Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Marghita

Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Marghita

Pr. Nicolae Vesa

 Cu prilejul manifestărilor dedicate „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” s-a desfășurat, sub înaltul patronaj și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Duminica a IV-a din Postul Paștilor, 7 aprilie 2019, Festivalul Județean de Pricesne „La umbra Crucii Tale” la nivelul protopopiatului Marghita.

Într-o atmosferă de sărbătoare, potrivită unui astfel de eveniment, biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita și-a deschis porțile pentru a găzdui cea de-a patra ediție a  Festivalului Județean de Pricesne „La umbra Crucii Tale”, la care s-au înscris, în vederea participării, mai multe parohii din Protopopiatul Marghita, însumând peste 150 de elevi și tineri, însoțiți de preoții parohi și de profesorii coordonatori.

Din partea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost delegat în prezidiul acestui eveniment părintele prof. Radu Rus, consilier eparhial.

Cuvântul de bun venit, adresat participanților și oficialităților, a fost rostit de Părintele Călin-Gheorghe Cotrău, protopopul Marghitei, care a apreciat implicarea preoților și a cadrelor didactice, precum și efortul elevilor și tinerilor din parohii, dornici de a păstra și promova valorile autentice ale satului românesc.

Înveșmântați în port popular și cu un vast repertoriu de pricesne, adecvat perioadei pe care o parcurgem, și-au etalat talentul și vocile minunate, în fața unui numeros auditoriu, grupuri de elevi și tineri din parohiile: Marghita I (preot paroh Constantin Filip și preot coslujitor Dan Gal), Marghita II (preot paroh Călin-Gheorghe Cotrău și preot coslujitor Ioan-Bogdan Pop), Abram (preot paroh Ioan Șugar), Almașul Mic (preot paroh Nicolae Pop), Bogei (preot paroh Teodor Porțan),  Boianul Mare (preot paroh Ioan Morar),  Burzuc (preot paroh Nicolae Alb), Cuzap (preot paroh Ioan Toma), Iteu (preot paroh Sorin Nistor), Săldăbagiu de Barcău (preot paroh Mădălin Porțan), Popești (preot paroh Floricel Cornuțiu).

Printre cadrele didactice care s-au implicat, alături de preoți,  în activitatea de pregătire a elevilor, s-au numărat: Luminița Prahanca, Florica Sărac, Ioan-Bogdan Pop (Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita); Emilia Șugar (Școala Gimnazială Abram); Monica Filip, Simina Chirilov, Mihaela Ianoșteac, Paul Sala (Liceul Tehnologic Popești); Alina Pop (Școala Gimnazială Balc – structura Almașul Mic); Cosmin Șanta-Cucura (Școala Gimnazială nr. 2 Bogei); Mariana Alb (Școala Gimnazială Burzuc); Anamaria Morar (Școala Gimnazială înv. Iosif Gâlgău Păgaia); Valeria Mișcuția (Școala Gimnazială nr.1 Cuzap).

Într-o notă de excepție și-au prezentat repertoriul interpretele Emilia Borza-Șugar, Denisa Silaghi, Ina Rus și Teofana Deac, corul „Mugurași de pe Barcău”, corul „Veritas” de la Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, corul „Sânziene” al Parohiei Marghita I și corul mixt al Parohiei Marghita II.

În cuvântul adresat celor prezenți, părintele consilier eparhial Radu Rus a subliniat importanța derulării unor astfel de proiecte în rândul elevilor și tinerilor din parohii, pentru a cultiva prezența în chip tainic a Domnului Hristos în sufletul și conștiința tuturor și a remarcat, totodată, calitatea deosebită a actului artistic și nu în ultimul rând autenticitatea portului popular de pe Valea Barcăului.

În final au fost înmânate diplome de apreciere participanților precum daruri oferite cu generozitate de familia Ovidiu și Alunița Silaghi.