Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Filoxenia, parte a filantropiei orădene

Filoxenia, parte a filantropiei orădene

Conferința de lansare a proiectului „Integrare ACUM II - Abordări complexe și unitare pentru migranți”

 

 Asociația Filantropia a Episcopiei Oradiei a organizat, marți, 15 octombrie 2019, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în spațiul Comuniteca aparținând Fundației Comunitare Oradea, conferința de lansare a proiectului „Integrare ACUM II- Abordări complexe și unitare pentru migranți”, număr de referință FAMI 19.01.04 (05), proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare.

În cadrul acestui eveniment au participat reprezentanți din diferite instituții, organizații, dar și reprezentanți din rândul migranților, un număr total de 43 persoane. Dintre cei prezenți amintim: reprezentanți ai Serviciului pentru Imigrări Bihor, AIDRom, Instituția Prefectului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, DSP Bihor, ITPF Oradea, AJOFM Bihor, DAS Oradea, AJPIS Bihor, DGASPC Bihor, Adecco, Mihai Neșu Foundation, ADLO, ITM Bihor.

Conferința de lansare a început cu un cuvânt de deschidere al președintelui Asociaței Filantropia Oradea, Pr. Laurențiu Lazăr, și al managerului Centrului Regional de Integrare (CRI) Oradea, urmat de prezentarea participanților (un tur de nume), pentru a facilita comunicarea și colaborarea între cei prezenți.

Pe parcursul desfășurării conferinței au fost prezentate obiectivele, activitățile și indicatorii proiectului. Au fost prezentate filmulețele realizate la nivel național pentru informarea beneficiarilor de protecție, au fost prezentate activitățile realizate de CRI Oradea până la momentul realizării conferinței.

Fundația Comunitară Oradea - care a pus la dispoziție, în mod gratuit, sala pentru conferință – a subliniat deschiderea pentru derularea de proiecte în comunitate, despre resursele și contribuția pe care o pot aduce în desfășurarea acestui proiect, precum și al altor proiecte pentru dezvoltarea comunității.

Agenda a continuat cu o discuție inițiată de managerul de proiect despre dificultățile și barierele de integrare, precum și despre necesitatea continuării unui dialog eficient interinstituțional cu măsuri active, flexibile și pe termen lung pentru o reală integrare a cetățenilor străini care doresc să se stabilească în România. Reprezentanții instituțiilor s-au arătat foarte interesați de experiențele mediatorilor și cetățenilor străini prezenți la eveniment și s-au arătat dornici să sprijine Asociația Filantropia Oradea.

Reprezentanții Serviciului pentru Imigrări Bihor, Instituției Prefectului Bihor și Universității din Oradea au ținut câte o prezentare, fiecare, în funcție de specificul activității, prezentări care au deschis și mai mult dialogul între participanții la eveniment. Fiecare din instituțiile amintite au avut un aport real și semnificativ atât în prezentul proiect, cât și în proiecte anterioare adresate integrării cetățenilor străini (ex. Universitatea din Oradea a sprijinit foarte mult asociația Filantropia Oradea prin îndrumarea studenților către serviciile noastre, Serviciul pentru Imigrări prin postarea de anunțuri și oferirea unui spațiu pentru informare, Instituția Prefectului prin sprijinul în organizarea de întâlniri de lucru cu tema migrației și integrării).

În continuare, asistenții sociali au realizat câte o scurtă prezentare despre specificul serviciilor de consiliere și asistență socială în cadrul CRI Oradea, pedagogul social a vorbit despre provocările de predare a cursurilor de limba română, mediatorii interculturali au povestit experiența lor precum și despre necesitatea derulării unor astfel de proiecte și rolul esențial pe care îl au ONG-urile în facilitarea procesului de integrare a cetățenilor străini care vin în România.

Au fost aduse mulțumiri Fundației Comunitare Oradea pentru sprijinul oferit atât acestui eveniment, cât și altor proiecte și inițiative ale Asociației Filantropia Oradea, între care proiectul „Aripi de înger”, pentru care Fundația Comunitară Oradea se situează printre donatorii principali. 

 Cei prezenți au avut de asemenea prilejul să ascule trei povești reale și emoționante chiar de la beneficiari din Liban, Venezuela și Republica Dominicană. Aceștia au vorbit despre dificultăți, dar și despre curiozitatea și bucuria experienței descoperirii României, prin Centrul Regional de Integrare Filantropia Oradea.

Conferința s-a încheiat cu discuţii libere, propuneri, recomandări, concluzii și prânz, într-o atmosferă deschisă și propice colaborării pe termen lung.

Pr. Laurențiu Lazăr