Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Jurnal de pandemie, 1-10 aprilie | Noi măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza COVID-19

Jurnal de pandemie, 1-10 aprilie | Noi măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza COVID-19

 

De la jumătatea lunii martie și până la 10 aprilie 2020, Biserica Ortodoxă Română a investit aproape 10 milioane de lei în măsuri de sprijin pentru a combate efectele pandemiei de Covid-19: 7,15 milioane de lei până la 7 aprilie și alți 2,65 milioane până la 10 aprilie. 

Până în prezent, contribuția totală a Patriarhiei Române la ajutorarea tuturor celor greu încercați de efectele acestei pandemii se ridică la valoarea de 9.798. 478  lei.

Sprijinul continuă atât la nivelul episcopiilor, cât și la firul ierbii, unde fiecare parohie face un efort suplimentar pentru a preveni o catastrofă umanitară. Pe lângă ajutoarele oferite persoanelor vulnerabile, Biserica a continuat și luna aceasta să ofere bani, echipamente și aparatură medicală spitalelor din țară.

La nivelul întregii Patriarhii Române, platforma ajutacubucurie.ro a spriijinit eforturile la nivel național. Pe acest site se pot înscrie persoane din toată țara care vor să ofere ajutoare umanitare sau să facă voluntariat. Ei pot răspunde astfel mai ușor și mai organizat la cererile de ajutor venite din țară la linia telefonică gratuită 0800.800.368.

Prezentăm în continuare o listă în curs de actualizare a acțiunilor și măsurilor de sprijin oferite  în fiecare eparhie în perioada 1-10 aprilie 2020.

 

Arhiepiscopia Bucureștilor

  • Prin programul „Masa Bucuriei”, realizat în parteneriat cu magazinele Selgros Cash&Carry, arhiepiscopia oferă alimente și masă caldă pentru 1.176 de persoane din centrele sociale, căminele pentru vârstnici și cantinele parohiale din Capitală și județele Ilfov și Prahova. La acestea se adaugă 1.150 de porții de hrană caldă distribuite la domiciliu, program care va continua până la încetarea stării de urgență. Numai în perioada 6-10 aprilie, ajutoarele sub formă de hrană caldă oferite în arhiepiscopie depășesc 9.000 lei.
  • Arhiepiscopia a oferit 6.000 de sticle de apă plată, în valoare de 15.000 lei, spitalelor bucureștene „Grigore Alexandrescu”, Municipal, Elias, „Marie Curie”, Fundeni și Militar.
  • Parohia Doamna Oltea din București a oferit 1.300 kg de conserve, în valoare de 13.000 de lei, Spitalului Matei Balș.
  • Peste 100 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului continuă să sprijine spitalele și persoanele vulnerabile din Capitală și județul Ilfov. Cu ajutorul unor companii importante, aceștia au oferit alimente vârstnicilor, dar și spitalelor unde sunt tratați pacienții afectați de coronavirus.
  • Atelierele arhiepiscopiei confecționează 60 de combinezoane pentru Voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, care merg cu ajutoare umanitare în spitale și la domiciliul persoanelor vulnerabile.

Arhiepiscopia Iașilor

În perioada 6-10 aprilie, arhiepiscopia a oferit ajutoare în valoare de aproape 400.000 de lei, din care cea mai mare parte sub formă de aparatură medicală (149.000 lei), produse igienico-sanitare (132.000 lei) și alimente sau hrană caldă (110.000 lei).

  • A donat Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași un analizator automat cu chemiluminiscență în valoare de 143.556 de lei, achitat în mare parte din fondurile eparhiei (103.000 lei), dar și din donațiile făcute pe platforma fiideajutor.ro (40.556 lei) a arhiepiscopiei. Aparatul are o capacitate de 180 de teste pe oră și poate efectua multe tipuri de analize.
  • Voluntarii Colegiului „Sf. Nicolae” din Iași oferă, cu sprijinul partenerilor din mediul privat, alimente și medicamente pentru vârstnicii izolați. În acest scop, ei colaborează cu autoritățile locale și cu asociațiile de proprietari, precum și cu donatorii privați (firme, familii, organizații non-guvernamentale). Voluntarii au găsit o cafenea locală care oferă 100 de cafele zilnic pentru medicii din oraș, iar Cantina Colegiului „Sf. Nicolae” pregătește 130 de meniuri calde zilnic pentru Spitalul de Boli Infecțioase din oraș, Policlinica Providența și căminele din campusul Tudor Vladimirescu, unde se află medici în carantină. Meniul este completat cu desert prin contribuția unei cofetării locale.
  • Protoieria Hârlău a donat 100 de măști de protecție pentru angajații administrației locale și forțele de ordine.
  • Biserica „Sfânta Vineri” din Pașcani a oferit 10.000 măști de protecție din material textil pentru cele 700 de familii ale parohiei.
  • Clericii din Protopopiatul Piatra Neamț au donat sânge pentru trei pacienți de la Spitalul Județean de Urgență Neamț. Protopopiatul a mai oferit, la cererea Direcției de Asistență Socială Piatra Neamț, 352 kilograme de legume pentru vârstnicii izolați și hrană caldă pentru spitalul județean. În plus, 30 de văduve izolate din Prohia Bistrița sunt ajutate constant cu cumpărături și tot ce au nevoie.
  • Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași a oferit alimente în valoare de 4.000 de lei pentru 40 de familii cu o situație mai grea.
  • Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Valea Lupului a oferit o masă caldă în valoare de 1.500 de lei pentru 80 de persoane.
  • Parohia „Sfinții Voievozi” din Săvinești – Neamț, în parteneriat cu Fundaţia „Împreună pentru Solidaritate Socială”, continuă Proiectul „Donează și salvează”, de distribuție de pachete cu alimente pentru persoanele vulnerabile din zonă.
  • Parohia Dănești din Protopopiatul Piatra Neamț a donat pachete cu alimente în valoare de 10.000 de lei pentru 60 de persoane.
  • Parohia „Sfânta Mahramă și Sfinții Brâncoveni” din Iași a dăruit alimente în valoare de 2.400 de lei.
  • Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Nicolae Bălcescu – Protopopiatul Hârlău a cheltuit 3.000 de lei pentru a dona pachete cu alimente și a achita facturile la utilități pentru șapte familii defavorizate.
  • Parohia Hândrești din județul Iași, a oferit pachete cu alimente, anafură și agheasmă pentru 50 de vârstnici.

Arhiepiscopia Sibiului

În a doua săptămână din aprilie a oferit ajutoare în valoare de 143.537 lei, cea mai mare parte constând din produse alimentare și de necesitate (aproape 105.000 lei), dar și din servicii medicale și servicii de transport medical de pacienți (aproape 19.000 lei).

  • Parohia Mediaș-Catedrală I și Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Protopopiatul Mediaș, au donat copiilor de la Centrul de Plasament Agârbiciu produse de igienă, alimente și alte bunuri în valoare totală de de 3.200 lei și le-a oferit vârstnicilor 160 de porții de hrană caldă în valoare de 1.920 lei.
  • Voluntarii Parohiei „Sfinții Apostoli Petru si Pavel” din Mediaș au identificat persoane vulnerabile cărora le-au oferit ajutoare financiare, alimente, materiale de igienă și haine. Unora le-au plătit facturile la utilități. Costul total al acestor ajutoare a fost de 3.200 lei.
  • Preoții din protopopiatul Brașov au donat Spitalului de Boli Infecțioase și Spitalului Clinic de Copii din Brașov dezinfectanți, biocide și materiale medicale în valoare de 10.000 de lei.
  • 150 de voluntari ai parohiilor din Protopopiatul Brașov participă la Campania ,,Dar din suflet pentru seniori” inițiată de Primăria Brașov, prin care vârstnicilor li se oferă pachete cu alimente. De asemenea, vârstnicii sau bolnavii pot suna la numărul de telefon 0800.420.123 pentru a ruga voluntarii să le facă diverse cumpărături sau comisioane.
  • Protopopiatul Brașov va înființa o bancă de alimente și un fond de ajutorare a familiilor afectate de criza Covid-19. La bisericile din Brașov s-au organizat celule de criză care să identifice cazurile sociale din parohii și să le ajute cu alimente și alte bunuri.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului

În perioada 6-10 aprilie, a oferit ajutoare în valoare totală de 79.000 lei, din care 69.000 lei sub formă de alimente și hrană caldă și 13.000 de lei sub formă de aparatură medicală.

  • Oferă zilnic 450 de porții gratuite de hrană și asistență la domiciliu pentru persoanele vârstnice, bolnave sau aflate în autoizolare (prin Cantina Facultății de Teologie Ortodoxă, prin Societatea Femeilor Ortodoxe din Cluj-Napoca și cantinele sociale: Cantina „Sfântul Arhidiacon Ștefan”, tel: 0733070590; Cantina parohiei „Sfânta Treime”, tel: 0723690203; Cantina „Sfânta Mc. Filofteia”, tel: 0749404795; Cantina Fundației „Protopop Aurel Munteanu”, tel: 0364800568; 0748191670).
  • Pune la dispoziția autorităților 340 locuri de carantină.
  • Parohia clujeană „Sf.Treime” asigură zilnic hrană caldă pentru 60 de vârstnci și bolnavi.

Arhiepiscopia Craiovei

În a doua săptămână din aprilie a oferit ajutoare în valoare de 14.850 de lei, mai ales sub formă de produse alimentare și hrană caldă.

  • Societatea Ortodoxă Naţională a Femeilor Române (SONFR) – filiala Craiova a donat două imprimante 3D Clubului de robotică al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”. Liceenii s-au oferit ca voluntari pentru a fabrica viziere de protecţie pentru medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova.

Arhiepiscopia Timișoarei

A oferit ajutoare în valoare de peste 87.000 lei, din care 15.000 de lei pentru aparatură medicală, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă, dar și de bani pentru utilități sau cumpărături făcute pentru cei vulnerabili.

  • De exemplu, arhiepiscopia a donat, pentru cei 500 de pacienți de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Jebel din județul Timiș, peste 1.000 kg produse alimentare (cartofi, ulei, ceapă, varză, fructe), peste 1.000 de borcane cu gem, 100 kg zahăr, 100 l ulei, 300 kg mezeluri și 1.400 de iaurturi. Pentru zona de triaj a pacienţilor cu suspiciune de infectare cu Covid-19, a donat paturi cu saltele.
  • 350 de viziere de protecție și două tone de mezeluri au ajuns la spitale și instituții publice din județul Timiș: Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță din Jebel, Spitalul de Psihiatrie Gătaia, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Federația Caritas a Diocezei Timișoara, Serviciul de Ajutor Maltez Și Fundația Timișoara ’89. Aceste instituții acordă servicii sociale de calitate persoanelor aflate în situație de criză din punct de vedere social, economic şi medical, inclusiv victimelor violenței domestice, bătrânilor cu boli cronice și venituri precare ori persoanelor fără adăpost.
  • La iniţiativa Mitropolitului Ioan, maicile de la Centrul Eparhial au achiziționat 2 kilometri de material textil de unică folosinţă din care au confecţionat 1.000 de cearșafuri și aproximativ 5.000 de prosoape pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” și Spitalul Județean din Timișoara.

Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului

  • A lansat, împreună cu Ambasada României de la Berlin, un parteneriat pentru susținerea comunităților de români, pe diferite domenii, printre care și filantropic. Colaborarea se va concretiza într-o platformă online intitulată Clubul Academic RomânDiaspora Hub, parohiile, asociațiile și grupurile informale de români se vor putea înscrie pentru susținerea cetățenilor români în dificultate din Europa de Vest.
  • Cei care au nevoie de ajutor au la dispoziție și grupul de Facebook Voluntariingermania, unde se primesc cereri și oferte de sprijin.
  • Parohiile Düsseldorf și Straubing au donat spitalului din Suceava măști de protecție și alte echipamente.
  • Parohia Konstanz a trimis la Spitalul din Bârlad 2.000 de măști medicale și viziere confecționate de o familie din parohie.

 

Arhiepiscopia Târgoviștei

Între 6 și 12 aprilie 2020, a oferit ajutoare în valoare de 92.000 lei, din care peste 56.000 sub formă de hrană caldă, alimente și produse de necesitate, 18.000 de lei sub formă aparatură medicală și aproape 14.000 lei în produse igienico-sanitare. Au mai fost achitate servicii medicale sau facturi la utilități pentru persoane și familii vulnerabile. Câteva exemple de acțiuni umanitare:

  • A dăruit Centrului de transfuzie sanguină Dambovița două lămpi cu ultraviolete, dezinfectanți și măști.
  • Cantina Socială a arhiepiscopiei oferă mâncare caldă pentru 100 de persoane zilnic.
  • Parohiile: Dealu Mare, Doicești, Iedera și Măgura, din Protoieria Pucioasa, au dăruit produse igienico-sanitare Centrului Floarea Speranței din Pucioasa.
  • Parohiile Cornetu, Codreanu, Domnița Bălașa, Titu Gară, Titu Nou și Sălcuța, din Protoieria Titu, au donat Azilului de la Mereni produse de curățenie.
  • Parohiile Lazuri, Hăbeni, Raciu și Mărcești, din Protoieria Târgoviște Sud, au donat Complexului de Servicii Sociale „Casa Soarelui” din municipiul Târgoviște produse igienico-sanitare, jocuri interactive și articole sportive, necesare pentru desfășurarea activităților cotidiene ale beneficiarilor din centru.
  • Parohiile Răzvadul de Jos, Răzvadul de Sus, Sf. Vineri și Sf. Nicolae Andronești, din Protoieria Târgoviște Nord, au donat Centrului de Servicii Comunitare „Sf. Andrei – Gura Ocniței” produse de igienă sanitară, alimente și rechizite.

Arhiepiscopia Tomisului

În aprilie, a oferit ajutoare umanitare în valoare de peste 82.000 lei: aproape 65.000 lei sub formă de donații în hrană caldă, alimente neperisabile și produse, iar peste 14.400 pentru aparatură medicală și produse igienico-sanitare. Exemple de contribuții:

  • Maicile de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Lipnița au confecționat peste 100 de lenjerii pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și Spitalul din Medgidia.
  • Parohia Bunavestire din Constanța a donat 10 tensiometre și 3 termometre.
  • Peste 35 de familii cu mulți copii, în risc social sau bătrâni cu pensii foarte mici din satele Casicea, General Scărișoreanu, Eforie Sud și Amzacea au primit 20 tone lemne, 2 tone de cartofi, 1 tonă de ceapă, 200 l ulei, 300 kg de orez, 300 kg de fasole și 300 de pui.
  • Cantina socială a parohiei Buna Vestire din Navodari oferă zilnic 80 de porții de hrană caldă.
  • Parohia Eforie Sud 1 a dăruit 30 de pachete cu hrană caldă și alimente persoanelor vulnerabile.

Proiectul continuă, iar cei care doresc să sprijine se pot adresa preoților parohi sau pr. Jean Ion, consilier Social – Misionar, la numărul de telefon: 0722.826.177 (se poate dona și în contul Asociației Samarineanul Milostiv – Constanța, RO10UGBI0000452009683RON, deschis la Garanti Bank).

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Foto: Facebook / Catedrala „Naşterea Domnului“ din Suceava

A creat platforma de strângere de fonduri și oferte de voluntariat alaturilagreu.ro, cu scopul de a sprijini spitalele și persoanele vulnerabile, unde continuă strângerea de fonduri pentru Spitalul Județean din Suceava (RON: RO51RNCB0234037010910014, EURO: RO78RNCB0234037010910110, SWIFT: RNCBROBU, CIF/CUI: 4244814, BCR Suceava, Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților).

A oferit sprijin în valoare de peste 180.000 de lei în aprilie, din care 87.800 de lei în aparatură medicală, peste 53.000 de lei sub formă de cumpărături de necesitate, peste 22.000 de lei sub formă de apă, hrană caldă și alimente, aproape 9.000 de lei pentru cazarea medicilor și altor persoane care aveau nevoie să stea în carantină, 4.380 lei pentru produse igienico-sanitare, aproape 3.500 lei pentru servicii medicale și transport medical pentru pacienți, precum și pentru  alte nevoi de sprijin. Câteva exemple de acțiuni de sprijin pot fi citite mai jos. 

