Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Oradea

Festivalul de pricesne „La umbra Crucii Tale” în Protopopiatul Oradea

În biserica  cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Oradea-Vii, a avut loc Festivalul de Pricesne „La umbra Crucii Tale”. Evenimentul s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în frumoasă colaborare dintre Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei.

La eveniment au participat: Dl. Alin Novac-Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor, Preacucernicul Părinte Profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie; Preacucernicul Părinte Protoiereu Profesor Radu Valer Rus, Consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Oradiei și director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Preacucernicul Părinte Simion Goga, Inspector pentru cateheză parohială la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, însoțit de membrii comitetului director al asociației, Doamna președinte Viorica Cherteș din partea Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, precum și Preacucernicii Părinți Viorel Samașca-Nemeș și Gheorghe Nemeș de la Parohia Oradea-Vii.

În debutul manifestării, părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a felicitat pe participanţi și pe organizatori pentru efortul depus şi grija în păstrarea şi promovarea valorilor şi tradiţiilor autentice creştine, mai ales în acest an dedicat educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.

Scopul festivalului este de a reînvia şi promova străvechile tradiţii şi datini creştine legate de praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, deoarece pricesnele au fost şi au rămas importante mijloace populare de păstrare și apărare a ortodoxiei strămoşeşti, pe întreg cuprinsul patriei.

La festival au răspuns invitaţiei 10 grupuri corale, cuprinzând în total un număr de 150 de elevi de la unitățile de învățământ gimnazial și liceal de pe raza parohiilor din Protopopiatul Oradea, după cum urmează:

Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos, care a interpretat piesele: Domne auzi galsul meu, De Tine se bucură și Cămara Ta.

Grupul elevilor de la Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan” din Oradea, îndrumaţi de Prof. Irina Dem, Prof. Sanda Budău şi Preacucernicul Părinte Ioan Marian, Parohia ,,Buna Vestire”, care au interpretat piesele: Străină a fost viaţa mea și Era odată o tainică gradină.

Grupul elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Săcădat – Ansamblul Folcloric ,,Trei sate, trei surori”, îndrumaţi de Prof. Mihai Jula şi Preacucernicul Părinte Peter Simion, Parohia Săcădat, care au interpretat piesele: Cruce Sfântă părăsită, Sub o salcie pletoasă și Vreau lângă Dumnezeu.

Grupul elevilor de la Şcoala Gimnazială Husasău de Criş, îndrumaţi de Prof. Cristian Copil şi Preacucernicul Părinte Dr. Ioan Mircea Ghitea, Parohia Husasău de Criş, care au interpretat piesele: Blândul Păstor, Iisuse al meu prieten bun și Să faci o Iisuse.

Grupul elevilor de la Colegiul Tehnic ,,Mihai Viteazul” din Oradea, îndrumaţi de Prof. Daniela Botiş, Prof. Simona Rad și Prof. Alina Cus, care au interpretat piesele: La umbra crucii Tale, Oile Mele și Era seară liniştită.

Grupul elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Hidişelu de Sus, îndrumaţi de Prof. Anca Călinescu, Preacucernicul Părinte Eugen Hercuţ, Parohia Hidişelu de Sus I şi Preacucernicul Părinte Marian Boţa, Parohia Şumugiu, care au interpretat piesele: Vorbea Iisus de pe colină, Sus pe muntele calvar și Aşa vorbeşte Domnul slavei.

Grupul elevilor de la Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” din Oradea, îndrumaţi de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, Parohia Oradea-Nufărul, care au interpretat piesele: Sub o salcie pletoasă, O, vai, vai Ierusalime și Nu-i Iuda Singur Vinovat.

Grupul elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Bucuroaia, îndrumaţi de Prof. Maria Ungur, Prof. Adriana Ţârtea şi Preacucernicul Părinte Florian Ungur, Parohia Bucuroaia, care care au interpretat piesele: Sub o salcie înaltă, La umbra Curcii Tale și Cu crucea-n spate.

Grupul elevilor de la Şcoala ,,Dimitrie Cantemir” din Oradea - Ansamblul Mugurelul, îndrumaţi de Prof. Doina Lung, care au interpretat piesele: Cu Crucea-n spate și Sub o salcie înaltă.

Grupul elevilor de la Liceul de Arte – Oradea, îndrumaţi de Prof. Aurica Bonţu, Prof. Lucian Florin Bonţu, Prof. Mihaela Costea şi Preacucernicul Părinte Mihai Tocai, Parohia Velenţa II, care au interpretat piesele: Jos sub Crucea răsturnată, Sub o salcie pletoasă și La umbra Crucii Tale.

La finalul fiecărui program muzical, grupurilor corale li s-au oferit diplome de participare din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, înmânate de către membri ai comitetelor de conducere ai Asociației Părinți pentru Ora de Religie și ai Asociației Femeilor Ortodoxe din Episcopia Oradiei. De asemenea, din partea Protopopiatului Ortodox Tinca au fost oferite tuturor participanților câte o iconiță.

Urmează ca Duminică, 17 aprilie 2016, în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din parohia Aleșd II să aibă loc un nou eveniment din cadrul acestui festival, la care vor participa grupuri de elevi de la școli și licee din alte parohii din cuprinsul Protopopiatului Oradea.