Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Școală Ambasador a Parlamentului European – a sărbătorit Ziua Europei

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” – Școală Ambasador a Parlamentului European – a sărbătorit Ziua Europei

Prof. Ana Cernea-Radu

 

          Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a fost inițiatorul evenimentului „9 Mai – Ziua Europei”,desfășurat la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea, în parteneriat cu Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea și Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. A fost un prilej de sărbătorire a uneia dintre cele trei semnificații ale zilei, Ziua Europei, specificându-se importanța și contextul istoric al celorlalte două: obținerea independenței României și sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Peste o sută de elevi însoțiți de cadre didactice de la liceele mai sus amintite, întâmpinați de o expoziție de desene cu obiective culturale europene,au urmărit materiale prezentate de către profesori și elevi ai Liceului Ortodox și au dezbătut informații referitoare la specificitățile Uniunii Europene. Au fost discutate aspecte referitoare la: istoricul apariției UE, instituții europene și factori decizionali, țările care fac parte din UE și care doresc intrarea în UE, avantajele statutului de cetățean european,  moneda euro, dezvoltarea durabilă, participarea la alegerile europene din 26 mai 2019 etc. O deosebită importanță a fost acordată valorilor și drepturilor europene, elevii fiind încurajați să identifice cât mai multe dintre acestea și să-și exprime părerile despre impactul acestor valori și standarde în viața de zi cu zi, precum și influența asupra obiectivelor educaționale și a celor referitoare la carieră.

Evenimentul a promovat totodată și activitățile desfășurate de elevii şi profesorii Liceului Ortodox în demersul acestora în obținerea titulaturii de Școală Ambasador a Parlamentului European. Aceste activități din ultimii doi ani școlari au avut ca scop principal promovarea elementelor de cultură europeană, drepturi și valori în rândul tinerilor, fiind diverse și interdisciplinare.

Un moment deosebit al celebrării Zilei Europei a fost cel muzical oferit de eleva Paula Țenț, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, care a amintit tuturor despre principiul european „unitate în diversitate”, doinind românește.