Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liceul Ortodox din Oradea, de nota „10 cu felicitări pentru colectarea separată”

Liceul Ortodox din Oradea, de nota „10 cu felicitări pentru colectarea separată”

Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu RER Vest S.A. și Eco Bihor S.R.L., în perioada 6 octombrie  2023 – 31 mai 2024, au organizat admirabilul concurs intitulat „10 cu felicitări pentru colectarea separată”, în cadrul căruia 18 școli din Oradea s-au întrecut în colectarea separată a deșeurilor. Bineînțeles, scopul central al acestui proiect vizează încurajarea implementării ca reflex civic pentru copiii și tinerii orădeni – și, implicit, pentru părinții și aparținătorii acestora – a acestei practici firești ce ține de elementara și salutara conduită citadină.

Concursul propriu zis a constat în amplasarea de către organizatori a unei „ecoinsule” digitalizate în curtea școlii participante, vreme de cinci zile. În acest timp, școlarii trebuiau să arunce deșeurile sortate în patru fracții: hârtie-carton, plastic-metal, sticlă și biodegradabil, urmând ca școala câștigătoare să fie declarată în funcție de cantitatea de deșeuri colectată corespunzător, raportată la numărul de elevi participanți.

Premierea școlilor câștigătoare a avut loc luni, 17 iunie 2024, la sediul Primăriei Municipiului Oradea, în prezența coordonatorilor proiectului din partea Primăriei Oradea – Mihaela Copil, din partea RER Vest S.A – Laura Dărăban, și din partea Eco Bihor S.R.L. – Szekely Farkas Timea.

Printre cele 18 școli participante s-a numărat și Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, aflat sub coordonarea doamnei profesoare Sorina Miheș. Mai mult decât atât, în urma deliberărilor, liceul nostru a câștigat detașat premiul I și suma de 10.000 de lei pentru rezultatele remarcabile pe care a reușit să le obțină. Astfel, în cele cinci zile de colectare, cei 661 de elevi din ciclurile primar și gimnazial implicați ai Liceului Ortodox au reușit să colecteze împreună 7360 kg de deșeuri, adică 11,13 kg/elev. Pe locul al doilea, câștigând suma de 8.000 de lei, s-a clasat Liceul cu Program Sportiv din Oradea, cu 3440 kg de deșeuri colectate, având 507 elevi participanți (6,79 kg /elev), iar pe locul al treilea s-a situat Școala Gimnazială „Avram Iancu” Oradea, cei 826 de elevi implicați colectând 3800 kg (4,60kg/elev), care a câștigat 5.000 de lei.

Cu această ocazie, reprezentanții Primăriei Oradea au adresat mulțumiri și felicitări tuturor participanților pentru maniera în care s-au implicat, pentru educația civică pe care o cultivă în școli și pentru răspunsul responsabil și prompt pe care l-au oferit prin aceste activități, atât de benefice pentru orașul nostru și mediul înconjurător.

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” nu se află la prima performanță în sfera activităților cu caracter ecologic. Sub coordonarea pilduitoare a Părintelui profesor Radu-Valer Rus, directorul liceului și vicar eparhial, din anul 2019 și până în prezent, datorită implicării consistente și constante în Programul mondial „Eco-Schools” – susținut de UNEP, UNESCO, ISESCO, EAUC –, liceul ortodox a primit titlul de „Eco-Școală” în anul școlar 2020-2021. În anii precedenți, acest calificativ a fost confirmat prin acordarea „Steagului verde” și a „Trofeului Eco-Școala”, reprezentând o recunoaștere a îndeplinirii cu diligență a activităților ecologice, cu recurență săptămânală. De asemenea, liceul ortodox este partener activ în multe proiecte școlare și programe locale, județene și naționale cu impact ecologic pozitiv.

Este demnă de amintit și dubla certificare a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” de Școală Europeană, respectiv Școală Ambasador a Parlamentului European, titluri prestigioase pe care instituția orădeană le-a primit în urma implicării în programele europene din domeniul educației și formării profesionale, constând în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a etosului școlii.

prof. Carmen-Ioana Bacter