Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Învăţământul teologic ortodox de grad universitar din Oradea la ceas aniversar

Învăţământul teologic ortodox de grad universitar din Oradea la ceas aniversar

În anul 2013, „Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” în Patriarhia Română, învăţământul teologic ortodox de grad universitar din Oradea se află la fericit ceas aniversar, deoarece se împlinesc 90 de ani de la înfiinţarea Academiei Teologice din Oradea, în 1923.

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la acest moment aniversar unic pentru Eparhia Oradiei şi învăţământul teologic ortodox academic orădean, în perioada 16-20 octombrie 2013 se vor desfăşura o serie de manifestări cu caracter teologico-ştiinţific, cultural-educaţional şi liturgic.

Astfel, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, continuatoarea vechii Academii Teologice din Oradea, organizează, în perioada 16-18 octombrie 2013, Simpozionul naţional cu tema „90 de ani de la înfiinţarea învăţământului academic teologic ortodox în Oradea (1923-2013)”. Simpozionul se va bucura de prezenţa unor renumiţi părinţi profesori, teologi şi doctoranzi, de la cele mai importante facultăţi de teologie ortodoxă din ţara noastră.

Deschiderea festivă a lucrărilor simpozionului va avea loc miercuri 16 octombrie 2013, în aula Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a conducerii Universităţii din Oradea, a oficialităţilor locale şi judeţene, a cadrelor didactice care au activat în cadrul acestei facultăţi, precum şi a actualilor profesori şi studenţi. Cu acest prilej se va da citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, adresat participanților la manifestările dedicate aniversării a 90 de ani de învăţământ teologic academic orădean.

Sâmbătă, 19 octombrie 2013, de la ora 11, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ce funcţionează în clădirea vechii Academii Teologice orădene, va avea loc un program cultural-educativ al elevilor de la toate ciclurile de şcolarizare a şcolii, respectiv preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

Programul festiv va continua sâmbătă seara, de la ora 19, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, din Oradea, unde va avea loc primirea Ierarhilor Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, prilej cu care se va oficia o slujbă de Te Deum.

Duminică, 20 octombrie 2013, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, Sfânta Liturghie arhierească va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, în sobor de ieromonahi, preoţi, ierodiaconi şi diaconi.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei