Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitatea de premiere a Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate românească – Etapa Națională

Festivitatea de premiere a Olimpiadei interdisciplinare de Cultură și Spiritualitate românească – Etapa Națională

 

Sâmbătă, 6 mai 2023, la Filarmonica de Stat din Oradea, a avut loc festivitatea de premiere a olimpicilor naționali, a celor mai buni dintre cei buni elevi de pe întreg cuprinsul țării care s-au calificat la etapa finală a Olimpiadei interdisciplinare de Limba și Literatura Română și Religie „Cultură și Spiritualitate românească” pentru licee, găzduită de Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

La festivitatea de premiere, moderată de doamna prof. Diana Popa, inspector școlar pentru Limba și Literatura Română la ISJ Bihor, au ținut alocuțiuni Părintele Aurelian-George Jambore – inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, care a transmis cuvântul de binecuvântare și de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, Părintele Arhimandrit prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș – inspector general în Ministerul Educației pentru Disciplina Religie, Părintele prof. Radu-Valer Rus – vicar eparhial și directorul liceului gazdă al olimpiadei naționale care a transmis binecuvântarea, felicitările și urările de bine ale Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, domnul prof. dr. Horea Abrudan – inspector școlar general al ISJ Bihor și Părintele prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie la ISJ Bihor.  

După momentul introductiv al alocuțiunilor festive, a urmat ceremonia de premiere a elevilor care prin efortul lor susținut, disciplina, atenția, spontaneitatea și creativitatea lor au reușit să se claseze pe locurile fruntașe ale acestei competiții educaționale naționale, realizând lucrări și expuneri admirabile, în care efervescența reflecției creștine s-a putut evidenția în mod deosebit datorită fondului cultural bogat al liceenilor. Pe lângă diploma și premiile oferite de Ministerul Educației, premianții au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cărți, diploma și medalia Anului comemorativ 2023, închinat imnografilor și cântăreților bisericești, iar Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oferit 112 premii speciale, constând în bani și ultimele apariții editoriale ale Episcopiei Oradiei, la care s-au adăugat șapte premii speciale oferite de Biserica cu Lună și cinci premii oferite de Universitatea „Emanuel” din Oradea. De asemenea, Chiriarhul Oradiei a oferit cărți și daruri celor patruzeci de profesori care au alcătuit comisia centrală a olimpiadei.

În timpul liber rămas în cadrul zilelor de olimpiadă, tinerii participanți au avut ocazia să viziteze Mănăstirea Sfintei Cruci din Oradea, precum și alte atracții turistice ale orașului de pe malurile Crișului Repede, petrecând clipe de neuitat și legând prietenii frumoase cu liceeni cu aceleași preocupări și aspirații.

Olimpiada de Cultură și Spiritualitate românească este o competiție educațională cu totul specială, situându-se la intersecția interdisciplinară dintre Limba și Literatura Română și Religie, cultivând în mod cât se poate de firesc dragostea pentru neamul, limba, credința și cultura poporului nostru, ceea ce Episcopul-ctitor al Oradiei, Roman Ciorogariu, numea cuprinzător: „Legea Românească”.

Pr. Andi-Constantin Bacter