  • Protopopiatul Rădăuţi a donat 50.000 de lei Spitalului din Rădăuţi.
  • La propunerea preotului Bogdan Constantin Feștilă, câțiva voluntari din Fălticeni, cu sprijinul Firmei de producție publicitară KAON Production și al membrilor Asociației Columbofililor din Fălticeni, au fabricat și au donat Spitalului Municipal Fălticeni 400 de viziere
  • Arhiepiscopia a donat 100 de combinezoane de protecție Spitalului Rădăuți.
  • Protopopiatul Fălticeni a oferit alimente, medicamente și produse de igienă în valoare de 38.260 de lei unui număr de 320 de persoane. Acțiunile continuă și de Paști, deoarece donațiile strânse au fost de 53.000 de lei în total.
  • Voluntarii ATOR Suceava lucrează cu autoritățile locale pentru a distribui alimente și alte produse de necesitate asistaților social și persoanelor aflate în izolare la Suceava și în localitățile limitrofe.

Arhiepiscopia Alba Iuliei

La cererea preoților din protoieriile Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni, Consiliul Județean Mureș a redirecționat suma de 250.000 lei, inițial alocată pentru întreținerea bisericilor, către spitalele care îngrijesc pacienți infectați cu COVID-19.

În plus, arhiepiscopia a oferit în aprilie ajutoare în valoare de 253.000 lei, din care 135.000 lei sub formă de hrană caldă și produse alimentare, 92.000 lei sub formă de aparatură medicală, 4.000 de lei în produse igienico-sanitare și 1.900 lei în servicii medicale. Câteva din măsurile de sprijin au fost după cum urmează:

  • A donat Spitalului Județean de Urgență Alba echipamente de protecție în valoare de 22.134 lei: 2.000 de măști utilitare de protecție în două straturi și 300 de combinezoane de protecție.
  • Preoții din Protopopiatul Ortodox Reghin, familiile și enoriașii lor au donat 62.000 lei pentru Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin.
  • Preoții și credincioșii din Protopopiatul Luduș au sprijinit 245 de persoane vulnerabile și izolate din județul Mureș cu alimente neperisabile, produse de igienă și hrană caldă în valoare de 21.250 lei.
  • În județul Alba, prin Programul „Solidaritate prin Filantropie” sunt ajutate zilnic cu alimente sau masă caldă peste 300 de persoane afectate de epidemia de coronavirus. Numai în Protopopiatele Blaj și Câmpeni, și numai în prima săptămână din aprilie, valoarea ajutoarelor oferite pentru 100 de persoane a fost de 7.000 lei, iar sprijinul continuă.
  • Protopopiatul Târnăveni a oferit, cu sprijinul unor parteneri din mediul privat, pachete cu alimente și hrană caldă pentru 96 persoane vulnerabile.

Arhiepiscopia Râmnicului

  • În aprilie a oferit ajutoare în valoare de peste 47.000 lei, din care cea mai mare parte sub formă de hrană, alimente, cumpărături de necesitate, produse igienico-sanitare. Aceastea au ajuns la 767 de familii aflate în situație de risc din județul Vâlcea.
  • Numărul pentru cererile de asistență religioasă este 0734.206.608, funcțional zilnic, între orele 08:00 – 16:00.

 

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Cei izolați și vulnerabili pot apela în continuare pentru ajutor la numărul unic de urgență socio-medicală 0749666581, sau pot scrie email la voluntariarb@gmail.com, unde se primesc și cereri, dar și oferte de ajutor.

Până la data de 2 aprilie, arhiepiscopia a oferit sprijin în valoare de 247.034 lei, astfel: alimente și hrană (121.671 lei); aparatură medicală în valoare de 58.500 lei; produse igienico-sanitare (55.390 lei); servicii medicale și de transport medical de pacienți în valoare (8.480 lei); cumpărături de primă necesitate și plata facturi la utilități pentru vârstnici (2.993 lei).

În a doua săptămână din aprilie, arhiepiscopia a raportat ajutoare în valoare de peste 150.000 lei, din care peste 102.000 lei sub formă de servicii medicale și aproape 40.000 lei în hrană caldă, apă și pachete cu alimente. Câteva astfel de acțiuni:

  • Preoții din Protopopiatul Bacău, luând exemplul Părintelui Arhiepiscop Ioachim, care și-a donat salariul în beneficiul mai multor spitale, au donat 65.000 lei din salariile lor pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău. Cu acești bani, spitalul va achiziționa un monitor de funcții vitale, două infuzomate, un termometru și un pulsoximetru.
  • Protoieria Bacău, prin voluntarii ASCOR și cei de la parohii, a început luni, 6 aprilie, distribuția a 20.000 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă către persoanele vârstnice cu pensii mai mici de 1.380 de lei.
  • Arhiepiscopul Ioachim a donat 1.000 de măști de protecție pentru Spitalului de Urgență Roman (200 buc.), Brigada 4 Jandarmerie Roman (150 buc.), pentru preoții din Protopopiatul Roman și voluntarii ATOR Roman, credincioșii din municipiul Roman și din comunele limitrofe.
  • Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău, împreună cu alte două organizații bisericești, au distribuit vârstnicilor 70 de pachete cu alimente în valoare de 2.600 de lei.
  • Pe 3 aprilie, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” a livrat către secțiile de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Județean Bacău prosoape de hârtie, mănuși de unică folosință, săpun lichid și 30 de trusouri Happy pentru mămicile și copiii nou născuți.
  • Atelierul arhiepiscopiei confecționează măști de protecție textile, dintre care 300 de bucăți au fost donate Spitalului Municipal de Urgență Roman.
  • Parohiile Cernu, Comănești, DărmăneștiFulgerișHolt, Pietrosu și Traian au oferit ajutoare umanitare persoanelor vulnerabile.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

