Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Bihoreni, ediția a VIII-a, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Bihoreni, ediția a VIII-a, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea

Sâmbătă, 31 mai 2025, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea cea de-a VIII-a ediție a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși Bihoreni – un eveniment de suflet, dedicat credinței, comuniunii și performanței în educație. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, cu sprijinul celor patru protopopiate din eparhie, al Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Oradea, manifestarea reunind peste 300 de copii și tineri din întreaga eparhie. Alături de aceștia s-au aflat membri ai familiilor, preoți ai comunităților ortodoxe bihorene, coordonatori ai grupurilor catehetice parohiale și cadre didactice – profesori de religie, istorie, limba și literatura română, arte plastice – colaboratori ai Bisericii în școlile din județul Bihor.

Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită la Altarul de vară cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, Mitropolitul Moldovei” din incinta Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie, alături de Părintele Arhimandrit Atanasie Paleu, duhovnicul mănăstirii gazdă, Părintele Laurențiu-Florin Brîndaș, consilier pentru cateheză și activități cu tineretul și doi diaconi chiriarhali.Rugăciunea de mulțumire a fost înălțată ca expresie a recunoștinței pentru binefacerile revărsate cu îmbelșugare asupra tinerilor din Eparhia Oradiei, constituind totodată un moment solemn de invocare a harului și ocrotirii Lui Dumnezeu asupra vieții tuturor dreptcredincioșilor.

Preasfințitul Părinte Sofronie a adresat, în continuare, un cuvânt de binecuvântare și zidire duhovnicească, încurajând tinerii să păstreze vie credința și să rămână ancorați în valorile creștine.

Părintele consilier Laurențiu-Florin Brîndaș, moderatorul evenimentului, i-a invitat apoi pe membrii grupului vocal „Moștenitorii Cântecului” de la Palatul Copiilor din Oradea, coordonați de doamna profesor Anamaria Turc-Gal, să susțină un emoționant recital de imnuri și cântări religioase.

Unul dintre obiectivele centrale ale întâlnirii a fost reafirmarea colaborării dintre Biserică, Școală și Familie în sprijinul formării tinerilor, dar și recunoașterea publică a performanței acestora. Astfel, a fost organizată o ceremonie de premiere a elevilor care s-au remarcat la olimpiadele și concursurile școlare sau catehetice din anul școlar 2024–2025.Festivitatea de premiere a fost moderată de Părintele profesor Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie, și de Părintele vicar Radu-Valer Rus, directorul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”. Au fost evidențiați și recompensați olimpicii bihoreni care au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada de Religie – atât în învățământul de masă, cât și în cel teologic, precum și elevii merituoși ai Liceului Ortodox din Oradea.De asemenea, au fost premiați copiii și tinerii din grupurile catehetice parohiale implicați în Concursul Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, organizat la nivelul întregii Patriarhii Române.

Preasfințitul Părinte Sofronie a oferit fiecărui premiant diplome de apreciere și daruri, adresându-le sincere felicitări pentru munca și efortul depus dar și bine-meritatul „La mulți ani!” , adresat încă din ajunul Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentul s-a încheiat într-o atmosferă de comuniune și bucurie, fiind imortalizat printr-o fotografie de grup realizată pe treptele Altarului de vară.

Ziua de 31 mai, în acest an, ajunul Zilei Internaționale a Copilului, a subliniat în acest context dragostea, grija și prețuirea pe care Biserica le poartă tinerei generații. Alegerea Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Oradea drept gazdă a evenimentului a conferit întâlnirii o profundă încărcătură duhovnicească, oferind participanților cadrul potrivit pentru comuniune, reflecție și recunoștință înscriind astfel evenimentul în seria manifestărilor dedicate „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, reafirmând continuitatea valorilor credinței în viața tinerilor.

pr. Laurențiu-Florin Brîndaș