Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român

La sărbătoarea Înălțării Domnului şiZiua Eroilor, joi, 6 iunie 2019, după Sfânta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţeleşi monumentele închinate acestora, din ţarăşi din străinătate. Apoi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe vor fi trase în semn de recunoştinţăfaţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţăşiţară. 

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea ÎnălţăriiDomnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Reamintim că la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşiişi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţeistrămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român.

  

 

Biroul de presă al Patriarhiei Române