A oferit sprijin material în valoare de 74.000 lei, în principal sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile, cumpărături de necesitate, dar și alte ajutoare precum plata unor facturi pentru persoane vulnerabile sau transport medical pentru pacienți. Câteva astfel de acțiuni:

  • Parohia Turculești, din protoieria Topoloveni, a oferit 1.500 de măști și mănuși chirurgicale pentru Spitalul de Pediatrie din Pitești și Azilul din Călinești.
  • Parohiile asigură cu rândul hrană caldă și pachete cu alimente pentru cele 37 de persoane din Adăpostul de Urgență Nord din Pitești.
  • Parohia Buna Vestire, din protoieria Pitești, oferă zilnic hrană pentru Centrul Social „Speranța” din municipiul Pitești.
  • Parohia Bârla, din protoieria Costești, a oferit alimente pentru 150 de familii vulnerabile social.
  • Multe alte parohii sprijină persoanele vulnerabile din Protoieriile Costești, Curtea de Argeș, Mioveni, Pitești, Topoloveni. 
  • Arhiepiscopia pregătește, împreună cu părintele Ioan Danci de la Schitul Sfântul Pantelimon, o acțiune de donare de alimente pentru credincioșii vulnerabili din Oești, Arefu, Tutana, Micești, Stroiești, Mioveni și alte localități.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

  • Oferă zilnic hrană caldă pentru 140 de persoane defavorizate din Buzău.
  • A pregătit 1.500 de pachete de Paști pentru persoanele vulnerabile din eparhie.
  • Asociația „Cuvânt și Faptă” a profesorilor de religie din județul Vrancea a donat alimente pentru copiii instituționalizați de la Centrul de Asistență și Sprijin Focșani.

Arhiepiscopia Dunării de Jos

 În aprilie a oferit ajutoare în valoare totală de peste 169.000 lei, din care aproape 69.000 lei în produse igienico-sanitare, peste 60.000 lei în hrană caldă, alimente și alte cumpărături de necesitate și 40.000 lei sub formă de aparatură medicală. La aceste sume se vor adăuga 90.000 lei strânși de Protopopiatul Brăila pentru a achiziționa un ventilator pulmonar pentru Spitalului Județean Brăila.

A înființat un fond special pentru sprijin în perioada pandemiei: contul este RO98RNCB 0141 0328 6409 0098, deschis la Banca Comercială Română, Sucursala Galați, cu titular Arhiepiscopia Dunării de Jos, CUI 3127395.

Măsurile de sprijin locale:

  • La 10 aprilie, arhiepiscopia a donat 40.000 lei Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sfântul Ioan din Galaţi pentru achiziţionarea unui aparat de ventilaţie mecanică. Banii provin din salariul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi salariile preoţilor din Eparhia Dunării de Jos.
  • Spitalul General Căi Ferate Galaţi a primit 300 măşti de protecţie, clor, săpun lichid, dezinfectanți în valoare de peste 12.000 lei.
  • Cantina socială Sfântul Nicolae a arhiepiscopiei asigură hrană caldă pentru 50 de persoane vulnerabile social, 20 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi 50 de persoane aflate în carantină.
  • Parohia Sf. Cuv. Parascheva din Galaţi oferă zilnic hrană caldă pentru 100 de persoane vulnerabile. Valoarea sprijinului de la începutul crizei Covid-19 și până la 7 aprilie se ridica la 10.150 lei.
  • Parohia Sfântul Spiridon din Galaţi continuă să asiste cei 70 de beneficiari ai centrului său de zi pentru copii în moduri adaptate la noile cerințe din starea de urgență. Copiii și familiile lor primesc regulat pachete alimentare, hrană caldă, produse igienico-sanitare în valoare de aproximativ 16.500 lei/lună (din care 13.500 lei oferiți de autoritățile locale). Parohia a mai oferit pachete cu alimente în valoare de 4.400 lei pentru cei vulnerabili.
  • Serviciile sociale acreditate oferite de Asociația Filantropică Sf. Vasile cel Mare din Galaţi continuă la două centre de tineri și copii (75 de beneficiari) continuă prin modalități adaptate la situația actuală.
  • Preoții din protopopiatului Târgu Bujor, judeţul Galaţi, au oferit alimente și materiale de igienă în valoare de 32.723 lei.
  • Protopopiatul Brăila a oferit Spitalului Județean Brăila 1.000 de măști de protecție și a comandat un ventilator pulmonar în valoare de aproape 90.000 de lei, care urmează să fie plătit din donații personale făcute din salariile preoților brăileni și din bani strânși de aceștia.
  • Parohiile Rediu și Plevna din județul Galați au împărțit tuturor familiilor 600 de saci cu făină în valoare totală de 48.000 lei, din donaţia făcută de câțiva oameni buni.
  • Cei 30 de asistați deplasabili ai Centrului social de la Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Galați primesc zilnic pachete cu alimente neperisabile, iar ceilalți 30, care sunt nedeplasabili, primesc ajutorul îngrijitorilor la domiciliu, prin diverse servicii de cumpărare de medicamente, alimente și igienizarea locuinței, dar și consiliere telefonică și sprijin emoțional.
  • Parohia Sfânta Ana din Galați a donat alimente și produse de igienă în valoare de 1.500 lei.
  • Parohiile Cudalbi 4, Hanu Conachi, Slobozia Conachi, Costache Negri și Pechea 1, 2 și 4 din județul Galați au distribuit hrană caldă, alimente și produse de curățenie în valoare totală de 2.195 lei.
  • Parohia Independența II, din judeţul Galaţi, oamenii a donat măști de protecție, mănuși de unică folosință și produse alimentare în valoare de 1.600 lei.
  • Parohia mixtă româno-elenă Buna Vestire – Brăila a donat Spitalului de Obstetrică și Ginecologie din oraș un frigider, iar parohiile Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Dumitru – Brăilița și Sfinții Arhangheli, Parohia Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, Biserica Sf. Mina din orașul Brăila și Parohia Chiscani I au oferit masă caldă, alimente neperisabile și produse igienico-sanitare – toate aceste ajutoare depășesc valoarea de 22.800 lei.
  • Parohiile Movila Miresii și Mohreanu din judeţul Brăila au donat alimente de 1.250 lei.
  • Parohiile Ianca I și II din Protopopiatul Făurei au distribuit la Spitalul orășenesc și Azilul de bătrâni din localitate kituri sanitare și alimente în valoare de peste 1.000 de lei, din donațiile enoriașilor.
  • Protopopiatul Nicorești, a donat alimente și produse de igienă în valoare de 4.255 lei pentru persoanele vulnerabile din parohii și dezinfectanți și materiale de protecție în valoare de 2.000 lei pentru Spitalul de Pediatrie din Tecuci.

