Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Înnoire misionară în Parohia Buna Vestire din Oradea

Înnoire misionară în Parohia Buna Vestire din Oradea

La vecernia pentru Duminica Samarinencei, cea de a cincea după Sfintele Paști, sâmbătă, 1 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în sânul comunității euharistice a Parohiei Buna Vestire din Oradea. Cu acest prilej, Ierarhul cetății orădene a oficiat ceremonia de instalare a unui nou preot coslujitor, Părintele protoiereu Laurențiu-Florin Brîndaș, care îndeplinește și ascultarea de consilier pentru cateheză și activități cu tineretul la Centrul Eparhial.

La încheierea programului liturgic, Ierarhul l-a prezentat pe noul părinte coslujitor, aducând mulțumiri și felicitări Părintelui Laurian Lucian, de curând pensionat, atât pentru activitatea pastoral-misionară din rândul credincioșilor, cât și pentru misiunea administrativ-bisericească din timpul slujirii sale ca inspector eparhial, care, bineînțeles, va rămâne îmbisericit și activ slujitor al acestui Sfânt Altar. Investirea simbolică a noului preot împreună-slujitor a fost marcată prin oferirea acestuia de către Chiriarhul Oradiei a însemnelor liturgice definitorii pentru un sacerdot al lui Hristos – Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce –, precum și cheile lăcașului de cult.

În cuvântul său festiv, Preasfințitul Părinte Sofronie a vorbit despre istoria specială a bisericii, fostă militară, subliniind caracterul misionar aparte al acestei parohii orădene, situată într-o zonă centrală și învecinată cu alte lăcașuri de cult, de altă apartenență confesională și chiar de altă religie, iudaică. De asemenea, Chiriarhul a evidențiat faptul că venirea noului preot coslujitor are ca scop înnoirea misionară și dinamizarea misiunii în rândul copiilor și tinerilor, domenii ale activității pastorale în care părintele consilier deține rezultate remarcabile:

„Motivul prezenței noastre aici este înnoirea întru continuitate a misiunii într-o parohie importantă, într-o parohie de frunte a Eparhiei, în parohia dumneavoastră. Preoții unei parohii trebuie întotdeauna să lucreze împreună, în armonie, coresponsabilitate și bună înțelegere, într-o permanentă înnoire a misiunii în rândul credincioșilor. De aceea, întrucât Părintele Laurențiu-Florin Brîndaș are experiență în lucrul cu copiii și tinerii și are o familie tânără, frumoasă, cu siguranță dinamismul pastoral și înnoirea misiunii va constitui, o dată în plus, o prioritate pentru slujitorii acestui sfânt lăcaș.”

La sfârșit, Părintele protoiereu Laurențiu-Florin Brîndaș a adresat cel dintâi cuvânt în calitatea de preot coslujitor la această parohie, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul și binecuvântarea revărsată asupra lui și asupra familiei sale și manifestându-și recunoștința față de Chiriarhul locului pentru încrederea acordată, dragostea părintească și purtarea de grijă. Totodată, părintele consilier l-a încredințat pe Părintele paroh Ioan-Ciprian Balint, consilier canonico-juridic, de dragostea frățească și de asumarea deplină a împreună-slujirii lui Hristos întru mântuirea credincioșilor încredințați spre călăuzire, iar pe enoriași i-a asigurat de prețuirea, jertfelnicia și devotamentul pe care le va investi în relația cu aceștia.

pr. Andi-Constantin Bacter