a revenit preotului paroh ovidiu bocșan,organizatorul evenimentului,care, după rugăciunea „Tatăl nostru”, a  anunțat deschiderea festivalului și a urat succes celor prezenți.

Festivalul a debutat cu corul „Glasul credinței”, urmat de grupurile corale care au reprezentat: Parohia Borod, Parohia Peștiș, Colegiul „Alexandru Roman” din Aleșd, Liceul „Constantin Șerban”din Aleșd, Liceul „Gabriel Țepelea” din Borod, Școala gimnazială din Beznea, la care s-au adăugat tinerele Mara Iaz și Ina Rus.

Valoarea artistică a festivalului a fost ridicată de binecunoscuții interpreți locali Lavinia Chifor, Ioana Urs și Andrei Corb, care, prin prestațiile lor, au făcut să vibreze inimile celor prezenți. Trei voci de excepție: Ianc Anastasia, Mihuț Casian și Daiana Marușca, de la „Palatul Copiilor” din Oradea, având ca profesor coordonator pe Ana Maria Gal Turcu, și-au lăsat o amprentă deosebită în sufletul credincioșilor. Cuvinte de laudă și apreciere merită în mod cu totul special Ramona-Mihaela  Bolojan, solist la Munchen Internationales Orchester.

La final, Părintele Protopop al Oradiei, Simion Goga, a adresat cuvinte de felicitare pentru organizatori și participanți și îndemnul: „să împodobim Casa lui Dumnezeu cu cântări de slavă închinate Lui, să-L lăudăm pe Dumnezeu, să aducem multă lumină, bucurie, pace și iubire între oameni”.

Toți participanții au primit la final diplome și câte o icoană.

Pr. Ovidiu Bocșan