În aşteptarea Naşterii Domnului
La Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea, elevii, cadrele didactice şi invitaţii lor s-au pregătit cum se cuvine pentru întâmpinarea Naşterii Domnului. În acest sens, doamna profesoară de religie Diana Nichita a organizat şi desfăşurat un proiect tematic intradisciplinar cu o durată de cinci săptămâni cu tema „Bucuria Crăciunului”.
Activităţile din cadrul proiectului tematic au început în 12 noiembrie (în prima săptămâmă din Postul Crăciunului) şi s-au derulat până în 19 decembrie (ultima săptămână din Postul Crăciunului). Activităţile au fost menite să evidenţieze bucuria Naşterii Domnului, în parteneriat cu biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Oradea, reprezentată de părintele paroh Dragomir Balotă. Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” a încheiat un acord de parteneriat cu acestă parohie, acord în baza căruia cele doua instituţii colaborează în derularea activităţilor educative extracurriculare cu caracter religios-moral. Conducerea unităţii şcolare îşi aduce aportul în derularea activităţilor, precum şi cadrele didactice şi elevii unităţii furnizoare de educaţie.
Prin astfel de acţiuni intradisciplinare se urmăreşte stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea și păstrarea tradiţiilor legate de Sfânta Sărbătoare a Nașterii Domnului. Toţi elevii şcolii sunt implicaţi în activităţi, de la cei mici (clasa pregătitoare) la cei mari (clasele de a VII – a şi a VIII – a).
Prima activitate din cadrul proiectului tematic a marcat începutul Postului Crăciunului şi s-a numit „Postul creştin şi sănătatea alimentară”. S-a desfăşurat în data de 23 noiembrie 2012 şi a urmărit explicarea importanţei postului pentru creştini, în general şi pentru micii creştini în mod special; argumentarea legăturii dintre post – rugăciune – milostenie; conştientizarea efectelor pozitive ale postului, efectele pozitive ale unei alimentaţii sănătoase. Doamna profesor de religie Diana Nichita le-a reamintit elevilor de perioada postului creştin. Apoi, invitatul activităţii, părintele paroh Dragomir Balotă le-a vorbit elevilor din clasa a VII – a A şi B despre importanţa postului, învăţătura creştină despre post, beneficiile postului; tema a fost abordată din punct de vedere interdisciplinar şi intradisciplinar. La final s-au tras concluzii referitor la tema discutată – să mâncăm de post, să mâncăm sănătos, să facem fapte bune şi rugăciune stăruitoare – s-a subliniat şi importanţa unei alimentaţii sănătoase.
În cadrul acestui proiect tematic s-au derulat, pănă acum, o serie de activităţi educative, precum: „Crăciunul în literatura română şi universală” (28 noiembrie 2012), „Sărbători şi tradiţii de iarnă” (5 decembrie 2012). Apoi, elevii clasei pregătitoare au realizat împreună cu colegii lor din clasele I – a şi a II – a podoabe și felicitări pentru pomul de Crăciun (14 decembrie 2012). Elevii mai mari din clasa a II – a C, de la Ansamblul Folcloric „Mugurelul”, conduşi de doamna profesoară pentru învăţământ primar Doina Lung, le-au făcut o surpriză colegilor lor de la clasa pregătitoare (învăţător Dobai Mihaela), colindându-i.
În ultima săptămână a activităţilor („Crăciunul reflectat în lucrările copiilor” – creaţii literare şi plastice”; 18 decembrie 2012) elevii au redactat texte scurte în care au evidenţiat importanţa Naşterii Domnului pentru creştini. Tema Naşterii Domnului a fost redată şi în desene şi picturi.