Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liturghie arhierească în biserica parohială din Oradea-Vii

Liturghie arhierească în biserica parohială din Oradea-Vii

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a lăsatului sec de carne, 23 februarie 2020, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Oradea-Vii, Protopopiatul Oradea.

Ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoţi şi diaconi, în biserica parohială ce are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în prezența a numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentului scripturistic duminical, de la Sfântul Evanghelist Matei, Chiriarhul Oradiei a vorbit despre înţelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice, subliniind importanța milosteniei în viața fiecărui credincios.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul a hirotonit pe diaconul Gavril Chiș întru preot, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Oradea, care va activa ca preot misionar în cadrul Protopopiatului Oradea. Noul preot a primit şi hirotesia întru duhovnic.

Părintele paroh Viorel Samaşca-Nemeş a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului, în care a adus mulţumire Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste parohia Oradea-Vii, peste preoţii şi dreptcredincioşii creştini care s-au rugat şi se roagă în aceasta, peste familia sa, dar și Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie pentru dragostea și grija cu care înconjoară pe fiii și fiicele duhovnicești din enoria orădeană.

Părintele Gheorghe Nemeş, coordonatorul proiectului social-filantropic Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe al Parohiei Oradea-Vii, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru binecuvântarea pe care a adus-o prin prezența și slujirea în biserica enoriei Oradea-Vii, adresându-i alese urări cu prilejul împlinirii a 21 de ani de la primirea cerescului dar al arhieriei (21 februarie 1999), precum şi a 13 ani de la întronizarea în scaunul episcopal al Oradiei Mari (25 februarie 2007).

Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, în cuvântul rostit la final, a felicitat pe preoţii şi credincioşii acestei parohii pentru bogata lucrare misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară, dar şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor, fiind un model pentru celelalte enorii din Episcopia Oradiei.

Ierarhul a asistat, după Sfânta Liturghie, în acelaşi sfânt lăcaş, la Taina Sfântului Botez administrată pruncului Luca George Samaşca-Nemeş, nepotul Părintelui paroh Viorel Samaşca-Nemeş şi strănepot al Părintelui Gheorghe Nemeş de la Parohia Oradea-Vii.

Pr. Cristian Rus