Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liturghie arhierească în biserica parohială din Marghita II

Liturghie arhierească în biserica parohială din Marghita II

În Duminica a douăzeci și cincea după Rusalii, 10 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Marghita II, Protopopiatul Marghita, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, de dimensiunile unei catedrale.

Mulțime mare de credincioși din orașul Marghita au venit să se roage împreună cu Întâistătătorul Eparhiei Oradiei, răspunsurile liturgice fiind date de elevi și studenți de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Luca, Chiriarhul Oradiei a rostit un bogat cuvânt de învăţătură în care a reliefat importanţa şi semnificațiile duhovnicești ale Pildei samarineanului milostiv:

„Iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele este cuprinsă, ca într-o sinteză, în cele zece porunci pe care Dumnezeu le-a dat poporului ales prin Moise, dintre care primele patru privesc cinstirea lui Dumnezeu, iar celelalte șase sunt porunci privitoare la relațiile dintre oameni, care se traduc prin iubirea, prin cinstea cu care suntem datori unii altora.”

„Domnul nostru Iisus Hristos ni-l pune înainte pe samarineanul milostiv ca model, dar în mod tainic, în chipul samarineanului milostiv se ascunde, de fapt, chipul lui Dumnezeu. Samarineanul milostiv este Însuși Fiul lui Dumnezeu, Care este modelul prin excelență de iubire de aproapele, și Care, în chipul străinului vine în lume ca să îl scoată pe om din neputințe. Și pentru că noi trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, ca să ne comportăm cu aproapele așa cum este corect, este nevoie să luăm ca model pe samarineanul milostiv, adică pe Însuși Dumnezeu, Care ne tratează cu multă milă, cu multă îngăduință, cu dragoste părintească.”

„Samarineanul milostiv, prin ceea ce Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne transmită, devine modelul nostru de acțiune în relația cu aproapele. Nu ajunge să îl iubim pe aproapele declarativ, ci trebuie să îl iubim în mod concret, atunci când are nevoie de noi.”

În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a hirotonit în treapta preoției pe diaconul Tiberiu Moraru pe seama bisericii cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din parohia Orvișele, Protopopiatul Marghita. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.

Părintele Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei și parohul Parohiei Marghita II, a adresat cuvânt de bun venit Ierarhului, mulțumind Preasfinţiei Sale pentru dragostea și purtarea de grijă permanentă.

La final, Chiriarhul Oradiei a felicitat pe Părintele protopop Călin Gheorghe Cotrău și pe dreptmăritorii creștini ai acestei enorii pentru frumoasa biserică ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva pe care o îngrijesc și o înfrumusețează mereu.