Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Final de tabere religioase în Eparhia Oradiei

Final de tabere religioase în Eparhia Oradiei

În perioada 1-13 iulie 2013, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în Eparhia Oradiei s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a taberei de creaţie religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaştem tradiţia şi valorile creştine”.

Sub aleasa purtare de grijă a Chiriarhului Oradiei, ca în fiecare an, tabăra a fost organizată prin Fundaţia „Ioan şi Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, printr-un proiect finanţat de Episcopia Oradiei şi Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Patrimoniului Cultural Naţional Bihor, fiind găzduită de către Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Prima serie a taberei, desfăşurată la Mănăstirea Izbuc, în perioada 1-6 iulie, a reunit 35 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite şcoli din Oradea şi din judeţul Bihor, selectaţi în funcţie de rezultatele deosebite la învăţătură şi purtare, de premiile obţinute la Olimpiada de religie, etapele judeţeană şi naţională şi, nu în ultimul rând, de situaţia socială şi economică a familiilor din care provin copiii.

Următoarele două serii ale taberei s-au desfăşurat în paralel, în perioada 8-13 iulie, când 32 de elevi de gimnaziu au petrecut zile frumoase la Schitul Poiana Florilor, iar alţi 30 de elevi de liceu s-au întâlnit pentru creaţie şi recreaţie la Mănăstirea Izbuc.

Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor şi tinerilor o alternativă creştină, viabilă şi educativă, de petrecere a timpului liber. Copiii implicaţi în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumuseţile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumeţiilor sau ale activităţilor sportive.

O componentă importantă a taberei a fost reprezentată de cursurile de pictură pe sticlă, la care toţi copiii au participat, la sfârşitul perioadei de tabără fiecare participant reuşind să finalizeze cel puţin  o icoană, produsele muncii lor urmând a fi expuse într-o expoziţie ce va fi vernisată imediat după începerea anului şcolar 2013-2014. În acest demers elevii au fost sprijiniţi de către inimoşii profesori bihoreni precum Pr. Pavel Benţa, Marius Şchiop, Florina Iepure şi Liliana Irimeş, care, an de an, pe bază de voluntariat, participă cu multă dăruire la taberele de creaţie.

Pe de altă parte, zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie şi la slujba de seară, îmbogăţindu-se spiritual din frumuseţea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovniceşti ale copiilor. Din programul taberei n-au lipsit drumeţiile, concursurile pe teme de cunoştinţe religioase, vizionările de documentare religioase şi filme cu mesaj creştin sau întrecerile sportive cu tot farmecul şi veselia specifice.

Generozitatea gazdelor taberei, obşile monahale de la Mănăstirea Izbuc şi Schitul Poiana Florilor, a contribuit din plin la reuşita proiectului. Copiii s-au simţit foarte bine, au legat prietenii, au descoperit aptitudini, au conştientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare.