Festivitatea de absolvire a Promoției 2024 la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea
Apropierea sfârșitului de an școlar aduce cu sine bucuria absolvirii unei noi promoții în seria absolvenților fruntași ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. În acest an, bucuria a fost dublată de absolvirea pe lângă profilul teologic-vocațional, de absolvirea primei promoții de filologie, înființată în urmă cu patru ani în cadrul școlii.
Momentul festiv al zilei de joi, 6 iunie a debutat în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana”, unde tinerii absolvenți au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te-Deum, alături de dascălii care i-au format, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul și darurile revărsate pe parcursul anilor de liceu. În cuvântul ocazional, Preacucernicul Părinte Radu Rus, Vicar administrativ și Director al Liceului Ortodox a pus la inima absolvenților teologi și filologi deopotrivă, îndemnul de a nu uita niciodată faptul că au studiat într-o școală teologică, o școală a Bisericii, și mai ales faptul că între multele prietenii legate în această școală, cea mai importantă este prietenia cu Hristos, la care nu trebuie să renunțe niciodată.
Intonând tradiționalul imn academic Gaudeamus igitur, în aplauzele colegilor mai mici și ale dascălilor, absolvenții s-au îndreptat spre sala de clasă, unde au participat la ultima oră de dirigenție, depănând și retrăind amintiri care le-au rămas la suflet pe parcursul celor patru ani.
La auzul ultimului sunet de clopoțel, absolvenții și-au îndreptat pașii spre locul special amenajat în curtea școlii, pentru a fi părtași la festivitatea de premiere și pentru a culege felicitările din partea oficialităților invitate precum și din partea celor apropiați.
După intonarea imnului național și a troparului învierii, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei a deschis seria cuvântărilor din partea oficialităților, adresând celor prezenți cuvânt de binecuvântare și de apreciere: „Viața pământească fiind scurtă, dar luptându-ne să o dobândim pe cea celestă, ceea ce ne rămâne să facem câtă vreme suntem aici pe terra, până când vom merge in humus, este să facem viața noastră și a celor din jur pe care îi vedem, mai frumoasă. Dar, frumusețea e adusă nu de criterii exterioare, ci de liniștea interioară, de pacea sufletului, care se dobândește dacă omul rezistă în războiul cu urâtul, cu răutatea, cu ura, cu stricăciunea din lume, și cu moartea.
Dumnezeu, discret, dar nevăzut, ajută și lucrează prin oamenii pe care ni scoate în cale, prin cei pe care îi avem deja, iar ei sunt părinții noștri și nu în ultimul rând dascălii, care pe toată perioada studiilor devin părinți și mai departe vă vor urma din umbră și vă vor susține cu gândurile lor bune, urmând ca sufletele voastre să reverbereze la undele pozitive pe care le primiți de la cei care vă iubesc.
Încercați să nu vă răniți părinții, să nu vă răniți profesorii și să nu uitați să vă împliniți toate gândurile cele bune, păstrând amintirea clipelor de astăzi ca un tezaur scump.”
Cuvinte de apreciere și de felicitare au adresat și ceilalți invitați, atât în nume personal, cât și în numele instituțiilor pe care le reprezintă: Domnul Marius Moș, Director de proiecte în cadrul Primăriei Oradea, Pr. Prof. Florin Negruțiu, Inspector de Religie în cadrul ISJ Bihor și Doamna Sanda Caba, Președinte al Comitetului de Părinți al școlii.
A urmat tradiționalul moment al predării de către actualii absolvenți către viitorii absolvenți- actuala clasă a XI-a a Cheii succesului, a Sfintei Cruci, a icoanei Sfinților Trei Ierarhi, precum și a trofeelor de Școală Europeană și Școală Ambasador a Parlamentului European, simboluri reprezentative în această instituție de învățământ.
Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a oferit cu multă generozitate premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.
Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Nagy Ionuț-Alexandru (XII B), care a obținut și Premiul „Regina Maria” pentru Istorie. Aivănoae Ionuț-Marian (XII A) a obținut Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier” pentru Dogmatică și Studii biblice, iar Premiul „Episcop Roman Ciorogariu” pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească a fost acordat absolventului Ungur Antonie (XII A).
Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă i-a fost acordat absolventei Bejan Isidora-Petronia (XII A). Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Vasile-Emanuel Toma (XII A) a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”. Absolventul Chirilă Claudiu-Florin (XII A) a primit Premiul „Diacon Nicolae Firu” pentru Muzică bisericească, iar pentru implicare în activități culturale, Beganyi Izabella (XII B) a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Premiul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Barna Flaviu (XII B), pentru implicare în activități filantropice.
La Limba și literatura română, Țenț Adriana-Romina (XII A) a obținut Premiul „Dimitrie Cantemir”, iar pentru Limbi moderne, Modog Cristian-Bogdan (XII B) a primit Premiul „J. R. R. Tolkien”. Premiul „Episcop Roman Ciorogariu” pentru Contribuție la promovarea imaginii școlii, i-a revenit absolventei Borza Rheea-Maria (XII B).
Doamnelor diriginte ale celor două clase a XII-a, A și B, doamna profesoară Camelia Chiș și doamna profesoară Paula Roiti, le-a revenit sarcina de a face premierea absolvenților în urma rezultatelor la învățătură și purtare, rezultate remarcabile la nivelul ambelor clase, mai cu seamă la nivelul clasei de filologie, unde din 29 de absolvenți, 20 dintre ei au avut medii peste 9.
La final, Părintele Director le-a mulțumit părinților pentru încrederea acordată atunci când au ales să-și înscrie elevii la această instituție de învățământ, asigurându-i pe mai departe de toată considerația și prețuirea întregului corp profesoral, care s-a străduit să transmită elevilor atât cunoștințe teoretice, cât și să-i formeze din punct de vedere al caracterului religios-moral.
Promoția 2020-2024 este a cincisprezecea promoție cu profil teologic a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, la care se adaugă anul acesta prima promoție cu profil de filologie. Liceul a fost înființat în anul 2007, la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, iar în prezent se bucură de statutul de Școală Europeană și Școală Ambasador a Parlamentului European.
pr. prof. Alin Sonea