Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Bihoreni - ediția a cincea
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ziua de sâmbătă, 28 mai 2022, la Oradea, după doi ani de pauză cauzată de pandemia de coronavirus, a avut loc Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni, ediția a cincea.
La acest eveniment au participat peste 300 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind dintr-un număr mare de parohii din întreg cuprinsul Episcopiei Oradiei, din toate cele patru protopopiate ale Eparhiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii, tineri elevi cu rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare de Religie și Teologie ortodoxă, precum și elevi ai Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, cu rezultate excepționale la olimpiadele și concursurile școlare. Copiii și tinerii prezenți la frumosul și amplul eveniment au fost însoțiți de preoții parohi și profesorii de Religie din localitățile de proveniență.
Cu acest prilej, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, cu sprijinul celor patru protopopiate din Eparhie, au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional dedicat omagierii rugăciunii și meditației duhovnicești în viața creștinului.
În deschiderea acestui eveniment festiv, de la ora 10, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a oficiat slujba de Te Deum dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, aducând mulțumire Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate cu îmbelșugare asupra copiilor și tinerilor din Episcopia Oradiei și implorând ca ajutorul divin să străjuiască pe mai departe viețile tuturor dreptmăritorilor creștini.
În cele ce au urmat, cei prezenți au avut bucuria prezenței unui oaspete de seamă, Preacuvioasa Maică Atanasia Văetiși de la Mănăstirea bucureșteană Stavropoleos, istoric de artă, originară din orașul de pe malurile Crișului Repede, care a susținut în fața tinerilor o frumoasă prelegere care a gravitat în jurul rugăciunii, văzută din perspectiva unui monah al zilelor noastre și, totodată, viețuitor în marea metropolă a Bucureștiului, viața monahului fiind, prin excelență, o existență închinată rugăciunii și contemplării lui Dumnezeu.
În continuare, un grup coral din Parohia Ciuhoi, Protopopiatul Marghita, coordonat de Părintele paroh Adrian Ioan Roman și dirijat de doamna preoteasă Ioana Roman, a susținut un mic concert polifonic, în cadrul căruia au interpretat imnele pascale și alte cântări specifice perioadei de sărbătorire a Învierii Domnului Iisus Hristos.
Cu prilejul Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni din acest an, a avut loc și festivitatea de premiere a olimpicilor bihoreni care s-au remarcat prin rezultate deosebite la etapele județene și naționale ale Olimpiadei de religie pentru învățământul de masă și învățământul teologic preuniversitar, a elevilor olimpici de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea și a copiilor și tinerilor din grupurile parohiale de cateheză implicate în Concursul Național Catehetic Rugăciunea în viața mea, organizat în acest an omagial în întreaga Patriarhie Română. Numărul celor premiați de Chiriarhul locului s-a ridicat la 323 de copii și tineri.
La sfârșit, Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat alese și calde felicitări tuturor premianților, părinților acestora și profesorilor, mulțumindu-le pentru disciplina investită și munca depusă, coordonate care se constituie pentru cei mai înaintați în vârstă într-o consistentă speranță că viitorul trebuie să fie unul luminos. De asemenea, Ierarhul cetății Oradiei și-a manifestat recunoștința și prețuirea față de monahia Atanasia Văetiși pentru frumosul cuvânt de folos duhovnicesc pe care l-a sădit în sufletul copiilor și tinerilor.
Ulterior, tinerii participanți au făcut un pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea, unde a fost vizitată mănăstirea și s-a luat masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal. Apoi, grupurile parohiale au avut posibilitatea și oportunitatea să viziteze lăcașurile de cult și alte repere istorice și culturale ale municipiului Oradea
Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni din acest an a făcut parte din manifestările organizate de Eparhia Oradiei cu prilejul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului şi Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română.
Arhid. Andi Constantin Bacter