Început de an şcolar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea
Ca în fiecare an, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi-a dechis, luni, 16 septembrie 2013, porţile pentru un nou an şcolar.
Dacă Duminică, 15 septembrie, începutul anului şcolar a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi a slujbei de Te-Deum la începutul anului şcolar, în Paraclisul cu hramul „Sfântul Niceta de Remesiana” din clădirea de pe strada Republicii, nr. 48, unde funcţionează clasele de liceu, luni, 16 septembrie, festivitatea oficială de deschidere a anului şcolar a avut loc pe strada Aluminei, nr. 88, unde funcţionează clasele primare şi de gimnaziu ale acestei şcoli ortodoxe din Oradea.
În prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea a debutat prin săvârşirea slujbei de Te-Deum la început de an şcolar, după care, Preacucernicul Părinte Profesor Radu Rus, directorul liceului, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, cu ocazia deschiderii anului şcolar 2013-2014, mesaj ce se constituie într-un adevărat program de acţiune, care reclamă „o intensificare a conlucrării tuturor factorilor implicaţi în educaţie: statul, societatea civilă, părinţii, elevii şi dascălii, centrele eparhiale şi parohiile, pentru a reduce efectele negative ale crizei contemporane şi pentru a promova principii educaţionale sănătoase, astfel încât educaţia să devină o prioritate naţională constantă, o bază solidă a evoluţiei noastre spre un viitor mai bun.”
Preacucernicul Părinte Profesor Florin Negruţiu, inspector şcolar de Religie, a transmis un mesaj din partea Inspectoratului Şcolar al judeţului Bihor, evidenţiind faptul că „învăţământul bihorean reprezintă cu cinste învăţământul românesc, iar Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea se înscrie în traiectoria responsabilităţii actului pedagogic, ceea ce a determinat performanţe deosebite la competiţiile şcolare locale, judeţene şi naţionale, completate de activităţi extracurriculare şi parteneriate cu numeroase instituţii.”
Au urmat alocuţiuni ale reprezentaţilor Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor şi Poliţiei de Proximitate, care au asigurat conducerea liceului de toată colaborarea şi sprijinul în vederea bunei desfăşurări a activităţii şcolii pe tot parcursul anului şcolar.
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit, apoi, un cuvânt de binecuvântare, exprimându-şi recunoştinţa faţă de corpul profesoral şi faţă de părinţii care au ales ca ai lor copii să studieze într-o şcoală a Bisericii.
Preasfinţia Sa a ţinut să amintească faptul că procesul educaţional trebuie completat cu o formare duhovnicească adecvată. Având în vedere proximitatea anului 2014, care este declarat „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni” în Patriarhia Română, Preasfinţia Sa a recomandat intesificarea programelor catehetice în vederea pregătirii elevilor pentru primirea adecvată şi cât mai deasă a Sfintelor Taine, precum şi asumarea modelului mărturisirii Sfinţilor Martiri Brâncoveni în viaţa noastră. În continuare, s-a adresat elevilor subliniind faptul că: „Timpul pe care îl petreceţi jucându-vă, trebuie să îl câştigaţi pentru cunoaştere, pentru a creşte sufleteşte. Să nu uitaţi, dragi copii, că şcoala vă învaţă generozitatea şi vă ajută să vă luptaţi cu egoismul. Căutaţi să fiţi deschişi spre colegii voştri, spre dascălii voştri, spre lumina cărţilor. Petreceţi cât mai mult timp în lumea cunoaşterii şi veţi avea rezultate extraordinare, de care vă veţi bucura. Vă binecuvântăm din toată inima şi cu toată căldura, asigurându-vă de întregul nostru sprijin.”
După încheierea festivităţii, Chiriarhul Oradiei a vizitat sălile de clasă şi a stat de vorbă cu profesorii, cu elevii şi cu părinţii acestora, binecuvântându-i şi urându-le mult succes şi putere de muncă în nou an şcolar.