Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Let's Enjoy Dialoguing!

Let's Enjoy Dialoguing!

În localitatea Pajūris din Lituania, a avut loc, la începutul lunii iunie, cea de-a doua mobilitate transnațională din cadrul proiectului ERASMUS + LED (Let’s Enjoy Dialoguing), la care au participat elevi și profesori din țările partenere: Spania, Italia, Polonia, România și țaragazdă, Lituania.

Delegația liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a reprezentat România, fiind formată din două cadre didactice (prof. Nicoleta Cioc și prof. Georgeta Bulinschi – membre ale echipei de implementare) și trei elevi (Carla Maria Moza – clasa a V-a C, Alexia Lorena Raț - clasa a V-a A și Mihai Patrick Balthazar Cioc – clasa a VI-a A).

Managerul de proiect, părintele director Radu Valer Rus, a colaborat cu echipa de implementare susținând întreaga activitate de pregătire a delegației noastre împreună cu coordonatoarea proiectului, doamna profesoară Ileana Borș.

În cele șapte zile petrecute în Lituania, echipa de proiect a școlii gazdă, Šilalės R. Pajūrio Stanislovo Biržiškio Gimnazija, coordonată de prof. Kristina Katauskaité, împreună cu prof. Rita Šteriené, a organizat un program foarte variat și interesant.

Delegațiile celor 4 țări au fost primite cu multă căldură de către primarul localității Šilalė, dialogul purtat în timpul acestei vizite fiind unul destins și plin de informații interesante despre întregul district.

Una dintre cele mai interesante activități organizată în școală, a fost cea legată de dezbateri pro și contra între echipele de elevi ale Spaniei, Poloniei, Italiei, Lituaniei și României cu privire la subiecte de actualitate din viața școlară: folosirea telefonului mobil la școală, cantitatea temelor de pregătit de către elevi acasă și obținerea sau nu a unor beneficii în urma trișării.

O altă experiență de neuitat, în care au fost implicați elevi și profesori deopotrivă, a fost organizarea unui art workshop în cadrul căruia fiecare participant trebuia să se gândească la un cuvânt (în limba maternă) legat de tema proiectului, cuvânt a cărui litere se realizau pe cartoane mai întâi pictate, decupate și apoi lipite în ordine pe suporturi colorate. La finalul acestei activități, cu ajutorul literelor, s-a realizat un puzzle care reproducea titlul proiectului: Let’s Enjoy Dialoguing! Participanții au avut ocazia să învețe cuvinte din alte limbi și să-și valorifice talentul în artă pictând căni cu desene și texte care simbolizau subiectul proiectului.

Dintr-o istorie care se întinde pe maimulte mii de ani, gazdele noastre au încercat să ne prezinte câteva locuri memorabile printre care și primul muzeu din Lituania, muzeul Dionizas Poška, deschisîn 1812 (acolo am avut surpiza de a afla că, doar cu câteva săptămâni în urmă, ambasadorul României în Lituania, aflat într-o vizită în districtul Šilalė, a vizitat la rândul său acest muzeu). O experiență de neuitat am petrecut la Marea Baltică, în peninsula îngustă și alungită, spălată de apele mării și ale lagunei Curoniene în Parcul Național Kuršių Nerija, inclus în patrimonial UNESCO în anul 2000, fiind unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale din Europa.

Ultima zi a reuniunii a fost rezervată dansului popular - o ocazie deosebită în care fiecare țară a prezentat celorlalți parteneri de proiect o parte din folclorul ei. Echipa României a avut un succes deosebit cu dansul Ciuleandra. Seara s-a încheiat cu o festivitate de premiere a tuturor echipelor de dans și cu o cină preparată de părinții elevilor din școală, cină la care am putut gusta din minunatele preparate tradiționale lituaniene.

Întreaga reuniune a fost un prilej deosebit pentru fiecare țară participantă în acest proiect de a cunoaște și promova valori culturale și educaționale proprii. Un dialog deosebit de folositor, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, pentru gazde și oaspeți deopotrivă. Am plecat din Lituania cu sentimentul unei împliniri sufletești. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim din nou în luna octombrie a acestui an, de data aceasta pe pământ românesc…