Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitatea e deschidere a noului an universitar 2023-2024 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Festivitatea e deschidere a noului an universitar 2023-2024 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Începutul toamnei marchează deschiderea unui nou an universitar în toate instituțiile de învățământ superior din țara noastră.

Astfel, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” a Universităţii din Oradea şi-a redeschis porţile, luni, 02 octombrie, 2023, cu prilejul festivității noului an universitar 2023-2024.

Evenimentele s-au desfășurat începând cu ora 08:30, prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, oficiate în capela facultății cu hramul „Sfântul Teodor Studitul”, cu participarea cadrelor didactice, studenţilor și masteranzilor.  

După încheierea programului liturgic, P.C. Pr. conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, a transmis un profund mesaj celor prezenți în cuprinsul căruia a evidențiat necesitatea și importanța actului educațional, cu precădere prin asimilarea cunoștințelor, secondat de formarea duhovnicească.

Partea a doua a festivității a constat în întâlnirea studenților anului I de studiu cu Preasfințitul Părinte Sofronie și cu întreg corpul profesoral. Chiriarhul Oradiei a transmis mesaj de binecuvântare și de îndemn la studiu studenților prezenți. PC Părinte Decan a mulțumit Preasfinției Sale pentru părinteasca dragoste şi purtarea de grijă pe care o manifestă față de instituția teologică academică orădeană.

Partea a treia a manifestării academice s-a desfășurat începând cu ora 11:00, în Sala Polivalentă a Universității, unde a avut loc deschiderea oficială a anului universitar 2023-2024, în prezența conducerii Universității din Oradea, a autorităților de stat centrale și locale, a cadrelor didactice, a studenților și părinților.

În scurta sa alocuțiune introductivă, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, a evocat împlinirea a 60 de ani de la prima deschidere festivă a cursurilor Institutului Pedagogic cu rang universitar de la Oradea.

Șirul cuvântărilor a fost deschis de Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, Rectorul Universității, care în cuvântul său inaugural, a făcut o frumoasă radiografie a activității universității orădene, prezentând și noile proiecte academice, manifestându-și, totodată, bucuria că, în acest an, instituția pe care o conduce are, la nivelul studiilor de licență mai mulți studenți decât în anul precedent.

Totodată, Rectorul Universității din Oradea, a subliniat faptul că „în cei 60 de ani de existență, universitatea a avut o dinamică de excepție, absolvenții ei contribuind decisiv la dezvoltarea modernă a orașului Oradea și a județului Bihor”. Distinsul rector a comparat Universitatea din Oradea cu o cetate, „într-un oraș cetate, dar fără ziduri care ne despart, ci doar cu punți care ne unesc”.

Au urmat luări de cuvânt din partea Președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș,  și a autorităților publice de stat centrale și locale, toți evidențiind rolul major pe care îl are universitatea orădeană în progresul urbei de pe malul Crișului Repede.

Festivitatea dedicată momentului debutului anului universitar  2023-2024 s-a încheiat cu înmânarea carnetelor de excelență de către decani studenților boboci care au fost admiși cu cele mai mari medii la facultățile unde s-au înscris și cu intonarea de către corul Departamentului de Muzică al Facultății de Arte a două piese muzicale: „Oda bucuriei” și „La mulți ani”.

 Pr. conf.univ. dr. Vasile-Doru Fer