Arhiepiscopia Aradului

  • A continuat eforturile de strângere de fonduri începute alături de Fundaţia Universitară „Vasile Goldiş” și firmele din Arad, pentru dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Pe lângă cele opt ventilatoare pulmonare (în valoare totală de 66.640 euro și la a căror achiziționare arhiespicopia a contribuit cu 72.500 lei), în aprilie spitalul a mai primit următoarele:
    • un video laringoscop în valoare de 3.330 euro;
    • 17 aparate generatoare de ozon și un generator de ioni pozitivi în valoare de 2.743 euro;
    • mănuși chirurgicale, costume de protecție, capeline, viziere, măști de protecție, botoșei medicali, acoperitor de pantofi în valoare de 13.260 euro;
    • opt umidificatoare în valoare de 1.575 euro;
    • 5.000 de măști de unică folosință cu trei straturi în valoare de 3.250 euro;
    • 2.500 de măști de protecție KN95 în valoare de 6.250 euro;
    • alte produse medicale în valoare de 2.896 euro.
  • Monahiile de la Mănăstirea Arad-Gai și Schitul Tămand au confecționat câteva mii de măști de protecție pentru spitalele arădene și persoanele nevoiașe.
  • Arhiepiscopia a oferit în aprilie sprijin în valoare de 32.550 lei, în principal sub formă de hrană caldă și produse igienico-sanitare. Câteva exemple:
    • Parohia Sântana II a donat alimente pentru 50 de persoane care necesitau sprijin de urgență.
    • Parohia Sebiș II oferă o masă caldă zilnic persoanelor vulnerabile din Sebiș și localitățile învecinate.
    • Parohia Sederhat a oferit familiilor nevoiașe 500 de kilograme de alimente neperisabile (ulei, orez, făină de grâu și de porumb, griș și conserve) în valoare totală de peste 2.000 lei.
    • Parohia Pecica I a oferit alimente, produse de igienă, jucării și dulciuri pentru copiii vulnerabili.

Episcopia Hușilor

Foto: Episcopia Hușilor

  • Valoarea ajutoarelor din aprilie a depășit 101.000 lei, din care peste 70.000 lei sub formă de hrană caldă și alimente, aproape 17.000 lei în aparatură medicală și aproape 8.000 lei în produse igienico-sanitare.
  • A oferit materiale medicale pentru două spitale din eparhie: Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad a primit 800 de măști de protecție, 600 de perechi mănuși, cizme albe de cauciuc și saltele antiescare, iar Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși a primit 1.000 de măști și 172 de viziere.
  • A creat, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, numărul 8837, la care se pot dona 2 euro trimițând un SMS cu textul: „VASLUI”, cu scopul de a strânge fonduri pentru spitalele din județul cu același nume. Sunt necesare un aparat de ventilaţie mecanică, echipament de protecţie şi dezinfectanți. Se poate dona în contul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi: RO43 RNCB 0261 1603 7343 0001 (relaţii la telefon 0765.234.159).
  • Eparhia are comitete locale de sprijin pentru vulnerabili și izolați, punând la dispoziție numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huși); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad).

Episcopia Caransebeșului

A oferit în prima parte din aprilie sprijin în valoare de 50.000 lei, din care aproape jumătate sub formă de hrană caldă și alimente neperisabile și 7.470 lei sub formă de aparatură medicală.

  • La Reșița continuă programul Mâinile Bucuriei, realizat de Asociația Tineretului Ortodox Român (ATOR) Banatul de Munte în colaborare cu autoritățile locale. Aceștia au distribuit 234 porții de mâncare în valoare de 3.260 lei și alimente în valoare de 1.664 lei. Cei care doresc să sprijine activitatea lor pot dona în contul Asociației Centrul de Tineret Moniom (IBAN: RO87BTRLRONCRT0270766801, Banca Transilvania, Asociația Centrul de Tineret Moniom, CUI: 33907287).

