Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea

După binemeritata vacanță de vară, fiecare început de toamnă aduce cu sine bucuria și emoția începutului de an școlar, ce se dorește a fi încărcat și binecuvântat cu roade bogate și frumoase, așa cum au fost binecuvântați părinții Maicii Sfinte, Drepții Ioachim și Ana, a căror prăznuire a coincis cu festivitatea de deschidere a anului școlar 2024-2025; prilej de bucurie și comuniune pentru părinți și bunici, pentru învățăcei și dascăli, reuniți în număr tot mai mare, de la un an la altul, în curtea Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Pentru că de la un an la altul, elevii Liceului Ortodox sunt tot mai mulți, în acest an școlar având nu mai puțin de 1043 preșcolari și elevi, grupaţi în 43 de formațiuni de studiu, festivitatea de deschidere s-a desfășurat în paralel în cele două locații ale școlii, primar-gimnaziu respectiv liceu, doar elevii din clasele de debut de ciclu fiind prezenți în curtea clădirii reabilitate de pe strada Aluminei, restul fiind în clase împreună cu profesorii învățători și diriginți sau în paraclisul clădirii vechii Academii teologice de pe strada Republicii, cei mai mari - elevii de liceu, unde s-a săvârșit pentru toți Sfânta Liturghie.

Festivitatea de deschidere prezidată de Preacucernicul Părinte Prof. Radu Rus, directorul școlii, a fost onorată de prezenţa mai multor oficialități, printre care: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Pr. Prof. Florin Negruţiu – Inspector Școlar de Religie, Domnul Marius Moș, director Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, Doamna Prof. Ancuța Dumea – reprezentant al Comitetului reprezentativ al părinţilor, Domnul Florin Mocanu - Poliția Municipiului Oradea și Domnul Sergiu Ciontea, absolvent al școlii, generația 2016.

După intonarea imnului național și săvârșirea rugăciunii specifice începutului de an școlar, rostită de către Părintele director adjunct prof. Dorel Leucea, Părintele director Radu-Valer Rus a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la început de an școlar, cuvânt intitulat „Educația creștină este lumină pentru societate”, prin care Patriarhul României îi îndeamnă pe părinți, bunici, învățători și profesori să prețuiască și să cultive educația creștină în familie, biserică și școală.

Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și-a exprimat convingerea că Dumnezeu ne descoperă tot ceea ce ne este de folos. „Multe sunt izvoarele cunoașterii, dar nu orice fel de cunoaștere ne este de folos. Fiecare dintre noi are o chemare specială, iar cel în cauză, respectiv fiecare dintre noi e chemat să o descopere. Locul în care începe căutarea spre descoperirea propriilor talanți este familia, biserica domestică, cercul drag al părinților, al bunicilor și al tuturor celor dragi, înconjurați de dragostea Bisericii.

Aventura cunoașterii continuă la școală cu colegii de aceeași vârstă, cu care se leagă prietenii de neuitat, iar lumea cunoașterii ni se descoperă prin dragostea dascălilor. Pe lângă prietenii pe care ni-i facem din darul lui Dumnezeu în viață și care câteodată ne înșeală așteptările, există în lumea aceasta prieteni care nu dezamăgesc niciodată: cărțile. Pentru bolile sufletești, remediul excelent este cartea; cartea ca terapie, biblioteca văzută ca o farmacie, în care se ascund remediile necesare pentru întremarea noastră. Vă îndemn să vă faceți prieteni în lumea cărților, în lumea cărților mari, care au alcătuit civilizația noastră sub inspirația divină pe care Dumnezeu a dat-o tuturor creatorilor de frumos. Împrieteniți-vă cu cartea, cu cunoașterea și creșteți sub privirile părintești ale Dumnezeului celui veșnic!”

După discursurile cordiale și motivante ale tuturor oficialităților din prezidiu, Părintele director a ținut să sublinieze faptul că în urmă cu 4 ani, grație unui proiect finanțat din fonduri europene, implementat prin direcția de resort din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, s-a demarat o lucrare de foarte mare anvergură ce presupunea reabilitarea integrală, interioară și exterioară, a tuturor spațiilor din cele trei corpuri de clădire ale școlii.

La început de an școlar, lucrările sunt efectuate în proporție de 100%, printr-un efort financiar de mai bine de 2 milioane de euro, așa încât elevii au fost așteptați într-o școală modernă și frumoasă, caldă și primitoare, care să ofere cele mai bune condiții de studiu, într-un ambient foarte plăcut, motivant și stimulator.

Lucrul acesta a fost posibil prin contribuția Primăriei Municipiului Oradaea, a firmei Eurociv Cons SRL Oradea, director general doamna Luminița Butiri și cu concursul personalului administrativ al școlii, ale căror eforturi au fost considerabile.

Între absolvenții de elită ai Liceului Ortodox se numără Sergiu-Ștefan Ciontea, fost elev, absolvent al studiilor gimnaziale, ca șef de promoție al generației 2016, mai apoi al studiilor liceale - la Colegiul Național Emanuil Gojdu - promoția 2020, iar anul acesta 2024, șef de promoție la specializarea Agricultură din cadrul Facultății de Agricultură a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Sergiu a fost un elev model al școlii. Pasionat de mic de biologie, și-a urmat cu perseverență pasiunea și rezultatul a fost pe măsură. La momentul de față este masterand al aceleași universități, visul său fiind acela să devină profesor universitar. Din această postură a fost invitat să împărtășească câteva gânduri pentru boboci și pentru toți cei prezenți.

            Mulțumindu-le tuturor celor prezenți și implicați în organizarea școlii, Părintele director a adus aprecieri părinților care au ales această școală pentru copiii lor și a adresat îndemnuri elevilor: „Tuturor, dragi elevi, vă dorim ca anul şcolar pe care-l începeţi astăzi să fie unul în care să fiţi mereu senini și veseli, sănătoşi la trup şi curați la suflet, cuminţi, înţelepţi, creativi şi inspiraţi în tot ceea ce veţi avea de făcut.

Vă asigurăm pe toți, și pe dumneavoastră, stimaţi părinti, că aţi ales o şcoală în care ne vom strădui cu toții să vă facem să vă simțiți cât mai bine, o şcoală prietenoasă, cu oameni calzi și cu inima mare, care vă vor fi mereu aproape, o şcoală preocupată în egală măsură de mintea şi de sufletul învăţăceilor, convingerea noastră fermă fiind aceea că echilibrul dintre minte și suflet este premisa reușitei în viață. O şcoală în care procesul de învăţământ este unul de calitate, cu rezultate frumoase, obţinute printr-un efort conjugat, depus de elevi sârguincioşi, îndrumaţi de dascăli pasionaţi şi cu vocaţie, susţinuţi de părinţi care înţeleg rostul şcolii şi-i sunt mereu aproape.”

În final, după ce și-au cunoscut învățătoarele și colegii, bobocii din cele cinci clase pregătitoare au făcut primii pași în sălile de clasă, trecând pe sub podul de flori în aplauzele colegilor mai mari, urmați de bobocii din clasele de a V-a și a IX-a.

pr. prof. Alin Sonea