Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Împreună vom învinge pandemia

Împreună vom învinge pandemia

Responsabilii Patrulei Eco de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, coordonați de prof. Elena Viorica Brege și prof. Maria-Eva Tirpe, au participat la o activitate de prevenție a îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, o temă de mare actualitate în cadrul Programului mondial Eco-Schools, program susținut pe plan internațional de UNEP, UNESCO, ISESCO, EAUC, iar  pe plan național de CCDG, membru cu drepturi depline a FEE.

Activitatea s-a desfășurat cu participarea partenerilor de proiect, Dr. Ștefana-Maria Tirpe și Dr. George-Răzvan Tirpe (fost elev al școlii), de la Asociația „Caravana cu Medici”, filiala Cluj-Napoca, asociație laureată a Galei Tineretului pe proiecte medicale în anul 2019.

Pornind de la semnificația termenului de „pandemie” vs. „epidemie”, elevii au aflat care sunt pricipalele modalități prin care pot să își păstreze sănătatea. În acest sens, au învățat și au exersat spălatul pe mâini în mod corect, modul în care trebuie să poarte corect masca, cum trebuie să procedeze atunci când tușesc sau strănută și se află într-un colectiv, cum își pot saluta prietenii în timp de pandemie. O importanță deosebită s-a acordat înțelegerii necesității de distanțare socială și de vaccinare pentru a te proteja pe tine și pe cei din jurul tău. După modelul bulgărelui de zăpadă, elevii participanți au primit sarcina de a merge în clasele lor și de a disemina colegilor informațiile primite, de a exersa împreună tot ce au învățat. La rândul lor, elevii școlii sunt sfătuiți ca și ei să transmită acasă părinților, fraților, bunicilor și chiar prietenilor modalitățile prin care pot preveni  îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2.

E foarte important să ne gândim unii la alții căci, doar astfel, împreună vom învinge pandemia.

 Prof. Maria Tirpe