Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitate de premiere pentru elevii participanți la Olimpiada Națională de Religie de la Oradea

Festivitate de premiere pentru elevii participanți la Olimpiada Națională de Religie de la Oradea

Ultima zi a Olimpiadei Naționale de Religie Ortodoxă a culminat cu afișarea rezultatelor finale ale elevilor participanți la această competiție.

Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă după-amiaza, 4 mai, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, unde elevii participanți s-au reunit pentru a primi răsplata eforturilor depuse.

Dintre membrii prezidiului care i-a premiat pe elevi, au făcut parte: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei - președinte de onoare, Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan - președinte, Domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș - președinte executiv, cărora li s-au alăturat Domnul Romeo Moșoiu - consilier de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, Domnul Alexandru Cuțchi - inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române și Doamna Codruța Bogdan - inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Domnul Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș a subliniat unicitatea momentelor trăite de elevi în aceste zile la Oradea, iar Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheșan a scos în evidență faptul că prezența atâtor tineri la Oradea, din întreaga țară este o dovadă a faptului că Biserica strămoșească și Neamul românesc au viitorul asigurat.

Totodată, Domnul consilier de stat Romeo Moșoiu i-a îndemnat pe tinerii prezenți la această competiție să-și mărturisească credința cu tot curajul și în spațiul public, chiar dacă vor avea de suferit din cauza aceasta. De asemenea, Domnul inspector patriarhal Alexandru Cuțchi a transmis cuvântul de binecuvântare și de prețuire al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, arătând că Patriarhia Română derulează foarte multe programe și activități catehetice pentru tineri, pentru ca aceștia să cunoască cât mai bine învățătura de credință creștină dreptmăritoare, pentru ca apoi să o transmită mai departe și altora.

Programul a continuat cu premierea elevilor care au obținut locuri fruntașe la această competiție. Din totalul celor 601 de elevi participanți, 112 elevi au obținut premii și mențiuni, iar 47 de elevi au primit premii speciale. Premiile au constat atât în cărți cu conținut teologic, tipărite la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române și oferite cu multă generozitate de Patriarhia Română, cât și în sume de bani oferite de Ministerul Educației Naționale. De asemenea, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oferit din partea Episcopiei Oradiei 47 de premii speciale Episcop Roman Ciorogariu și o sumă de bani.

În final, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru tinerii olimpici:

Prezența voastră aici la Oradea, în Săptămâna Luminată, a fost o bucurie pentru noi toți și vă mulțumim că ați ales să fiți împreună cu noi. În vechime, când aveau loc olimpiade, războaiele încetau și vreau să cred că în această săptămână, când voi olimpicii ați venit la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă la Oradea, războaiele, tulburările, dezbinările, răutățile, patimile egoiste și tot ceea ce-i desparte pe oameni de Dumnezeu și întreolaltă au încetat.

Ați venit în mijlocul nostru ca să ne bucurați, iar noi privindu-vă parcă am primit aripi. Scriitorul și gânditorul creștin C. S. Lewis are o expresie foarte frumoasă, ușor oximoronică, într-una din cărțile sale: „invazia blândă”. Ceea ce s-a întâmplat la Oradea în această săptămână a fost o invazie blândă. Ne-ați invadat sufletele cu blândețe și vă mulțumim pentru aceasta. O să vă păstrăm o amintire caldă, frumoasă, binecuvântată. Întorcându-vă acasă, să aveți încredințarea că ați lăsat flori alese în sufletele celor de aici. Pământul din această parte de țară este însetat de spiritualitate, de cultură, de frățietate între oameni. Ne-am bucurat că ați venit din colțurile țării cele mai îndepărtate ca să fiți împreună cu noi. O invazie blândă care aduce frumusețe, splendoare și bucurie. Toți ați câștigat, chiar și cei care nu ați fost premiați. Premiul cel mare este binecuvântarea pe care Dumnezeu v-a dat-o ca să vizitați aceste și locuri.”

Olimpiada Națională de Religie din acest an a reprezentat o premieră pentru învățământul românesc, prin faptul că s-a extins începând cu acest an nivelul de participare la această etapă și pentru clasele a V-a și a VI-a.