 

Episcopia Oradiei

  • Strânge fonduri pentru un ventilator pulmonar în valoare de 20.000 euro. Află de aici cum poți dona.
  • A oferit în prima parte a lunii aprilie ajutoare alimentare în valoare de 31.000 lei, în principal sub formă de hrană caldă.

Episcopia Maramureșului și Sătmarului

În aprilie, Episcopia a realizat faceri de bine în valoare de aproape 366.000 lei, din care aproape 325.000 în aparatură medicală și peste 36.000 lei în hrană caldă și alimente.

  • Între donațiile făcute, inclusiv din salariile clericilor: un electrocardiograf oferit de Protopopiatul Lăpuș Spitalului Orășenesc Tg. Lăpuș

Episcopia Severinului și Strehaiei

Foto: Facebook / Catedrala „Învierea Domnului” și „Sf M Mc Gheorghe” Drobeta Turnu Severin

A oferit ajutoare în valoare de 58.700 lei, din care 30.000 lei sub formă de echipamente medicale pentru Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin şi Spitalul Municipal din Orşova, 25.000 lei sub formă de servicii de cazare pentru cei în carantină, iar restul sub formă de pachete alimentare.

Episcopia de Bălți

 A oferit 25.000 lei moldovenești pentru Spitalul Clinic din Bălţi și alți 5.000 pentru Laboratorul Bacteriologic al Centrului de Sănătate Publică din oraș.

  • A donat 400 kg de alimente pentru cei 457 de beneficiari ai Centrului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi (adulte) din municipiul Bălţi.

Episcopia Basarabiei de Sud

Foto: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

  • Părintele Episcop Veniamin a donat 20.000 lei moldovenești Spitalului Raional din Cahul.
  • Parohia Sfântul Ioan Botezătorul din orașul Leova, Protopopiatul Cantemir, a donat primăriei locale 50 de costume de protecție pentru personalul care lucrează pentru combaterea virusului.
  • Protopopiatele Ștefan Vodă și Căușeni au donat spitalelor locale 100.000, respectiv 50.000 de lei moldovenești pentru echipament de protecție.
  • Protopopiatul Căușeni a donat și echipament de protecție Spitalului Raional „Ana și Alexandru” din localitate: 40 de seturi de echipamente medicale de protecție, cărți de rugăciune și produse de necesitate.
  • Protopopiatul Ștefan Vodă a donat primăriei locale două motostropitoare în valoare de 6.000 lei moldovenești, pentru igienizarea străzilor.

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Foto: Lăcașuri Ortodoxe

  • A oferit, în perioada 3-9 aprilie, ajutoare în valoare de 46.876 lei, sub formă de pachete cu alimente și produse igienico-sanitare pentru 559 de persoane. Câteva exemple de acțiuni:
    • Parohia Sfântul Ierarh Nicolae Iazu a oferit, cu ajutorul unei firme, pachete cu produse alimentare, fructe și produse de igienă în valoare de 2.040 lei.
    • Slujitorii, urmând îndemnul Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, au ajutat mai mulți credincioși, care se confruntă cu diferite probleme medicale și sociale.
    • Parohia 9 a oferit pachete cu produse alimentare și medicamente în valoare de 890 lei.
    • Parohia Lehliu Gară a oferit alimente de bază (făină, ulei, zahăr, orez, paste făinoase, cartofi, pâine) în valoare de 500 lei.
    • Acțiuni similare au avut loc prin parohii din Protopopiatul Oltenița, Parohia Sfântul Ierarh Nicolae – Căzănești, parohiile Cuza-Vodă, Sf. Proroc Ilie și Sf. Dumitru din Slobozia, Parohia Sf. Ierarh Nicolae Iazu, parohiile Luica, Piersica, Munteni-Buzău, Căzănești I, Sf. Evanghelist Matei, Fierbinți Târg, Tudor Vladimirescu și altele.
  • Protopopiatului Slobozia a colectat produse de igienă în valoare de 4.000 lei pentru Spitalul Municipal Fetești.
  • Părintele Episcop Vincențiu a organizat a patra acțiune în cadrul campaniei naționale susținută de Patriarhia Română „Donează sânge, salvează o viată!

Episcopia Covasnei și Harghitei

A oferit sprijin în valoare de 13.600 lei în prima parte a lunii aprilie, din care 10.000 lei pentru Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. Restul banilor au ajuns la persoane vulnerabile sub formă de donații în alimente și produse de igienă sau alte cumpărături.

Episcopia Alexandriei și Teleormanului

  • A oferit până la 10 aprilie sprijin în valoare de peste 60.500 lei, din care:
  • 15.000 lei pentru Spitalului Municipal Caritas din Roșiori de Vede;
  • 3.000 măști de protecție pentru Jandarmeria Teleorman și Spitalul Orășenesc Videle.
  • Alimente în valoare de peste 20.000 lei, din care numai cele distribuite de Mănăstirea Pantocrator pentru 100 de persoane din comuna Drăgăneşti Vlaşca au fost în valoare de 10.000 lei.
  • A mai oferit produse de igienă și mici ajutoare în produse sau bani pentru utilități pentru persoane vulnerabile social.

Episcopia Giurgiului

A oferit sprijin în valoare de peste 15.000 lei, mai ales în hrană caldă și alimente, dar și produse de igienă, cumpărături de produse de necesitate sau achitarea utilităților. A oferit și servicii medicale în valoare de aproximativ 3.000 lei.

