Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitatea de absolvire a promoției centenare la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Festivitatea de absolvire a promoției centenare la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea

Cu toate emoţiile aferente momentului, absolvenţii programului de studiu Teologie Ortodoxă Pastorală, promoţia 2019-2023, ai Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman”, din cadrul Universității din Oradea, şi-au încheiat parcursul studiilor universitare de licenţă, participând la  tradiționalul curs festiv, miercuri, 10 mai, 2023, care, anul acesta, are reverberații cu totul speciale, întrucât se împlinesc o sută de ani de la înființarea Academiei Teologice de la Oradea.

           Festivitatea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată în capela facultăţii, cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, urmată de slujba de Te Deum, momente de comuniune liturgică la care au fost părtași cadrele didactice, studenții absolvenți și invitații acestora.

A urmat partea a doua a programului dedicat cursului festiv, desfășurat în Aula Magna a universităţii orădene, în prezența reprezentanților conducerii universității, ai Centrului Eparhial și ai conducerii facultății.

Debutul părții a doua a cursului festiv a fost marcat de intonarea troparului Învierii Domnului și a imnului academic Gaudeamus Igitur, după care moderatorul festivităţii, Părintele lect.univ.dr. Ionel Chira a adresat invitaţilor un cuvânt de bun venit. 

A fost transmis absolvenților mesajul de binecuvântare și felicitare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, de către Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial, urmat de mesajul din partea conducerii universității orădene, transmis de domnul prorector prof.univ.dr.habil. Sorin Borza.

 Șirul alocuțiunilor a continuat cu luarea de cuvânt a Părintelui conf.univ.dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, care a reiterat un frumos istoric al învățământului teologic ortodox orădean, evidențiind în acest context responsabilitatea misiunii sacerdotale a tinerilor absolvenți.

A urmat prezentarea corpului profesoral, strigarea catalogului, iar în semn de prețuire și purtare de grijă a Chiriarhului locului, părintele vicar i-a premiat pe absolvenții merituoși. De asemenea, decanul facultății a oferit premii primilor trei clasați în ordinea mediilor, precum și unui student absolvent venit din diaspora românească (Ungaria). Totodată, fiecare absolvent a primit diploma onorifică și medalia promoției centenare. Nu în ultimul rând, a avut loc ceremonia de înmânare a cheii și discursurile celor doi reprezentanți, cel al promoției absolvente și cel al anului trei de studiu care îi ajunge din urmă.

Ceremonia s-a încheiat cu strigarea catalogului, înmânarea cheii și cu mesajele de mulţumire adresate de către absolvenți tuturor celor prezenţi, urmat de imortalizarea momentului prin  poza de grup.

 Pr.conf.univ.dr. Vasile Doru Fer