Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitatea de inaugurare a Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate românească pentru licee, etapa națională, la Biserica cu Lună din Oradea

Festivitatea de inaugurare a Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate românească pentru licee, etapa națională, la Biserica cu Lună din Oradea

În perioada 3-7 mai 2023, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea are bucuria și onoarea de a fi gazda Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate românească pentru licee – Etapa Națională, întrunind 269 de elevi de pe întreg cuprinsul țării.

Ceremonia de inaugurare a olimpiadei a avut loc la vechea Catedrală Episcopală a Eparhiei, binecunoscuta Biserică cu Lună a Oradiei, miercuri, 3 mai 2023, prilej cu care Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de Te Deum, înconjurat de un ales sobor preoțesc din care a făcut parte Părintele Aurelian-George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, Părintele Arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Părintele prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial și directorul liceului gazdă al olimpiadei naționale, și Părintele Teodor Cristea, preotul paroh al Bisericii cu Lună.  Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Diacon Nicolae Firu” a liceului ortodox, dirijată de Părintele Arhidiacon prof. Ștefan-Alexandru Lakatos, cadru didactic al liceului.

Evenimentul inaugural de la vechea catedrală a Oradiei a fost moderat de Părintele prof. Florin Negruțiu, inspector pentru disciplina Religie în județul Bihor, care, în deschidere, l-a invitat pe Episcopul Oradiei să rostească un cuvânt de bun venit și de binecuvântare pentru toți cei prezenți și în mod cu totul deosebit pentru cei mai de aproape sau mai de departe, veniți să ia parte la etapa finală a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate românească:

„Deși gazda propriu-zisă a vechii Catedrale Episcopale a Oradiei este Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, hramul bisericii fiind sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, îmi revine bucuria și onoarea să vă spun tuturor un călduros bun venit! Ați venit din toate colțurile țării pentru ca să vă întreceți în domenii atât de frumoase, fiind o olimpiadă interdisciplinară, unde aveți posibilitatea să vă puneți la încercare cunoștințele și să arătați în chip profetic cât de importantă este cultura și spiritualitatea într-o vreme în care valorile sunt trecute prin uitare, într-un timp în care oamenii, în special tinerii, obișnuiesc să comunice prin frânturi de vorbe și prescurtări care mai de care mai ciudate, uitând adesea de tezaurul limbii noastre materne, ca să nu mai vorbim de valorile fundamentale care ne constituie ca și cultură. Fiți bineveniți într-un oraș multicultural, așa cum este Oradea! Să vă simțiți bine și să vă bucurați! Da, n-o să puteți să câștigați toți, dar ați câștigat deja venind și trăind o astfel de experiență și vizitând un altfel de oraș. Sperăm să vă întoarceți ca să descoperiți orașul în toată frumusețea și profunzimea sa, pentru că Oradea are ce arăta țării și nu numai. Vă doresc mult succes tuturor! Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți! Să vă întoarceți cu bine la casele dumneavoastră, laureați, cu pace și bucurie în suflet, ducând părinților, dascălilor și celor dragi ai dumneavoastră Vestea cea Bună și Mare pe care o vestim cu toții în zilele de acum: Hristos a înviat!”

În continuare, Părintele inspector Florin Negruțiu i-a invitat pe oaspeții de seamă ai Oradiei să rostească îndătinatele alocuțiuni festive, aceștia mulțumind organizatorilor și însoțitorilor, felicitând și dorind mult succes străluciților elevi care au ajuns în etapa finală a olimpiadei. Au ținut cuvântări distinșii oficiali conf. univ. dr. Vasile Timiș – inspector general în cadrul Ministerului Educației, în calitate de președinte executiv, Părintele inspector Aurelian-George Jambore - delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și Părintele Arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia - în calitate de președinte al competiției. De asemenea, domnul prof. dr. Horea-Florian Abrudan – inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Județean Bihor, în calitate de președinte al Comisiei de organizare, domnul Dumitru Țiplea - prefectul Județului Bihor și, nu în ultimul rând, doamna prof. Antonia Nica - viceprimarul municipiului Oradea, au adresat cuvinte de bun venit și de felicitare tuturor participanților, elevi și însoțitori, și tuturor celor ce s-au implicat și se implică în buna desfășurare a acestei olimpiade naționale.

Joi, 4 mai 2023, va avea loc proba scrisă, iar vineri se va desfășura proba orală, urmând ca sâmbătă, 6 mai 2023, să aibă loc festivitatea de premiere a olimpicilor naționali, la Filarmonica de Stat din municipiul Oradea.