Episcopia Slatinei și Romanaților

A oferit sprijin în valoare de peste 23.000 lei, din care cea mai mare parte sub formă de hrană caldă, alimente, cumpărături de necesitate.

Episcopia Tulcii

A oferit sprijin în valoare de aproximativ 12.000 lei, din care 5.000 lei sub formă de aparatură medicală, iar restul în principal sub formă de alimente, hrană caldă și cumpărături pentru cei vulnerabili și izolați. Acțiunile au avut loc prin parohii. Spre exemplu, Parohia Sf. Cuv. Paraschiva – Dăeni a ajutat în 6 aprilie 35 de bătrâni și 10 familii cu 270 de pâini, aproape 200 l de apă, 170 kg de alimente (zahăr, ulei, orez, ciuperci, făină, mălai, mazăre, paste fainoase) și jucării pentru copii.

Episcopia Sălajului

  • A oferit în aprilie sprijin în valoare de aproape 18.000 lei, din care 7.500 lei sub formă de produse igienico-sanitare, peste 1.500 lei ca servicii medicale, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente și cumpărături pentru cei vulnerabili și izolați.
  • Cu sprijinul a 16 parohii, cei 25 de preoți voluntari din grupul „Sfântul Zotic” (constituit pentru a oferi consiliere psihologică și asistență religioasă) au acordat și sprijin concret în valoare de peste 12.000 lei pentru 133 de persoane vulnerabile.
  • La 1 aprilie, Parohia Sfântul Nicolae din Zalău a donat 10.000 lei Unității de Primiri Urgenţe – Zalău, pentru achiziţia de materiale de protecţie, măşti, mănuşi şi combinezoane.
  • Preoții din Protopopiatul Șimleu Silvaniei au donat 7.500 lei din salariul lor pentru Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”, în scopul chiziţionării de măşti, mănuşi şi combinezoane pentru personalul medical.
  • Cantina socială a Centrului Multifuncțional „Filantropia” din Șimleu Silvaniei oferă zilnic hrană caldă pentru 60 de persoane aflate în situații de risc social.

Episcopia Devei și Hunedoarei

A oferit în aprilie sprijin în valoare de aproape 35.000 lei, din care cea mai mare parte sub formă de ajutoare alimentare, dar și produse de igienă de 5.100 lei și servicii medicale de 1.600 lei.

  • Sectorul Social al Episcopiei Devei a donat alimente, detergenți și dezinfectanți Adăpostului de Urgență pentru Timp de Noapte din Deva.
  • Sectorul Social al Episcopiei Devei și Hunedoarei și Parohia Deva V au donat Centrului de Îngrijire și Asistență Brănișca și Spitalului de Pshiatrie Zam alimente și produse igienico-sanitare în valoare de 1.900 lei.
  • Parohia Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Brad a dăruit Spitalului Municipal din Brad 500 de bucăți măști de protecție, 500 de perechi de mănuși și 5 combinezoane profesionale resterilizabile.
  • Parohia Vălișoara, din Protopopiatul Brad, a donat Spitalului Municipal din Brad măști de protecție, mănuși, lenjerie de pat de spital, seturi de curățenie, soluție de curățenie.
  • Protopopiatul Petroșani a distribuit pachete în valoare de 2.000 lei pentru copiii din Centrul de Protecție – Lupeni și Centrul „Sfântul Stelian” din localitatea Pui.
  • Protopopiatul Hațeg a donat Casei de Îngrijire persoane vârstnice Betania din Hațeg și Centrului de Îngrijire și Asistență Păclișa produse igienico-sanitare.
  • Parohia Deva V a donat alimente, fructe și produse de patiserie Casei familiale pentru copii cu dizabilități și Centrului specializat pentru copii cu dizabilități din Hunedoara și pentru medicii aflați în carantină la Spitalul Județean de Urgență Deva. Cu altă ocazie, cinci parohii din Deva au cumpărat pizza pentru persoanele aflate în carantină la Spitalul Județean de Urgență Deva, iar Sectorul Social Filantropic al Episcopiei a donat tot pentru cei în carantină diverse alimente.
  • Acțiuni de ajutor umanitar s-au derulat și în Protopopiatul Orăștie, și în parohiile

Episcopia Italiei

  • Parohia românească din Lodi, Regiunea Lombardia, a trimis 5.000 euro Spitalului Județean de Urgență din Suceava.
  • Preoții români din Italia s-au mobilizat în această criză medicală pentru a oferi alimente de strictă necesitate românilor aflați în izolare sau fără venituri. De asemenea, au oferit cazare persoanelor disponibilizate din cauza pandemiei.
  • La Fiumicino, 31 de persoane blocate pe Aeroportul Leonardo da Vinci (15 români, 7 ruşi, 5 brazilieni și 4 nigerieni) au primit sprijin timp de o săptămână de la parohia românească.

Vezi și:

 

16-31 martie | Zeci de măsuri de sprijin ale Bisericii Ortodoxe Române în criza de sănătate #COVID19#Orthodox Church of #Romaniahttps://bit.ly/2xy7ODD 

 

Această sinteză a fost realizată pe baza rapoartelor de la eparhii.

Întrucât în perioada 1-10 aprilie 2020 au mai existat acțiuni de sprijin care nu se regăsesc în această sinteză, ne puteți aduce la cunoștință detalii despre acestea la adresa de email info@basilica.ro.